Ikke gjenbruk glass ukritisk: Lokkene kan være et problem

Glass med skrulokk fra kjøpte matvarer bør ikke ukritisk brukes om igjen. Hovedproblemet er lokkene - som kan avgi uønskede stoffer om du ikke passer på hva du bruker det til.

GJENBRUK AV KJØPTE MAT-GLASS: Skal du bruke glass du har kjøpt med mat på, om igjen, bør du helst bruke dem til samme type produkt. Plastforpakningen på innsiden av lokkene kan nemlig avgi uønskede stoffer til maten. Foto: NTB/Scanpix
GJENBRUK AV KJØPTE MAT-GLASS: Skal du bruke glass du har kjøpt med mat på, om igjen, bør du helst bruke dem til samme type produkt. Plastforpakningen på innsiden av lokkene kan nemlig avgi uønskede stoffer til maten. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hva gjør du med kjøpte glass som det har vært for eksempel syltetøy, pastasaus, tomatsild, fetaost, sennep eller andre matvarer på? Kaster du dem - eller vasker du dem og tar vare på dem for å gjenbruke dem til andre matvarer seinere? Kanskje til hjemmelaget syltetøy, sursild til jul eller appelsinmarmelade?

Dersom du gjenbruker kjøpte glass, skal du vite at dette ikke er noe du bør gjøre ukritisk. Og som du kan lese nedenfor: Hovedproblemet er lokkene! Og du bør være spesielt oppmerksom ved fet mat.

- Det er vanskelig for Mattilsynet konkret å si om slik gjenbruk er greit. Vi vet ikke hvilken type mat produsenten av disse glassene har laget de for og om de tåler gjenbruk, sier seniorrådgiver Signe Bergljot Sem i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

- Ta gjerne kontakt med aktuell produsent eller importør av produktet eller den butikken der varen er kjøpt. Ved eventuell gjenbruk er vårt generelle råd å bruke samme type mat som fulgte med glasset, sier hun videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.