Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Kanskje har du stekt bacon og legger det på noen ark med tørkepapir for å fjerne overflødig fett, eller legger kyllingfiletene på litt papir før de skal i panna?
Tørkepapir til kjøkkenbruk er i utgangspunktet ikke egnet for å brukes i kontakt med mat, hvis ikke papiret er merket på en spesiell måte.

Sjokkavsløring om stekeovner
Kan inneholde helsefarlige stoffer
Mattilsynet skriver på Matportalen.no at ikke alle tørkeruller er egnet til mat.
Spesielt gjelder dette tørkeruller som er produsert av resirkulert papir, ettersom resirkulert papir kan inneholde helseskadelige stoffer som for eksempel tungmetaller og trykkfargerester, og derfor kun er egnet til å tørke hender og kjøkkenbenker. Slikt tørkepapir bør ikke brukes i kontakt med mat, ifølge Mattilsynet.
Det svenske Livsmedelverket kommer med tilsvarende råd, og skriver på sine nettsider at tørkepapir ofte er laget av returpapir som egentlig ikke skal brukes i direkte kontakt med næringsmidler.
De skriver videre at det er størst risiko for at kjemiske stoffer fra returpapiret overføres til fet eller vannholdig mat, som for eksempel bacon, og spesielt ved høyere temperaturer.

Uventet kjempeøkning
Se etter merking
Ønsker du å bruke tørkepapir til direkte kontakt med matvarer, gjelder det å velge riktig sort:

Mattilsynet skriver at papiret bør være merket med glass- og gaffelsymbolet eller med en tekst som sier at det er egnet for direkte kontakt med kjøtt, fisk eller andre næringsmidler.
Også Livsmedelverket skriver at tørkerull som er spesielt merket for bruk i kontakt med næringsmidler, kan brukes til det formålet.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.