- Ikke lenger trygt å bruke i mat

- Vær obs på handling til å bake 17. mai-kake, oppfordrer Forbrukerrådet. En fersk risikovurdering av et tilsetningsstoff i mat avslører at stoffet kan være kreftframkallende. Stoffet brukes til å farge mat hvitere, som marsipan, sauser og godterier.

PASS PÅ 17.MAI-KAKENE: Forbrukerrådet roper varsko i forkant av 17. mai, etter at en fersk risikovurdering i EU konkluderer med at et fargestoff som brukes i finbakst, sauser og godterier kan være kreftfremkallende. Nå avventes tiltak fra myndighetene. Foto: Shutterstock NTB
PASS PÅ 17.MAI-KAKENE: Forbrukerrådet roper varsko i forkant av 17. mai, etter at en fersk risikovurdering i EU konkluderer med at et fargestoff som brukes i finbakst, sauser og godterier kan være kreftfremkallende. Nå avventes tiltak fra myndighetene. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tilsetningsstoffet det er snakk om, er titandioksid - som gjerne er merket som «E171» på ingredienslista til matvarene.

Titandioksid er et hvitt fargepigment som blant annet brukes i bakervarer og sauser - og du kan finne det blant annet i godteri og marsipan - og dermed i marsipankaker.

Det er den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority, EFSA) som nå har kommet med en ny risikovurdering av stoffet - og hvor konklusjonen er at det kan være kreftframkallende.

- Titandioksid (E171) er ikke lenger ansett som trygt når det brukes som et tilsetningsstoff i mat, skriver EFSA i en nyhetsmelding.

Risikovurderingen betyr ikke at det automatisk blir forbudt å bruke E171 i mat - men den vil ligge til grunn for en ny behandling i EU 18. mai.

Mattilsynet sier til Vi.no at det vil komme et forbud mot E171, men at det ennå er usikkert når dette er på plass.

- Vær obs på handling til å bake 17. mai kake!

Forbrukerrådet går nå går ut og advarer om titandioksid - og spesielt sett opp mot innkjøp til 17. mai:

- Det er mange matvarer som kan inneholde dette fargestoffet, men spesielt obs kan man være på godteri, og produkter som brukes til baking, slik som strøssel og annen kakepynt, så vær obs på handling til å bake 17. mai-kake, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, til Vi.no.

- MATEN SKAL VÆRE TRYGG: - Maten vi kjøper skal være trygg. Det er en selvsagt forbrukerrettighet. Forbrukerorganisasjoner har lenge advart mot å bruke tilsetningsstoffet titandioksid, men det er likevel helt vanlig for å farge maten hvit, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet. Foto: John Trygve Tollefsen
- MATEN SKAL VÆRE TRYGG: - Maten vi kjøper skal være trygg. Det er en selvsagt forbrukerrettighet. Forbrukerorganisasjoner har lenge advart mot å bruke tilsetningsstoffet titandioksid, men det er likevel helt vanlig for å farge maten hvit, sier Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

Han understreker at Forbrukerrådet nå råder forbrukere til å unngå mat med titandioksid.

- Det skal ikke være forbrukers ansvar å måtte forholde seg til problematiske stoffer i hverdagsprodukter. Det vil dessverre fortsatt være produkter med titandioksid på markedet i en lang periode. Ved å lese på ingredienslisten kan man styre unna E171, sier Instefjord.

LES INGREDIENSLISTA: Der vil det stå om produktet inneholder titandioksid - eller E171, slik det står her, etter farve. Foto: Kristin Sørdal
LES INGREDIENSLISTA: Der vil det stå om produktet inneholder titandioksid - eller E171, slik det står her, etter farve. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Når man får en klar vurdering av EFSA som dette, mener vi at det er god nok grunn til å velge produkter som ikke inneholder titandioksid, fortsetter han.

