I 1983 etterlot Anne ei flaske konjakk i Qatar. Nå har den dukket opp igjen

Anne-Mette Amundsen hadde aldri trodd at hun skulle se flaska igjen. Da vikingskipet kom seilende etter 37 år, tok hun det som et vitnesbyrd om at sjømenn er til å stole på.

VIKINGSKIPFLASKE: Anne-Mette Amundsens konjakkflaske av merket Larsen cognac kan nå drikkes etter 37 år. Foto: Privat
VIKINGSKIPFLASKE: Anne-Mette Amundsens konjakkflaske av merket Larsen cognac kan nå drikkes etter 37 år. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Vi skulle ta en kaffe på Rød Herregård i Halden. Da kom han med originalesken og konjakkflaska. Den hadde fortsatt en tørr teip rundt. Jeg fikk helt gåsehud, sier Anne-Mette Amundsen til Vi.no.

Amundsen har jobbet til sammen 15 år på sjøen. Som messepike på blant annet en oljetanker, seilte hun i den persiske gulfen, Amerika, og Østen.

I 1983 måtte hun mønstre av MS Vizcaya i Qatar og dra rett hjem til Norge. Hun var blitt akutt syk, og fikk ikke lov til å bære tungt. Den store eska med Larsen konjakk vikingskip måtte bli igjen, og en styrmann om bord tilbød seg å passe på den for henne.

Åra gikk.

– Jeg glemte hele greia, forteller Amundsen.

Anne Mette Amundsen glemte hele flaska. Det gjorde ikke styrmannen. Foto: Privat
Anne Mette Amundsen glemte hele flaska. Det gjorde ikke styrmannen. Foto: Privat Vis mer

Ble med på tre flyttelass

For to år siden arrangerte hun gjenforening for alle som hadde seilt med rederiet. Da møtte hun styrmannen Øyvind Gustavsen som hadde forbarmet seg over konjakkflaska flere tiår tidligere. Han fortalte at flaska fortsatt lå trygt i esken sin i et skap. I løpet av 37 år hadde den vært med på tre flyttelass.

– Hun bodde i Harstad da jeg kom hjem fra sjøen, så det var litt vanskelig å få levert den, forteller Øyvind Gustavsen som bor på Hvaler, bare en times kjøring fra Anne Mettes hjemby.

Sist søndag mente han at det var på tide å få levert flaska til eieren. Han pakket flaska i sekken og dro til Halden der han avtalte å treffe Amundsen på Rød Herregård.

– Det var artig. Jeg har tenkt på det mange ganger at jeg må få levert flaska.

– Har du noen gang blitt fristet til å åpne den?

– Nei, aldri.

STORT Å HA MED HJEM: For sjøfolk var det stort å ha Larsen cognac i vikingskipflaske med seg hjem til Norge. Men sjelden har vel overfarten tatt så lang tid som 37 år! Her er Øyvind Gustavsen med konjakkflaska under overleveringen forrige helg. Foto: Privat
STORT Å HA MED HJEM: For sjøfolk var det stort å ha Larsen cognac i vikingskipflaske med seg hjem til Norge. Men sjelden har vel overfarten tatt så lang tid som 37 år! Her er Øyvind Gustavsen med konjakkflaska under overleveringen forrige helg. Foto: Privat Vis mer

- Sjøfolk holder sine ord

– Den er helt sikkert drikkbar. Den har jo vært vellagret i 37 år. Er det noen du kan stole på, så er det sjøfolk, sier Amundsen og tilføyer:

– Låner du en sjømann en 100-lapp, så vil du få den tilbake med en gang han eller hun får lønn. Sjøfolk i utenriksfart holder sine ord.

Hun forteller at flaska med de edle dråpene vil få hedersplassen i noen år til, og at den skal åpnes ved en spesiell anledning.

– Det var litt stort å ha med seg en Larsen vikingskip hjem før i tida. Jeg tror jeg kjøpte flaska i gave til pappa. Han samlet på alt av konjakk og whisky. Jeg hadde alltid med konjakk hjem til ham. Han døde for to år siden, forteller hun.

Hva er flaska verdt?

At god årgangsvin kan bli verdifull med tida, er en kjent sak. Men også brennevin selges på auksjon. Nylig ble en samling whiskyflasker av en i utgangspunktet rimelig type solgt for i overkant av en halv million kroner.

De ikoniske konjakkflaskene formet som vikingskip er blitt et samleobjekt og finnes i mange ulike farger. Flaskene finnes også i glass og porselen.

Tor Ansgar Bakken, leder for Larsen Cognac Collector Club, forteller at flaska er av en utgave som kom på 70–80-tallet og at den stadig dukker opp på auksjoner.

– Prisen på denne flaska i glass tror jeg vil starte på 1500 kroner. Denne flaska har Larsen konjakk produsert mest av siden de startet med produksjon av Vikingskip-flaskene i 1952. Esken har stor betydning for pris og verdi på flaska. På bildet ser ikke esken helt fin ut, sier han til Vi.no.

En vikingskip-flaske uten eske tror han vil gå for under 1000 kroner.

– Jeg garanterer ikke at det er mulig å oppnå 1500 kroner, siden eskens forfatning er så dårlig, sier han.

Minner om livet på sjøen

For Amundsen har flaska først og fremst affeksjonsverdi. Den minner om et spennende liv på sjøen.

– Det var en spesiell tid. Før i tida hadde skipene liggetid i havnene og vi fikk gå i land. Vi fikk opplevd og sett verden. Ved kysten av Brasil gikk vi i land ved en kai og gikk om bord igjen på en annen. Det er opplevelsene vi husker, ikke hverdagene om bord i tolv måneder.

Amundsen forteller om en svært hyggelig gjenforening for noen år siden.

– Det var utrolig hyggelig å treffe de jeg hadde seilt med på 80-tallet. Vi fikk tette bånd om bord.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.