Strømpriser

- Ikke lad elbilen på hytta

Å lade elbilen én gang mens du er på hytta, kan koste deg over 600 kroner, sammenliknet med lading hjemme hvor du får strømstøtte, ifølge Norsk Hyttelags regnestykke.

DYR STRØM PÅ HYTTA: Uten strømstøtte kan lading av elbil på hytta gi en formidabel ekstraregning, sammenliknet med å lade hjemme. Foto: NTB
DYR STRØM PÅ HYTTA: Uten strømstøtte kan lading av elbil på hytta gi en formidabel ekstraregning, sammenliknet med å lade hjemme. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Strømprisene i deler av landet har som kjent skutt i været sammenliknet med tidligere år. Det gir blant annet utslag i høye strømregninger på nordmenns hytter - hvor man ikke får strømstøtte som i egen bolig. Skal man ha strømstøtte på hytta må fritidsboligen bli bruksendret til bolig, og det er ikke bare-bare, skriver Norsk Kommunalteknisk Forening på sine nettsider.

NRK har regnet på at et ukesopphold for en familie på fire på en moderne hytte med strøm som hovedoppvarming, vil kunne gi en strømregning på rundt 4000 kroner for den ene uka.

Kjører du elbil til hytta, og vil holde strømkostnadene nede, bør du droppe lading under hytteoppholdet om du holder til i Sør-Norge:

Ifølge Norsk Hyttelag kan en enkelt elbil-lading nemlig koste deg 500 kroner mer, enn om du lader hjemme.

Så mye koster det å lade på hytta

Norsk Hyttelag har gjennomført følgende regnestykke for å se hva det koster deg å lade elbilen på hytta:

Du tar kapasiteten på batteriet ditt, multipliserer med hvor mange prosent du vil lade opp, ganger så det hele med strømprisen og legger til nettleien.

SKJØTELEDNING: Lange skjøteledninger kan utgjøre brannfare. Langvarig tilkobling av strømkrevende utstyr anbefales heller ikke. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer

De mest solgte elbilene i 2022 har en netto batterikapasitet på rundt 75 kWh, eksempelvis Tesla Y, Volkswagen ID. 4, Q4 e-tron og Ioniq 5. Om du lader fra 10 til 80 prosent, må du fylle drøyt 50 kWh på batteriet.

Om du lader hjemme og strømprisen er på 10 kroner per kWh, koster det deg 144 kroner. Om du lader på hytta, koster den samme ladingen deg 693 kroner - altså 549 kroner mer!

Norsk Hyttelag skriver i sin pressemelding at ellading på hytta i tillegg kan føre til at du overstiger en grense for gjennomsnittlig timeforbruk, slik nettleia nå er beregnet nå, som kan gi en enda høyere regning.

Dersom du ikke har noe valg, men må lade i løpet av hytteturen, kan et alternativ være hurtiglading langs veien. Her varierer prisene, men et eksempel til sammenlikning kan være lading på en Circle Ks ladestasjon, til en pris på 7,99 kroner per kWh (pris hentet fra Circle Ks nettside 28. sept). Da vil det koste 399,50 kroner å fylle på 50 kWh. Med andre ord: I dette priseksempelet vil det være billigere å hurtiglade enn å lade på hytta.

Om regnestykket til Norsk Hyttelag: Regnestykket er basert på strømpris inkl. påslag men eks. mva. De har anslått nettleien til ca. 40 øre per kWh. Dette kan variere fra et nettselskap til et annet, men er sannsynligvis noe dyrere på dagtid enn på kveld/helg, og gjerne litt dyrere på hytta enn hjemme. De har beregnet strømstøtten hjemme til 90 prosent av en strømpris over 70 øre per kWh, som er satsene som gjelder fra 01.09.2022. Det er ikke tatt hensyn til husstander som eventuelt overstiger et forbruk på 5000 kWh per måned per målepunkt.

Hvordan få strømstøtte på hytta?

For å kunne få strømstøtte på hytta, må du ifølge NVE få dispensasjon fra kommunen til å bo fast i fritidsboligen, noe som må dokumenteres. Denne dokumentasjonen må legges fram for nettselskapet, og du må selv ta kontakt med nettselskapet for å få støtte.

Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) Byggesak skriver på sine nettsider at det er en rekke krav man må oppfylle for å få bruksendret en fritidsbolig til bolig, for eksempel: Bygningen oppfyller tekniske krav, krav til renovasjonsløsning, atkomst, parkering, avstand til skoler og skoleskyss, samt tilknytning til vann og avløp. De påpeker at det også er store forskjeller i hvordan kommunene vurderer slike søknader.

Skatteetaten opplyser også om ulike skattemessige konsekvenser av å melde flytting til hytta, som at hytta da blir regnet som primærboligen din og din tidligere primærbolig, vil bli regnet som sekundærbolig - som kan bety høyere formuesskatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.