Dansk test av trådløs støvsuger

Ikke gå for vinneren hvis du vil ha god batterikapasitet

Se hvilke trådløse støvsugere som duger.

GJØR JOBBEN: Støvsugerne fra Dyson kommer best ut av den danske testen når det gjelder selve støvsugingen. Batteritid og støy trekker derimot ned. Foto: Dyson
GJØR JOBBEN: Støvsugerne fra Dyson kommer best ut av den danske testen når det gjelder selve støvsugingen. Batteritid og støy trekker derimot ned. Foto: Dyson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Tenk så praktisk: Slippe knoting med ledningen hver gang man støvsuger. Bevege seg sømløst rundt i huset uten ledningen slepende etter seg, spesielt opp trapper og bak sofaen.

Dessverre så har ikke utviklingen av ledningsfrie støvsugere kommet så langt at opplevelsen går sømløst for seg, skal vi tro en test fra det danske forbrukerrådet Tænk.

De har testet (innlogging) 16 ledningsfrie støvsugere, og ingen av dem får særlig god score. De er heller ikke rimeligere enn en helt vanlig, god støvsuger.

Les også: Slik får du mobilen til å leve lenger

Testen viser også at man ikke får i pose og sekk: Du kan enten gå for den med best sugeevne, eller den med lengst støvsugertid.

Du får nemlig ikke begge.

Tænk har sett på evnen til å støvsuge på gulv, tepper, trapp, sprekker, kriker og kroker, brukervennlighet, batterilevetid, energiforbruk og støy.

De to beste i testen, og som Tænk anbefaler, er begge fra merket Dyson.

(Prisene i saken er hentet fra Prisjakt.no).

BEST: Dyson V6 AnimalPro. Foto: Prisjakt.no
BEST: Dyson V6 AnimalPro. Foto: Prisjakt.no Vis mer

Testvinneren (68/100)

Dyson V6 AnimalPro (fra 5399,-) er en kraftig støvsuger med bra sugeevne til ledningsfri modell å være, påpeker testen. Man får også det man betaler for kan det virke som, da dette er testens dyreste støvsuger.

Problemet er at den går fort tom for strøm. Ved høyeste styrke på støvsugeren taper den sugeevnen etter kun åtte minutter. Vil du heller ha en støvsuger med lengre batteritid, anbefaler testen andre modeller.

Støyfri er den heller ikke: På 1,6 meters avstand målte testpanelet en desibel på 77,4, som gjør den til den nest mest bråkete støvsugeren av alle de testede.

At det er vanskelig å komme til helt inntil kanten og inn i hjørner, trekker også ned. Håndstøvsuger-delen er bedre enn de andre Dyson-modellene som ble testet. Dette gjør at den totalt sett havner øverst.

Knappene på Dyson-modellene har kraftige farger, som gjør dem lette å finne.

En grei nummer to (66/100)

NEST BEST: Dyson V8. Foto: Prisjakt.no
NEST BEST: Dyson V8. Foto: Prisjakt.no Vis mer

Dyson V8 (fra 4519,-) er en rimeligere variant av testvinneren Animalpro. I likhet med vinneren er det en god ledningsfri støvsuger som gjør jobben sin: Suger opp støv.

Men den er også relativt støyende. Batteriet holder også kun i cirka 8 minutter ved høyeste styrke.

Sugeevnen er bra i de fleste deler av testen, men den har litt vanskelig for å komme til helt inntil kanten og i hjørnene. Siden munnstykket ligger såpass tett på gulvet, skyver den enkelte ganger støvet og partiklene mer rundt enn å faktisk suge dem opp. Til gjengjeld er det den beste i testen på støvsuging av sprekker og på gulvtepper.

Håndstøvsugeren fungerer ikke så godt som hos mange av de andre modellene i testen.

Testens taper (24/100)

DUGER IKKE: Black&Deckers SVJ520BFS. Foto: Prisjakt.no
DUGER IKKE: Black&Deckers SVJ520BFS. Foto: Prisjakt.no Vis mer

Noen må komme sist, og Black&Decker SVJ520BFS (fra 2569,-) havner godt under middels på støvsugertesten. Den er heller ikke på noen måte testens billigste.

Tænk skriver at «denne støvsugeren kan ikke anbefales, da den dumper i stort sett alle støvsugeoppgaver».

Og her leverer ikke engang håndstøvsugeren.

Den drar noen poeng på energiforbruket og brukervennlighet, men støvopptaket fra gulvtepper, sprekker og harde gulv er skuffende.

Etter 7 minutter taper den også sugeevnen.

Best på batteri

BRA BATTERI: Electrolux Ergoraido. Foto: Prisjakt.no
BRA BATTERI: Electrolux Ergoraido. Foto: Prisjakt.no Vis mer

Midt på treet i testen finner man flere Ergorapido-modeller fra merket Electrolux, som alle leverer bedre på batteritid.

Ergorapido ZB3212 (2399,-) og EER73DB får henholdsvis 51 og 52 av 100 prosent, men har et velfungerende batteri med ingen tapt sugeevne etter 7 minutter.

Liker du å se støvet og skitten på gulvet kan denne kanskje være noe for deg: Den har nemlig lys i munnstykket.

Electrolux EER75STM Ergorapidos batterikapasitet står til «Middels» i testen, mens den seperate håndstøvsugeren får imidlertid toppscore.

Billigst 43/100

RIMELIG: Electrolux Ergorapido EERGREEN. Foto: Prisjakt.no
RIMELIG: Electrolux Ergorapido EERGREEN. Foto: Prisjakt.no Vis mer

EER7GREEN fra Electrolux (fra 1390,-), scorer også greit på batterilevetid, men holder ikke mål på støvsugingstesten. På pris er den derimot uslåelig.

Støvsugeren er kun egnet til de letteste oppgavene, skriver testpanelet. Roterende børster foran gjør det enklere å få opp for eksempel hår fra tepper på gulvet, og håndstøvsugeren fungerer også fint. Den skuffer derimot i de fleste andre tester, og mister raskt sugeevnen når beholderen bare er delvis fylt.

Les også: Slik unngår du ulykker hjemme

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.