Netthandel og legemidler

- Ikke akseptabelt med kontaktløs levering

Det er ikke lov å levere legemidler på døra uten at det er noen der til å ta imot den, mener Legemiddelverket. Det er nettapoteket uenig i.

PAKKEN FRA APOTEKET ER LEVERT? Kontaktløs levering av legemidler på døra er ikke lov, ifølge Legemiddelverket, som vil at mottaker fysisk må ta imot pakken og bekrefte at pakken er mottatt med legitimasjon eller en unik pin-kode. Foto: Kristin Sørdal
PAKKEN FRA APOTEKET ER LEVERT? Kontaktløs levering av legemidler på døra er ikke lov, ifølge Legemiddelverket, som vil at mottaker fysisk må ta imot pakken og bekrefte at pakken er mottatt med legitimasjon eller en unik pin-kode. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nettapotek er etter hvert godt etablert og du kan spare penger ved å handle på nett sammenliknet med prisene i fysiske apotek. For mange er det også kjekt å kunne bestille både reseptmedisiner, legemidler og annet på nett - og få det levert hjemme på døra.

Det stilles imidlertid strenge krav til nettapotek når det kommer til tjenester, drift og salg - blant annet må de være godkjent av Legemiddelverket. Men det er også mange andre krav de må oppfylle, som Legemiddelverket nå har oppdatert.

Blant flere oppdateringer handler et av punktene om hjemlevering:

- Det er krav til sporbarhet og utlevering når det gjelder dokumentasjon av rett mottaker, skriver Legemiddelverket.

I den reviderte guiden er det blant annet spesifisert at det stilles strenge krav ved utlevering for å sikre at det er rett mottaker - som også gjelder hjemlevering på døra:

- Hjemlevering av legemidler forutsetter personlig overlevering, det er ikke akseptabelt med kontaktløs levering, for eksempel at budet setter fra seg pakken utenfor dør, bygning og liknende, skriver Legemiddelverket.

Dette presiserer også legemiddelinspektør Astrid Holager Fidjeland i Legemiddelverket overfor Vi.no:

- Ikke akseptabelt

- Dette er ikke et nytt krav. Hjemlevering av legemidler forutsetter personlig overlevering, det er ikke akseptabelt med kontaktløs levering, uttaler Holager Fidjeland.

Hun sier det også tidligere har vært et krav at apoteket må ha en praksis som sikrer at legemidlene utleveres til rett person - og at apoteket i tillegg må ha et system for å dokumentere hvem som har hentet eller mottatt legemidlene.

På spørsmål om de har opplevd at manglende dokumentasjon har først til legemidler på avveie - og hvilken frist de nå setter til nettapotekene for å få dette på plass, sier legemiddelinspektøren:

- Vi forventer derfor at nettapotekene har dette på plass i dag. Vi har på tilsyn likevel sett avvik på dette, og vi har derfor valgt å tydeliggjøre i veiledningen hvilke krav som stilles.

Farmasiet er et av nettapotekene i Norge som har levering på døra som et tilbud til kundene sine - og de er ikke enige i Legemiddelverkets krav til overlevering:

- Stilt spørsmål ved presiseringen

- Når det gjelder personlig overlevering av alle legemidler, uavhengig av om de er uten resept eller ikke, så er dette en presisering som det allerede er stilt spørsmål ved om er korrekt eller ikke, sier markedsdirektør Hanne Kjærnes i Farmasiet til Vi.no, og fortsetter:

- Vår forståelse av forskriften er at vi skal sikre at rett person mottar legemidlene. Når vi sender med PorterBuddy godtar vi at en kunde selv velger kontaktløs levering siden vi dokumenterer rett overlevering med bilde og sms til mottaker umiddelbart ved leveringen.

Kjærnes sier videre til Vi.no at det blir satt ned et utvalg som skal vurdere denne problemstillingen nærmere.

Legemiddelinspektør Holager Fidjeland avviser på nytt Farmasiets fortolkning av reglene og forteller at Legemiddelverket i 2021 gjennomførte tilsyn med Farmasiet apotek hvor de blant annet vurderte at praksisen for forsendelse av legemidler ikke sikrer dokumentasjon for at rett person mottar legemidlene ved utlevering, blant annet ved kontaktløs levering.

- Legemiddelverket har derfor pålagt Farmasiet apotek å rette opp forholdene. Farmasiet apotek er ikke enig i denne avgjørelsen, og har derfor påklaget vårt vedtak. Saken ligger nå til behandling hos Apotekklagenemda, forteller Holager Fidjeland.

Til dette svarer Kjærnes at de mener de sikrer rett mottaker i tråd med forskriftene - og at de derfor har tatt saken til Apokekklagenemnda for deres vurdering.

- Samtidig er vi opptatt av at arbeidet til Apotekutvalget vil bidra til å sette rammebetingelser for moderne apotek – uavhengig av om de er fysisk eller på nett, legger hun til.

Framtidas apotek

Kjærnes understreker overfor Vi.no at det viktigste for Farmasiet er å ivareta kundenes trygghet, også ved leveranser hjem på døra. Hun poengterer at når man bestiller reseptvarer på nett, verifiseres brukeren med BankID, og kontrolleres av farmasøyter, akkurat på samme måte som et apotek.

Ifølge Kjærnes, er de bedt om å dele av sin kompetanse som nettapotek inn i Apotekutvalget, som jobber med hvordan framtidas apotek kan innrettes og reguleres.

- Forhåpentligvis skal de sørge for at også nettapotek får bedre rammebetingelser tilpasset en mer digitalisert hverdag, sier Kjærnes.

Holager Fidjeland sier til Vi.no at utvalget blant annet skal utrede hvordan apotekvirksomhet ved fysiske apotek, nettapotek og nye apotekløsninger bør reguleres, og hvordan det kan legges til rette for økt konkurranse og nye apotekløsninger.

- Dette utvalget er ikke satt ned for å se på denne spesifikke problemstillingen med utlevering fra nettapotek, men alle forhold rundt apotekdrift, understreker hun.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.