- Hvorfor i alle dager er det engang lov?

KOMMENTAR: Må jeg virkelig kaste en velfungerende produkt - bare på grunn av en manglende dataoppdatering!?

HVA KAN VI FORVENTE AV LEVETID? Min gamle radio levde i 35 år - og fungerte fremdeles utmerket, hadde det ikke vært for at FM-båndet ble strupet. Nå må jeg pensjonere både en ganske ny printer og et lydanlegg - bare fordi produsenten ikke ønsker å tilrettelegge for oppdateringer. Foto: Shutterstock/NTB
HVA KAN VI FORVENTE AV LEVETID? Min gamle radio levde i 35 år - og fungerte fremdeles utmerket, hadde det ikke vært for at FM-båndet ble strupet. Nå må jeg pensjonere både en ganske ny printer og et lydanlegg - bare fordi produsenten ikke ønsker å tilrettelegge for oppdateringer. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

KOMMENTAR: I 1986 var jeg 14 år - og på familieferie i Tyskland. Jeg kjøpte en radio- og kassettspiller. Den var rød og fin - og serverte både popmusikk fra Ti i skuddet på radio - og Elvis, Carola og Aha fra kassett.

Radioen fikk være med på flyttelasset mange steder i løpet av ungdomstida - både til Bodø og til ulike adresser i Oslo. Etterhvert ble den forvist fra kjøkkenet til kontoret. Etter noen år ble degradert til vaskerommet - og fikk innpass som garasjeradio - hvor den tjenestegjorde i mange år.

Men den virket - så hvorfor skulle jeg ville kvitte meg med den?

I fjor endte den imidlertid opp i elektroavfallet på gjenvinningsstasjonen. Og det var med særdeles tungt hjerte:

Den fine, røde radioen virket fortsatt utmerket - like bra som da jeg kjøpte den for 35 år siden. Men kassettene er forlengst borte - og mangfoldet for FM-radio er etterhvert svært begrenset.

Nå er utfordringen en skriver - og et såkalt «kvalitetsprodukt» av et lydanlegg.

Jeg har en helt enkel - og helt super - printer hjemme. Det er ikke ofte jeg har bruk for den, men innimellom er det ting som skal skrives ut - så den er veldig kjekk å ha.

SLUTT: Det er ingenting i veien med printeren mekanisk - men en manglende dataoppdatering gjør at den ikke vil skrive ut lenger. Foto: Kristin Sørdal
SLUTT: Det er ingenting i veien med printeren mekanisk - men en manglende dataoppdatering gjør at den ikke vil skrive ut lenger. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Det skal også sies at dette er den eneste printeren jeg har hatt som har fungert knirkefritt og uten tilkoblings-, blekk- eller datatrøbbel - som nok er fordi den er såpass enkel: den printer i svart-hvitt; den kobles til med kabel - og den skriver enkelt og greit ut, uten masse fiksfakserier. Og ja, printeren fungerer like bra nå som da jeg kjøpte den for fem år siden.

Men nå får jeg ikke brukt den lenger! Og det er ikke fordi den er ødelagt:

I prinsippet funger printeren like utmerket nå, som da den var ny.

Men selv om printeren kobles til datamaskinen med en kabel, må det lastes ned et spesielt program til datamaskinen for at printer og datamaskin skal «snakke sammen» - som kreves for å få en utskrift.

Nå har produsenten bestemt at dette dataprogrammet ikke skal oppdateres lenger - og printeren er dermed verdiløs som alt annet enn en mindre attraktiv rotegjenstand.

«Enheten din støttes dessverre ikke lenger av operativsystemet du har valgt.» Printer, 5 år

Det lar seg ikke gjøre å få kontakt mellom printer og PC - og printeren står bare der, som en død relikvie til minne om fordums tid ... eller egentlig bare til minne om 2016.

Det uunngåelige resultatet er at den snart ender sitt forholdsvis korte liv på søppeldynga.

Og jeg må i investere i en ny printer.

Og printeren er ikke alene:

Jeg har også et moderne «høykvalitetsprodukt» av en radio/lydanlegg som for øyeblikket lever farlig.

Historien er ikke veldig ulik printerens:

Nylig bestemte produsenten seg for at det var slutt for oppdateringer for akkurat denne årgangen av lydanlegget. Konsekvensen er at, joda: De elementære funksjonene virker fremdeles - men begrensningene den manglende oppdateringen setter for bruken av produktet, begynner å tære på tålmodigheten.

Det fancy, moderne, «kvalitetsproduktet» er byttet ut med en billig-høyttaler til 299 kroner som kobles sammen med mobilen.

- For det funker!

Hva koster det ikke samfunnet at produkter utdateres?

Hva koster det ikke i produksjon av nye ting - og i avfallshåndtering? Og hva koster det ikke forbrukerne i både penger og gremmelse, når produkter blir utdaterte før eieren rekker å snu seg i senga?

Om jeg skal snakke for meg selv, er det ikke rent lite irritasjon forbundet med velfungerende produkter som slutter å virke bare fordi noen har bestemt at de ikke vil vedlikeholde et dataprogram.

En fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at norske forbrukere ønsker å ta miljøvennlige valg.

Holdbarhet og mulighet for reparasjon er viktig for norske forbrukere - og hvor enkelt det er å få reparert vanlige husholdningsprodukter, er viktig for forbrukere som skal kjøpe nytt:

Ifølge Forbrukerrådet, oppga over 70 prosent at deres kjøpsvalg av oppvaskmaskiner ble påvirket av om produktet kunne repareres hvis det gikk i stykker.

Allikevel viser undersøkelsen at det er for mye som ikke blir reparert, og at forbrukere for ofte heller kjøper nytt enn å få fikset ødelagte produkter.

Forbrukerrådet etterlyser nasjonale tiltak som kan legge prisen på reparasjoner og reservedeler på et akseptabelt nivå. De ønsker momsfritak på reparasjoner av blant annet elektronikk, sykler, klær og sko - noe 86 prosent av forbrukere i undersøkelsen støtter.

– Vi trenger også regler på pris på selve reservedelene. En mulighet vi ser er å pålegge produsenter til å sette reservedeler på markedet til en pris som forsvarer produktets kostnad og forventet levetid, uttaler Forbrukerrådets sjef Inger Lise Blyverket i en pressemelding.

EU stiller også stadig nye krav til reparerbarhet på produkter i økodesigndirektivet - som senest er oppdatert med skjerpede krav til reparerbarhet og også programvareoppdateringer for noen produktgrupper som vaskemaskiner og elektroniske skjermer.

Men hva gangner det oss om det stilles krav til at produkter må kunne repareres i ti år, dersom det er den manglende programvareoppdateringen som stopper oss fra å bruke produktene?

Det er jo ingenting å reparere på et produkt som egentlig fungerer - men hvor problemet er en manglende oppdatering.

Og hva er vel egentlig 10 år?

Er det en god levealder for et produkt? Kan man virkelig ikke forvente at en radio, en TV eller en printer kan leve lenger?

Min gamle radio levde i 35 år - og kunne levd enda lenger dersom det fremdeles hadde blitt sendt radio på FM-kanalene. Og slike eksempler finnes det ganske sikkert veldig mange av. Så hva skjedde med kvaliteten på produkter? På elektronikk - men også på klær eller på møbler?

Gi oss ting som varer - og som ikke må kastes kun på grunn av et idiotisk dataprogram.

I dagens samfunn med fokus på miljø, utslipp ved produksjon av produkter og søppelberg som vokser:

Hvorfor i alle dager er det egentlig lov?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.