Snekring og verktøy

Ikke kjøp feil sponavsug

Sponavsug og støvsuger virker på helt forskjellige måter. Vi hjelper deg å velge riktig.

BLI KVITT SAGSTØVET: Det er mange gode grunner til å kvitte seg med støvet. Foto: RF 123
BLI KVITT SAGSTØVET: Det er mange gode grunner til å kvitte seg med støvet. Foto: RF 123 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Det er flere gode grunner til å bli kvitt spon og sagstøv når du snekrer: Noen maskiner jobber bedre når de er koblet til avsug, du unngår at stedet der du snekrer støver ned, og sist men ikke minst, det er bra for helsa.

- Ulike maskiner krever ulik type avsug, forklarer Sturle Risnes, markedssjef hos maskinleverandøren Dahm.

Grovt sett skiller vi mellom sponavsug og støvsuger, og de virker på helt forskjellige måter.

Les også: Jo da, disse maskinene gjør deg til en bedre hobbysnekker

Forskjellen på sponavsug og støvsuger

Med sponavsug suges det store volum med lite trykk. De er beregnet på større maskiner der stussen for feste av slangen har en stor diameter.

Med en støvsuger er det motsatt: Den suger med høyt trykk og lite volum.

For å finne ut av hva slags avsug som egner seg til de ulike maskinene, er å se på stussen der slangen skal kobles på. Stor stuss, fra 60 millimeter og oppover, krever sponavsug.

Liten stuss, fra 40 millimeter og nedover, krever støvsuger.

En pussemaskin er en typisk maskin med liten stuss. Hvis den kobles til et sponavsug, vil trykket være for lavt, og effekten bli dårlig. I tillegg er ikke sponavsug beregnet på å håndtere det fine støvet som kommer fra pussemaskiner.

Kobler du en støvsuger på en stor makin, vil slangene tette seg og beholderen gå full med en gang.

Støvsuger

Dette kalles gjerne verktøystøvsuger, universalstøvsuger eller industristøvsuger. De har en slangetilkobling og en stikkontakt.

Da kan du plugge inn verktøyet og stille inn støvsugereren slik at den starter automatisk når verktøyet settes i gang.

STØVSUGER: En verktøystøvsuger skal kobles til mindre verktøy. Pris fra 2000 kr. Foto: produsenten
STØVSUGER: En verktøystøvsuger skal kobles til mindre verktøy. Pris fra 2000 kr. Foto: produsenten Vis mer

På alle disse maskinene suges støvet inn i en beholder og stoppes av ett eller flere filtre, før luften passerer motor og viftesystem.

De enkleste versjonene har kun ett filter, uten rensefunksjon. Filteret tettes fort, og da må du regne med å åpne beholderen, plukke av filteret, og banke det rent.

De mer avanserte støvsugerne kan rense filteret kun ved å trykke på en knapp.

De har to filtersystem; grovfilter og finfilter.

Du kan også koble det som kalles en syklon foran støvsugeren. Den tar seg av mesteparten av støvet. Det sparer støvsugeren, og gjør tømmingen lettere.

SPONAVSUG: Et slikt avsug er beregnet på større snekkermaskiner. De billigste begynner på 2700 kroner. Foto: Produsenten
SPONAVSUG: Et slikt avsug er beregnet på større snekkermaskiner. De billigste begynner på 2700 kroner. Foto: Produsenten Vis mer

Sponavsug

Her suges sponet gjennom en stor vifte og samles i en stor sekk.

På de enkleste typene filtreres luften gjennom en stor filtersekk, mens på de avanserte typene står det et finfilter i tillegg til filtersekken.

Med kun filtersekk slippes finstøvet igjennom. Da kan det være lurt å bruke støvmaske i tillegg om du jobber med noen av de harde treslagene.

Sparer støvsugeren: En syklon tar unna grovarbeidet slik at det blir mindre jobb for støvsugeren. Pris ca. 1300 kr. Foto: Produsenten
Sparer støvsugeren: En syklon tar unna grovarbeidet slik at det blir mindre jobb for støvsugeren. Pris ca. 1300 kr. Foto: Produsenten Vis mer

Disse avsugene er beregnet for flere store maskiner.

Til det kreves et opplegg med rørføringer, bestående av stive rør, grenrør, spjeld og fleksible rør. De stive rørene tar seg av de lange transportetappene, mens de fleksible brukes til den siste biten inn til maskinen.

Spjeldene åpnes og lukkes etter hvilken maskin som skal brukes.

Det er lurt å bruke litt tid til planlegging og montering av et slikt opplegg. Enkelt sagt er et ryddig og pent rørsystem også det som fungerer best. Så lange, rette strekk som mulig, med færrest mulig bend. Til hobbybruk, der det er et begrenset antall maskiner, kan man kjøre samme dimensjon hele veien på de stive rørene. Gjerne 100 mm diameter, deretter slanger i 60 eller 80mm inn til maskinene.

RØRFØRINGER: Et sponavsug (1) kan kobles til flere maskiner. Stive rør (2) brukes på lange strekk. Ved hver maskin er det et spjeld (3) som åpnes før maskinen startes. Maskinene kobles til røret med fleksible slanger (4) Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
RØRFØRINGER: Et sponavsug (1) kan kobles til flere maskiner. Stive rør (2) brukes på lange strekk. Ved hver maskin er det et spjeld (3) som åpnes før maskinen startes. Maskinene kobles til røret med fleksible slanger (4) Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

En filtersekk skal byttes med jevne mellomrom. Den tetter seg gradvis og da går alt tregere. Er du en ivrig hobbysnekker bør du regne med et bytte hvert år.

Vil du gjøre en smart modifisering, kan du montere et finfilter i tillegg til sekken. Det kreves litt mekking og tilpasning, men er gjørbart på de fleste sponavsug.

REN LUFT: En luftrenser fanger opp støvet som avsugene ikke tar seg av. Pris fra 2000 kr. Foto: produsenten
REN LUFT: En luftrenser fanger opp støvet som avsugene ikke tar seg av. Pris fra 2000 kr. Foto: produsenten Vis mer

Rens luften

Et frittstående luftfilter er et bra supplement til sponavsug. Da blir du kvitt det helsefarlige finstøvet som svever rundt inne i verkstedet.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.