- Ikke mulig å fastsette en trygg grense

- Etter å ha vurdert all tilgjengelig forskning ble det klart at vi ikke kan utelukke at titandioksid som tilsetningsstoff i mat kan være gentoksisk. Selv om opptaket av stoffet er lavt, vil det kunne hope seg opp i kroppen, sier Trine Husøy i den norske Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) - som er medlem av gruppen som har gjort denne vurderingen.

EFSA og VKM presiserer at de har konkludert slik fordi det ikke har vært mulig å fastsette et trygt nivå for daglig inntak - og at et stoff som har «genotoksiske effekter», kan være kreftframkallende.

- Produsentene trenger ikke vente på et forbud

Instefjord understreker overfor Vi.no at EFSA har gjort en grundig vurdering av all tilgjengelig vitenskapelig kunnskap, og konklusjonen er at man ikke kan utelukke at titandioksid er gentoksisk, det vil si at det kan være kreftframkallende.

EFSA understreker at de ikke kan utstede et forbud mot bruk av E171, men at dette er opp til EU eller medlemsstatene å bestemme.

- Akkurat når forbudet vil komme vet vi ikke, men vi vet dessverre at lov-prosesser i EU tar tid. EU Kommisjonen reagerte raskt da den oppdaterte vurderingen av titandioksid ble publisert, og annonserte samme dag at de vil gå i gang med et lovforslag som vil forby bruk av dette fargestoffet i matvarer. Enn så lenge vil det fortsatt være lovlig å bruke i mat, sier Instefjord.

Han sier videre at når et stoff kan være kreftframkallende, og det ikke kan settes et trygt inntak, må det ut av produktene som tilbys oss i matvarehyllene.

- Vi har vært bekymret for dette lenge og er glad for at det nå ser ut til å komme et forbud.

Forbrukerrådet ber butikkene om fjerne dette tilsetningsstoffet nå.

- Mange produsenter har valgt å fase ut bruken av dette tilsetningsstoffet, ut fra føre-var vurderinger. Nå er tiden inne for å få dette ut av alle produkter. Produsentene trenger ikke vente på et forbud, som vi vet vil ta noe tid, uttaler Instefjord.

Både Coop og Norgesgruppen sier til Vi.no at de nå vil starte utfasingen av stoffet i produktene de selv produserer.

- Forbud vil komme!

- Ja, det vil komme et forbud mot bruk av tilsetningsstoffet E171 (titandioksid), bekrefter Cecilie Svenning, seniorrådgiver i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet, til Vi.no

Hun forteller at arbeidsgruppen på tilsetningsstoffer i EU er innkalt til et ekstraordinært møte 18. mai 2021. Der vil EFSA stille og sammen med dem vil arbeidsgruppen diskutere risikovurderingen og hvordan følge opp. Norge deltar i denne arbeidsgruppen.

- Et utkast om tilbaketrekking vil bli lagt fram for arbeidsgruppen og målet er å få dette utkastet i til avstemning i EU-rådet så fort som mulig. Etter en positiv avstemming i EU-rådet vil EU-parlamentet få utkastet på høring før den kan bli endelig vedtatt, sier Svenning.

Norges regelverk på tilsetningsstoffer er fullharmonisert med regelverket i EU.

- Det betyr at vi forholder oss til EFSAs risikovurdering og mener den raskeste vei til forbud er å støtte kommisjonens forslag om å fase ut tilsetningsstoffet titandioksid (E171), sier Svenning.

Mattilsynet går imidlertid ikke ut og frarådet forbrukerne å kjøpe produkter med E171 nå. Grunnen til at de ikke gjør det, er ifølge Svenning at EFSA ikke har identifisert en akutt effekt relatert til inntak av E 171, noe som ville ha ført til et øyeblikkelig forbud.

- EFSA konkluderer ikke med at E171 er gentoksisk, men at de ikke har klart å etablere et maksimalt «akseptabelt inntak (ADI)» for dette tilsetningsstoffet, blant annet på grunn av den usikkerheten som foreligger med tanke på gentoksisitet. Derfor konkluderer EFSA med at de ikke kan si at E171 er helsemessig trygt, uttaler Svenning.

