Bobiltrøbbel:

Ikke gjør disse bobiltabbene

Det kan bli dyrt å sette seg bak bobilrattet i sommer.

Fulltreffer: Mange bobilturister glemmer at bilen er både bredere og lengre enn den vanlige familiebilen. Det kan bli kostbart. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Fulltreffer: Mange bobilturister glemmer at bilen er både bredere og lengre enn den vanlige familiebilen. Det kan bli kostbart. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert

Fyller du diesel på vanntanken, glemmer hvor brede speilene er eller glemmer å åpne toalettluka? Det kan bli dyrt.

Bobilsommeren er i full gang. Og et stort antall ferske bobilsjåfører skal ut på sommerveiene med sine nye store biler for første gang. Det går bra for de fleste. Men bobilekspertene vet allerede nå hvilke tabber som kommer til å prege tabbestatistikken denne sommeren.

Advarer før sommeren

- Det er mange bobilsjåfører som har lang fartstid bak rattet på vanlige biler. Men når de skal ut i trafikken i biler som er mye større er det lett å overvurdere egne kunnskaper. Og det kan bli svært kostbart, advarer president i Norsk Bobilforening, Odd Ørstavik.

Speilkrasj

- Veldig mange ferske sjåfører glemmer at speilene på bobilen stikker langt ut på hver side. Og når de kommer til smale vestlandsveier er det fort gjort å smelle borti møtende trafikk. Det er både kostbart og farlig, sier bobilpresidenten.

Men det er ikke bare smale veier på Vestlandet som byr på kostbare utfordringer.

- Hvert år får vi inn bobiler som har fått store skader på grunn av overraskende vindkast, forteller den erfarne bobilselgeren Roger Vestavik.

Værskifte: Husk at en fin sommerdag kan bli avløst av noen skikkelige vindkuler om kvelden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Værskifte: Husk at en fin sommerdag kan bli avløst av noen skikkelige vindkuler om kvelden. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Tatt av vinden

- Mange bobileiere ruller nemlig ut markisen på siden av bilen når det er vindstille og fint. Deretter forlater de bilen for å gjøre andre annet ærend utenfor campingplassen. Så kommer solgangsbrisen og tar tak i markisen og vrenger den over bobilen. Eller så river vinden hele markisen rett av bilen slik at de ender som et stort seil som flyr av gårde. Vi har sett eksempler på biler som kommer til verkstedet uten markise men med tre store hull i siden etter metallfestene, sier Vestavik.
Han nevner også en rekke andre nybegynnerklassikere:

  • Man starter kjøreturen uten å sikre at vinduer og takluker er forsvarlig lukket og sikret.
  • Kjøring mens skapdører og skuffer fylt med servise og glass ikke er lukket.

Rett i dass

- Av mer kuriøse tabber kan jeg nevne dem som glemmer å åpne toalettluka som skal sørge for at store og små leveranser havner nede i selve beholderen. Med lukket luke flyter elementene ut i selve bobilen. En skikkelig drittjobb venter, sier Roger Vestavik, og fortsetter:

- En annen kostbar feil er å fylle diesel i vanntanken. Og ikke alle lærer av egne feil. Vi har hatt kunder som har klart å gjøre denne feilen to ganger ...

- Det er nærmest umulig å få vanntanken helt rent igjen. Resultatet er ofte at mange må skifte ut vanntanken. Husk dessuten å tømme og rengjøre vanntanken skikkelig for vann med jevne mellomrom, ellers ender man opp med en mobil bakteriebombe.

Møter veggen

Bobilpresident Odd Ørstavik kan fortelle om flere andre faste elementer på tabbelista:

- Mange får et ublidt og kostbart møte med den såkalte «ryggetabba». Der de feilberegner lengden på bobilen og treffer noe som befinner seg bak bilen som de rygger. Andre mangler oversikt over alle bobilens hjørner. Det kan bli en kostbar smell når de treffer et hjørne av en bygning eller noe annet som stikker ut.
Enda dyrere blir det for dem som glemmer at de kjører en høy bil – og ikke får med seg skilt som angir lav høyde, som i garasjer, parkeringshus, underganger etc. Den smellen kan bli veldig dyr, forteller Ørstavik, som minner også erfarne bobilsjåfører om at overmot kan føre til at de kan bli rammet av kostbare uhell i sommer:

Septik-tømming er det minst trivelige med bobil-livet. Særlig når tømmestasjonen ikke er i orden. Vis mer

- Det er lett å bli overmodig når man har fått noen års erfaring som bobilsjåfør. Da kan ende opp med å gjøre de samme dyre tabbene som nybegynnerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.