Så lenge holder matrestene

Ikke glem å røre i middagsgryta når maten kjøles ned

Slik skal du egentlig ta vare på matrester.

RESTER: Ideelt sett bør middagsrestene bare varmes opp én gang. Foto: Scanpix.
RESTER: Ideelt sett bør middagsrestene bare varmes opp én gang. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Flere er blitt flinkere til å ta vare på matrester slik man gjorde mye av før i tiden, og bor man alene eller ønsker å holde seg til et rimelig budsjett, er dette også logisk.

Men bruk av restemat innebærer også en viss risiko hvis du ikke er bevisst på når maten faktisk er for gammel til å kunne spises.

Sårbare ved matforgiftning

EKSPERT: Gro Ånestad Rimstad, fagleder hos TINE FoU. Foto: Privat.
EKSPERT: Gro Ånestad Rimstad, fagleder hos TINE FoU. Foto: Privat. Vis mer

I verste fall kan feil bruk av restemat føre til matforgiftning, noe enkelte av oss er mer sårbare for enn andre.

- Dette er spesielt eldre, gravide, små barn og personer med nedsatt immunforsvar. Personer i det høyeste alderssjiktet, bør begynne å bli mer forsiktig.

Det forteller faglederne hos TINE FoU, Mari Austvoll Ilseng og Gro Ånestad Rimstad.

Ifølge Matportalen er de vanligste årsakene til matforgiftning utilstrekkelig oppvarming eller for sen nedkjøling av mat, lagring av mat ved for høy kjøletemperatur og slurv med renholdet.

- Normalt er det liten fare forbundet med å spise matvarer som har gått ut på «Best før»-dato med noen dager, eller restemat som er to-tre dager gammel. Men husk at man skal se, lukte og smake for å bedømme om maten fortsatt er OK. Melk vil for eksempel smake vondt før den vil bli så skjemt at den utgjør en helsefare, sier Ilseng.

- Vi bør alle ha et termometer hengende i kjøleskapet, og viktigheten av god håndhygiene, også når du bare skal smøre deg en brødskive med smør og ost, kan ikke repeteres ofte nok, understreker Rimstad.

De to ekspertene anbefaler også å være nøye med å skylle frukt, bær, salatblader og grønnsaker.

- Det er årlig flere eksempler på matforgiftninger forårsaket av manglende skylling av fersk frukt og grønt, ifølge Rimstad.

Sikker bruk av middagsrester

Når det gjelder allerede tilberedte retter og rester fra middagen, så bør du sørge for hurtig nedkjøling for at maten skal være trygg å spise igjen senere:

EKSPERT: Mari Austvoll Ilseng, fagleder hos TINE FoU. Foto: Privat.
EKSPERT: Mari Austvoll Ilseng, fagleder hos TINE FoU. Foto: Privat. Vis mer

- Har du en stor gryte med rester, bør du røre jevnlig under nedkjøling for å slippe ut all varmen, sier Ilseng.

Hun tipser videre:

  • Maten bør hurtigst mulig i kjøleskapet.
  • Oppbevar matrestene godt tildekket i kjøleskapet, bruk gjerne plastposer/plastfolie, det reduserer oksygentilførselen.
  • Vær forsiktig med rester av kokt ris og kokt pasta, det er alt for mange eksempler på at dette har resultert i tilfeller av matforgiftning. Ris og pasta er også relativt billige råvarer, så her kan man gjerne unne seg å koke opp nye porsjoner.
  • Når restemat skal spises, er det veldig viktig at maten varmes opp skikkelig til over 70 °C! Varm mat skal være rykende varm!

- Ideelt bør middagsrestene bare varmes opp én gang, men det er ingen tydelige regler her, understreker Ilseng og legger til:

- Hygiene under tilberedning, hurtig nedkjøling, lav temperatur i kjøleskap og god oppvarming er faktorer som påvirker resultatet.

- Frys kjøttdeig umiddelbart

Det er ikke alltid man har behov for å bruke hele pakken med kjøttdeig eller kyllingfilet. Men bruker du bare halve pakken, bør du ikke legge resten av det åpnede produktet i kjøleskapet, ifølge ekspertene.

- Husk å fryse ned den andre halvparten med én gang, det er mye smartere enn å la pakningen ligge åpnet i kjøleskapet “i tilfelle det blir en kjøttdeigmiddag senere i uken”. Kjøttdeig, kylling og fersk fisk er eksempler på produkter som lett kan blir dårlige, forteller Rimstad.

Men det er flere andre matvarer som holder seg lenge i kjøleskapet etter at de er åpnet. For eksempel brunost og smør.

- All fast ost, som vanlig gulost, holder seg også godt og er fullt brukbar så lenge det ikke kommer mugg på den. Smøreost på tube holder også lenge fordi den har en emballasje som ikke slipper inn luft, sier Rimstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.