Stillehavsøsters i Norge

- Ikke mulig å fjerne stillehavsøstersen helt

Stillehavsøstersen er permanent etablert i vår fauna i Norden, slår forskere ved Havforskningsinstituttet (HI) fast.

STILLEHAVSØSTERS: Det kan hjelpe å rydde strender lokalt for å unngå østers som kan skjære opp føttene. Men man vil ikke bli kvitt den i Norge på lengre sikt. Foto: NTB
STILLEHAVSØSTERS: Det kan hjelpe å rydde strender lokalt for å unngå østers som kan skjære opp føttene. Men man vil ikke bli kvitt den i Norge på lengre sikt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tidligere i år la nordiske forskere i Havforskingsinstituttet frem en rapport om Stillehavsøsters i Norden, der de slår fast at østersen, som etablerte seg i svenske og norske kystområder i 2007, er kommet for å bli - selv om man gjør en innsats i form av ryddeaksjoner og liknende for å bli kvitt den.

- Ikke mulig å fjerne stillehavsøstersen helt

Stillehavsøstersen er permanent etablert i vår fauna i Norden, slår forskerne fast.

HI-forsker Stein Mortensen, som har vært prosjektleder og en av flere forskere fra Havforskningsinstituttet som står bak rapporten, forteller Vi.no at Stillehavsøstersen er å finne fra Svenskegrensen og helt til Rogaland.

Ifølge Artsdatabanken ble det i 1979 importert yngel av stillehavsøsters til Norge fra Storbritannia med sikte på å drive oppdrett. Omkring 1980 ble det registrert frittlevende østers ved Tysnes og Kragerø, mens det i 2007 ble påvist flere forekomster i Vestfold, senere også i Telemark, Aust-Agder og omkring Oslofjorden. Arten er per 2017 funnet fra Svenskegrensen til Eide på Nord-Møre.

- Det er ikke mulig å fjerne stillehavsøstersen helt eller begrense spredningen ved hjelp av høsting eller ryddekampanjer, skriver Havforskningsinstituttet i en pressemelding som omhandler rapporten.

Dette bekrefter Mortensen overfor Vi.no.

- Er det noe folk flest kan gjøre for å bidra til bekjempelsen av den?

- Nei, kun ved å rydde badestrender og verneverdige naturområder, sier Mortensen, og legger til at hovedproblemet for folk flest er at de skjærer seg på føttene på østers som har etablert seg på eksempelvis badestrender.

Kan man plukke og spise Stillehavsøsters?

I rapporten påpeker Havforskningsinstituttet at Stillehavsøstersen ikke bare er et problem, men også en ny ressurs, og at skjellbedrifter har begynt å utnytte arten både i Danmark, Sverige og Norge ved å etablere anlegg som kan ta imot, oppbevare og distribuere østers ut i markedene. Dermed endres fokus gradvis fra problem til en ressurs, og Stillehavsøstersen kan bli en ny, nordisk matressurs.

Samtidig bør du være klar over at det ikke nødvendigvis er uproblematisk å spise selvplukkede skjell. HI skriver at det er kjent fra europeiske og norske farvann at stillehavsøsters kan inneholde norovirus som ved inntak kan resultere i oppkast og diaré.

RIS: Det er flere ting man bør huske på dersom risen skal smake best mulig og unngå å være farlig. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Mattilsynet skriver på matportalen.no at de anbefaler generelt at man ikke spiser selvplukkede skjell som ikke er testet for algegifter, bakterier og virus, og miljøgifter. Mattilsynet har ikke et varsel som gjelder østers, slik de har for blåskjell.

Selv om koking og steking vil drepe eventuelle norovirus i østers, forsvinner ikke algetoksiner ved varmebehandling. Dessuten kan eldre stillehavsøsters ha en tendens til å akkumulere miljøgifter i større grad enn blåskjell, ifølge Mattilsynet. Det er antallet ringer på skallet som viser alderen, med en ny ring for hvert leveår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.