Ikke gjenbruk glass ukritisk: Lokkene kan være et problem

Glass med skrulokk fra kjøpte matvarer bør ikke ukritisk brukes om igjen. Hovedproblemet er lokkene - som kan avgi uønskede stoffer om du ikke passer på hva du bruker det til.

GJENBRUK AV KJØPTE MAT-GLASS: Skal du bruke glass du har kjøpt med mat på, om igjen, bør du helst bruke dem til samme type produkt. Plastforpakningen på innsiden av lokkene kan nemlig avgi uønskede stoffer til maten. Foto: NTB/Scanpix
GJENBRUK AV KJØPTE MAT-GLASS: Skal du bruke glass du har kjøpt med mat på, om igjen, bør du helst bruke dem til samme type produkt. Plastforpakningen på innsiden av lokkene kan nemlig avgi uønskede stoffer til maten. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hva gjør du med kjøpte glass som det har vært for eksempel syltetøy, pastasaus, tomatsild, fetaost, sennep eller andre matvarer på? Kaster du dem - eller vasker du dem og tar vare på dem for å gjenbruke dem til andre matvarer seinere? Kanskje til hjemmelaget syltetøy, sursild til jul eller appelsinmarmelade?

Dersom du gjenbruker kjøpte glass, skal du vite at dette ikke er noe du bør gjøre ukritisk. Og som du kan lese nedenfor: Hovedproblemet er lokkene! Og du bør være spesielt oppmerksom ved fet mat.

- Det er vanskelig for Mattilsynet konkret å si om slik gjenbruk er greit. Vi vet ikke hvilken type mat produsenten av disse glassene har laget de for og om de tåler gjenbruk, sier seniorrådgiver Signe Bergljot Sem i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

- Ta gjerne kontakt med aktuell produsent eller importør av produktet eller den butikken der varen er kjøpt. Ved eventuell gjenbruk er vårt generelle råd å bruke samme type mat som fulgte med glasset, sier hun videre.

Problemet er lokkene: Kan avgi hormonforstyrrende ftalater

Sem forteller at de mest kjente problemstillingene er mykgjørende stoffer som f.eks. ftalater som kan avgis fra plastpakninger i skrulokk til mat.

Hun nevner stoffer som ftalater, ESBO (epoksidert soyabønneolje) og 2-EHA (etylheksansyre) - som fungerer som mykgjørere i plastpakningene i skrulokk som brukes til matvarer emballert i glass.

- De bidrar på denne måten til at forseglingen blir tett, og forhindrer mikrobiologiske eller andre forurensninger, sier Sem, og forklarer videre:

- Ftalater kan blant annet finnes på innsida av skrulokk. Der er satt ekstra forsiktige grenseverdier for hvor mye ftalat som kan avgis til mat, da ftalater er hormonforstyrrende.

Bente Jachwitz, senior emballasjeutvikler i Mills, bekrefter overfor Vi.no at lokkene kan avgi uønskede stoffer:

- Ja, det er fare for at plasten i skrulokkene kan avgi uønskede stoffer da plasten i lokkene er tilpasset maten de er brukt til. F.eks. trenger man en annen plastpakning dersom man har fettholdige produkter i glassene enn om man har syltetøy, sier Jachwitz.

Noen matvarer bør man også være spesielt oppmerksom på med tanke på matens evne til å ta til seg uønskede stoffer:

- Spesielt ved kontakt til fete matvarer kan ftalater overføres fra lokkene, sier Sem.

Jachwitz poengterer at tommelfingerregelen er at skrulokkene gjenbrukes til samme type mat som har vært i glassene i utgangspunktet.

- Det er viktig å sjekke at pakningen i lokket ikke ser for gammel ut, og at både glass og lokk vaskes godt og steriliseres før bruk, sier Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonsdirektør i Orkla Norge, på vegne av emballasjeekspertene i Orkla.

MAT: Ferdig skivet, hakket, revet, kokt eller pisket kan være både smart og kjekt i noen tilfeller - men det koster å ikke gjøre jobben selv. Video: Kristin Sørdal. Vis mer

- Selve glassene egner seg til all mat

- Selve glassene egner seg til all type mat så de kan gjenbrukes. Vi er veldig positive til at de brukes på nytt, eller at glassene leveres til gjenvinning, sier Jachwitz.

Også Orkla sier at deres glassene med skrukork egner seg veldig godt til gjenbruk:

- Fordelen med bruk av glass som emballasje er at det er et materiale som har fantastiske barriereegenskaper. Glass er tett, det blir ikke påvirket av fuktighet, avgir ikke lukt eller smak og er hygienisk og helsemessig sikkert. Glassene kan brukes til å ta vare på mat som for eksempel hjemmelaget syltetøy, syltede grønnsaker eller matrester, sier Ekheim.

Hun legger til at de i høst byttet til nye papiretiketter med avtakbart lim som er enkle å dra av.

- Vi vet at mange har irritert seg over at det har vært vanskelig å fjerne etiketter på syltetøyglassene. Nå når etiketten er lett å dra av blir det enda enklere å gjenbruke glassene til det du vil. En god førjulsnyhet for de som bruker syltetøyglassene til hobbyaktiviteter som maling av julelykter og ikke minst til alle som gjenbruker glasset til hjemmesylting, sier Ekheim.

Sjekk merkingen eller spør produsenten

Mattilsynet anbefaler generelt å sjekke merkingen på produktet eller på oppslag/hyllekant ved utsalgssted, dersom det er snakk om ny emballasje - for å se etter eventuelle bruksbegrensninger den måtte ha.

- Dersom det er snakk om gjenbruk av emballasje, vil det anbefales å ta kontakt med produsent eller importør, sier Sem.

Orklas eksperter oppfordrer til å sjekke at glasset ikke har fått noen skader og at pakningen i lokket ikke ser for gammel ut.

- Dersom glassene skal gjenbrukes til oppbevaring av mat er det viktig å sikre et renest mulig glass før man fyller det. Et rent glass vil føre til bedre holdbarhet på produktet du ønsker å fylle i glasset. Vi anbefaler at man tømmer ut produktrester, og vasker både glass og lokk godt, før man steriliserer. Beholderne steriliseres ved å ha glass og lokk i kokende vann noen minutter. La glass og lokk damptørke før glassene fylles med ønsket produkt. Best er det om produktet man fyller er kokvarmt. Sett så på lokket og skru til like etter påfylling. Husk å merke glassene med innhold og dato. Sett glassene mørkt og kjølig for best resultat, sier Ekheim.

Både Mills og Orkla oppfordrer til riktig resirkulering når glassene ikke skal brukes mer:

- Når glass og lokk ikke lenger skal gjenbrukes bør det kastes i beholder for glass og metall. Glass og metallokk kan gjenvinnes i det uendelige, sier Ekheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.