Hun påpeker videre at dersom medlemsstatene støtter kommisjonens forslag, som følge av manglende bekreftelse om at E171 er helsemessig trygt, vil E 171 bli forbudt som tilsetningsstoff og fases ut.

- Det vil bli gitt en viss overgangstid slik at virksomhetene får tid til å fase ut bruken av E171 og finne alternativer til fargestoffet, sier hun.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Coop: - Vil starte utfasing nå

En av kjedene som Forbrukerrådet har funnet varer med E171 i, er Coop. I Forbrukerrådets kartlegging er det ført opp to produkter med E171 fra Coop: Coop marsipankake ferdig pyntet (2,4 kilo) og Nidar dragerte lakrispinner (smågodt, løsvekt).

Dorthe Gill Brudvik, direktør for egne merkevarer i Coop Norge, sier til Vi.no at Coop eies av forbrukerne og at det derfor er viktig for dem å legge føre-var prinsippet til grunn.

- Vi følger aktivt opp ny informasjon og kunnskap. Den nye vurderingen fra EFSA vil, slik vi ser det, sannsynligvis bety at det innføres et forbud mot bruk av fargestoffet E171. Vi vil ikke vente på dette, men i samarbeid med våre leverandører starte en utfasing i de veldig få av våre produkter som fortsatt inneholder fargestoffet, sier Brudvik.

Norgesgruppen: - Kommer til å fjerne det fra alle våre produkter

- I lys av de nye forskningsresultatene fra så kommer vi nå til å ta aktive grep for å fase ut dette stoffet fra våre produkter som inneholder E171 - selv om det per nå ikke foreligger et forbud, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland.

Hun understreker at dette først og fremst gjelder Norgesgruppens egne merkevarer, som de er ansvarlige for produksjonen av.

I forhold til øvrige produkter fra andre produsenter og leverandører som selges i Norgesgruppens butikker, henviser Søyland til de enkelte - og sier at det er de ulike produsentene som selv må ta et aktivt grep i forhold til utfasingen av E171.

- Men vi forventer nå at merkevareleverandørene forholder seg til den nye dokumentasjonen og gjør noe med sine produkter - og gjør som de lovet i 2019, sier Søyland.

Orkla: - Forberedt på å møte endringer

Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonsdirektør i Orkla Norge, sier til Vi.no at de er kjent med at EFSA skulle gjøre en ny vurdering - og at de da startet arbeidet med å finne alternativer.

- Når de nå endrer syn handler vi i tråd med det. Vi har jobbet lenge med å finne gode alternativer, sier Ekheim - og poengterer at de nå ikke lenger produserer Idun dressinger med titandioksid - som er en av varene Forbrukerrådet har gitt Orkla kritikk for ikke å ha gjort noe med.

- Vi forholder oss alltid til fagmiljøet i EFSA og EUs strenge regelverk. Blir det endringer i regelverket, er vi godt forberedt på å møte dette, sier Ekheim videre.

Europris: - Produkter utenfor vår kontroll

Europris er en annen kjede hvor Forbrukerrådet har funnet varer med E171. Dette er utelukkende godterier, blant annet Anthon Berg Fugleæg 124 g.

René Raab Lien, kvalitetssjef hos Europris, sier at det foreløpig ikke er ulovlig å bruke stoffet - og at de følger de til enhver tid gjeldende forskrifter fra Mattilsynet og Miljødirektoratet.

- Foreløpig er det ikke kommet føringer på at E171 ikke kan tillates brukt i næringsmidler. Produktene det vises til (i listen fra Forbrukerrådet, red.anm.) er produkter som er utenfor vår kontroll, det er ikke våre merkevarer, og i så måte ikke noe vi kan gjøre noe med. Vi følger selvsagt med på utviklingen i denne saken og vil ta nødvendige grep dersom situasjonen endrer seg, sier Lien til Vi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.