Stillehavsøsters i Norge

- Ikke mulig å fjerne stillehavsøstersen helt

Stillehavsøstersen er permanent etablert i vår fauna i Norden, slår forskere ved Havforskningsinstituttet (HI) fast.

STILLEHAVSØSTERS: Det kan hjelpe å rydde strender lokalt for å unngå østers som kan skjære opp føttene. Men man vil ikke bli kvitt den i Norge på lengre sikt. Foto: NTB
STILLEHAVSØSTERS: Det kan hjelpe å rydde strender lokalt for å unngå østers som kan skjære opp føttene. Men man vil ikke bli kvitt den i Norge på lengre sikt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tidligere i år la nordiske forskere i Havforskingsinstituttet frem en rapport om Stillehavsøsters i Norden, der de slår fast at østersen, som etablerte seg i svenske og norske kystområder i 2007, er kommet for å bli - selv om man gjør en innsats i form av ryddeaksjoner og liknende for å bli kvitt den.

- Ikke mulig å fjerne stillehavsøstersen helt

Stillehavsøstersen er permanent etablert i vår fauna i Norden, slår forskerne fast.

HI-forsker Stein Mortensen, som har vært prosjektleder og en av flere forskere fra Havforskningsinstituttet som står bak rapporten, forteller Vi.no at Stillehavsøstersen er å finne fra Svenskegrensen og helt til Rogaland.

Ifølge Artsdatabanken ble det i 1979 importert yngel av stillehavsøsters til Norge fra Storbritannia med sikte på å drive oppdrett. Omkring 1980 ble det registrert frittlevende østers ved Tysnes og Kragerø, mens det i 2007 ble påvist flere forekomster i Vestfold, senere også i Telemark, Aust-Agder og omkring Oslofjorden. Arten er per 2017 funnet fra Svenskegrensen til Eide på Nord-Møre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.