- Ikke lenger trygt å bruke i mat

- Vær obs på handling til å bake 17. mai-kake, oppfordrer Forbrukerrådet. En fersk risikovurdering av et tilsetningsstoff i mat avslører at stoffet kan være kreftframkallende. Stoffet brukes til å farge mat hvitere, som marsipan, sauser og godterier.

PASS PÅ 17.MAI-KAKENE: Forbrukerrådet roper varsko i forkant av 17. mai, etter at en fersk risikovurdering i EU konkluderer med at et fargestoff som brukes i finbakst, sauser og godterier kan være kreftfremkallende. Nå avventes tiltak fra myndighetene. Foto: Shutterstock NTB
PASS PÅ 17.MAI-KAKENE: Forbrukerrådet roper varsko i forkant av 17. mai, etter at en fersk risikovurdering i EU konkluderer med at et fargestoff som brukes i finbakst, sauser og godterier kan være kreftfremkallende. Nå avventes tiltak fra myndighetene. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tilsetningsstoffet det er snakk om, er titandioksid - som gjerne er merket som «E171» på ingredienslista til matvarene.

Titandioksid er et hvitt fargepigment som blant annet brukes i bakervarer og sauser - og du kan finne det blant annet i godteri og marsipan - og dermed i marsipankaker.

Det er den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority, EFSA) som nå har kommet med en ny risikovurdering av stoffet - og hvor konklusjonen er at det kan være kreftframkallende.

- Titandioksid (E171) er ikke lenger ansett som trygt når det brukes som et tilsetningsstoff i mat, skriver EFSA i en nyhetsmelding.

Risikovurderingen betyr ikke at det automatisk blir forbudt å bruke E171 i mat - men den vil ligge til grunn for en ny behandling i EU 18. mai.

Mattilsynet sier til Vi.no at det vil komme et forbud mot E171, men at det ennå er usikkert når dette er på plass.

- Vær obs på handling til å bake 17. mai kake!

Forbrukerrådet går nå går ut og advarer om titandioksid - og spesielt sett opp mot innkjøp til 17. mai:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.