Grensehandel

Ikke gjør disse harryhandel-tabbene

Også i Sverige har prisene økt den siste tida. Men følger du våre gode råd kan du fortsatt sikre deg valuta for pengene på grensehandel.

BILLIG GRENSEHANDEL? Velger du å kjøre til Sverige for å handle kan det fortsatt lønne seg - så lenge du handler smart. Foto: Berit B. Njarga
BILLIG GRENSEHANDEL? Velger du å kjøre til Sverige for å handle kan det fortsatt lønne seg - så lenge du handler smart. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om det svenske prisnivået på både mat og en del andre varer ligger lavere enn i Norge, har også svenskene opplevd en kraftig prisøkning den siste tiden.

Svenske Statistikmyndigheten skriver at inflasjonstakten for august, som viser endringen fra samme måned i fjor, var på 9 prosent, mens månedsendringen fra juli til august var på 1,5 prosent. Selv om det er spesielt høye strømpriser som ligger bak økningen, er det også en bred prisoppgang på blant annte mat, husholdningsinventar og restaurantpriser, skriver de på sine nettsider.

Det trenger ikke å bety at det ikke kan lønne seg å ta en handletur til nabolandet. Men det gjelder å tenke smart og følge disse gode rådene for å gjøre turen ekstra lønnsom.

1. Samkjør med noen andre

Som kjent har både drivstoff- og strømpriser gått kraftig opp det siste året. Dermed kan en kjøretur til og fra Sverige bli en relativt kostbar affære - men samkjører du med familien, en nabo eller en venn, holder du disse kostnadene nede.

2. Velg riktig valuta når du betaler med kort

Du har kanskje opplevd å få spørsmål om du vil betale i svenske eller norske kroner når du skal betale i kassa i Sverige? Her er riktig svar svenske kroner: Da får du dagens valutakurs satt av Visa ellerMasterCard, mens du får en kurs satt av butikken selv når du svarer norske kroner - og den er sjelden like gunstig.

3. Kjøp legemidler og apotekvarer i Sverige

Er det én ting du kan spare mye på ved å handle i Sverige, er det apotekbesøket: Både reseptfrie varer som kremer for tørr hud - som Vi.no har gjort prissjekk på tidligere, og reseptbelagte medisiner, koster mye mindre i Sverige enn i Norge.

4. Handle riktige varer

Du bør ikke tenke at alt er billigere i Sverige før du handler - for også her har det som nevnt vært en prisvekst. Dermed lønner det seg å holde seg til varer man vet er rimeligere - og gjerne sjekke litt priser i Norge før man reiser.

Tobakk og alkohol har som kjent et lavere prisnivå i Sverige. Husk også at man kan ta med mer alkohol enn det kvota tillater - så lenge man fortoller varene før man krysser grensa. Og det kan likevel være rimeligere enn å handle varene i Norge avhengig av hva du kjøper.

Også varer som godteri, kjøtt- og kornvarer, og matvarer tilpasset de med cøliaki eller laktoseintoleranse, er normalt sett rimeligere i Sverige enn i Norge.

5. Ta med handlenett og bæreposer

Fra og med 1. mai 2020 innførte Sverige en ny plastposeavgift som utgjør langt mer enn tilsvarende avgift i Norge:

Dette innebærer at du må ut med rundt 7 kroner for én enkelt plastpose på svenske supermarkeder. Altså lønner det seg å ha med bæreposer eller handlenett hjemmefra, spesielt hvis du skal storhandle.

Målet med avgiften var å få ned forbruket av plastposer, og en rapport laget av Svenska MiljöEmissionsData utarbeidet for Naturvårdsverket fra våren 2022 viser blant annet at plastposeforbruket har gått kraftig ned etter innføringen av avgiften.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.