Tilberede blåskjell

Ikke gjør denne blåskjell-tabben

Vær obs på disse rådene om du vil ha gode blåskjell med best mulig kvalitet når du tilbereder dem.

GODE BLÅSKJELL? Følg med på blåskjellvarselet - og pass på riktig lagring og tilberedning. Foto: NTB
GODE BLÅSKJELL? Følg med på blåskjellvarselet - og pass på riktig lagring og tilberedning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hver fredag i sommerhalvåret oppdaterer Mattilsynet blåskjellvarselet for 33 steder langs norskekysten. Blåskjellvarselet sjekker du på appen, eller Mattilsynets nettsider, og er varselet grønt kan skjell fra området spises. Også hvis varselet er gult kan du spise skjell fra området, men med måte. Anbefalingen er da maks 15-20 mellomstore skjell. Er varselet derimot rødt, skal du ikke spise blåskjell fra området, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

I tillegg til å sjekke om blåskjellene er trygge å spise med tanke på algegifter, er det også en del andre ting det er greit å være klar over ved tilberedning og oppbevaring av blåskjell. Du bør også unngå å fryse dem.

Oppbevar skjellene riktig

Plukker du eller kjøper blåskjell som ikke skal spises umiddelbart, er det viktig med riktig lagring av blåskjellene. Ifølge Mattilsynet skal levende skjell lagres ved temperaturer mellom 0 og 10 grader, og jo lavere temperatur, jo lengre holdbarhet. Dette betyr eksempelvis lagring i kjøleskap gir kortere holdbarhet enn lagring på is. Oppbevarer du derimot skjellene riktig, kan de oppbevares i inntil ti dager.

Ikke frys blåskjell

Fant du mye blåskjell og ønsker å fryse dem ned er det derimot ikke anbefalt: Begrunnelsen for det har med kvalitetsforringelse å gjøre. Når skjellene fryses vil iskrystallene sprenge cellene, og mer av selve blåskjellkjøttet vil komme ut i kokevannet når man damper blåskjellene etter frysning, forklarer Mattilsynet.

Plukk i nærheten av uttaksstedene

Skal du plukke skjell og har sjekket at varselet er ok for ditt område, bør du uansett plukke i nærheten av Mattilsynets uttaksstederø Dette fordi forekomster av giftige alger kan være lokal. Av denne årsak oppfordrer Mattilsynet folk til å sanke skjell så nært uttaksstedene som mulig.

Ikke minst bør du være forsiktig dersom rådene veksler fra sted til sted langs samme kyststripe.

Er du på ferie i Sverige eller Danmark og finner skjell der, kan du sjekke deres respektive blåskjellvarsler her (Sverige og Danmark).

Sjekk om blåskjellene er levende

Før tilberedning av blåskjell må du også, uavhengig av hvor lenge de har vært lagret, kontrollere om skjellene er levende, påpeker Mattilsynet. Det gjør du enkelt ved å gi skjellene en rask dusj med kaldt vann fra springen. Skjell som ikke lukker seg, er døde, og er det mange døde skjell kan det være at de er blitt for gamle.

Døde skjell kan også gi skjellene rundt dårlig lukt og smak. Skjell som ikke har åpnet seg under damping, skal heller ikke spises.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.