Kjerringråd:

Hvordan tenne fyrstikk i motvind?

Svaret fant man i sigarettpakken før i tiden, nå finner du dem her!

TENNE FYRSTIKK I VINDEN: Et velkjent problem for de røykelystne. Her er løsningen på problemet illustrert på samlekort man kunne finne i gamle sigarettesker. Foto: Gallaher's Cigarettes.
TENNE FYRSTIKK I VINDEN: Et velkjent problem for de røykelystne. Her er løsningen på problemet illustrert på samlekort man kunne finne i gamle sigarettesker. Foto: Gallaher's Cigarettes. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Kjerringråd er de hjelpsomme tipsene og triksene som ikke nødvendigvis er vitenskapelig bevist, men som gjerne virker likevel. Og har du først prøvd «alt», kan kjerringråd virke forlokkende på mange. De kan også gi grobunn for morsomme samtaler og artig underholdning.

Det plukket reklamebransjen tidlig opp, og et av de mest kjente selskapene som brukte kjerringråd i markedsføringen tilhørte tobakksindustrien.

Kjerringråd i sigarettpakker

På begynnelsen av 1900-tallet jobbet sigarettbransjen iherdig for å romantisere røyking gjennom kreative annonser i ukeblader og på kunstferdige plakater.

Til og med leger skulle få folk til å røyke mer!

HILSEN I PAKKEN: Det britiske tobakksselskapet Gallaher's Cigarettes var de første som begynte med å legge kjerringråd trykket på kort i sigarettpakkene. Foto: Liveauctioneers.com.
HILSEN I PAKKEN: Det britiske tobakksselskapet Gallaher's Cigarettes var de første som begynte med å legge kjerringråd trykket på kort i sigarettpakkene. Foto: Liveauctioneers.com. Vis mer

Sigarettprodusentene dro markedsføringen lenger og lenger for å gjøre røyking ekstra attraktivt. Gallaher's Cigarettes, et britisk tobakksselskap som en gang var verdens største, var de første som begynte å legge kort-hilsener i sigarettpakkene. På kortene i pakkene, var det trykket ulike sitater, kunstverk, bilder av kjendiser, gåter, vitser og annonser.

Men det som ble ekstra populært blant forbrukerne, var den spesielle kortserien med hundre kjerringråd. Serien ble kalt «How to do it», og besto av dagligdagse husholdningstips som man kunne ta i bruk hjemme.

I dag er hele Gallaher's-kortserien blitt digitalisert og er en del New York Public Librarys George Arents-samling.

Nysgjerrig på hva slags kjerringråd som lå i Gallaher's-eskene? Her er to av dem:

1. Hvordan tenne fyrstikk i vinden?

KJERRINGRÅD: Slik ser kortet med fyrstikk-rådet ut. Foto: Gallaher's Cigarettes
KJERRINGRÅD: Slik ser kortet med fyrstikk-rådet ut. Foto: Gallaher's Cigarettes Vis mer

Løsningen er like enkel som den er effektiv: Du skal høvle små snitt på selve fyrstikkpinnen i retning mot tennhodet. Når fyrstikken tennes, vil også de små flisene du har høvlet opp ta fyr, noe som gjør flammen større, kraftigere og mer motstandsdyktig i vinden.

2. Hvordan koke et sprukket egg?

KJERRINGRÅD: Kortet som presenterer eggtipset. Foto: Gallaher's Cigarettes.
KJERRINGRÅD: Kortet som presenterer eggtipset. Foto: Gallaher's Cigarettes. Vis mer

Vi vet alle hvordan det er: Koker du et egg som har en sprek i skallet, lekker innholdet ut og du ender med et delvis posjert egg. Hvis du vil beholde hele egget inne i det sprukne skallet under koking, trenger du bare å ha litt blank eddik i kokevannet. Da vil egget holde seg helt under hele kokeprosessen.

Poteter i senga

Miriam Wicklund er journalist og forfatter av ti bøker om kjerringråd. I 30 år har hun samlet inn tips og triks fra sitt radiopublikum i NRK. Selv om hun nå er pensjonist, er hun fortsatt på luften med kjerringråd i Radiokontakten på P1+ en gang i måneden.

INTERESSERT: Miriam Wicklund er journalist og forfatter av ti bøker om kjerringråd. Foto: Privat.
INTERESSERT: Miriam Wicklund er journalist og forfatter av ti bøker om kjerringråd. Foto: Privat. Vis mer

– Man kan aldri vite om et kjerringråd virker før man har testet det ut selv, og jeg synes jo at mange av rådene kan være spennende å prøve, sier Wicklund til Vi.no.

Wicklund er slett ikke skeptisk når vi presenterer tre andre kjerringråd fra sigarettkortene:

  • «Sett blomster i varmt vann»: For å få liv i visne blomster, sett de nysnittede blomstene i varmt vann så fibrene får utvidet seg. Snitt blomstene enda en gang og sett dem i en vase med vann på vanlig vis. Det bør få dem til å kvikne til.
VARMT VANN I VASE: Foto: Gallaher's Cigarettes.
VARMT VANN I VASE: Foto: Gallaher's Cigarettes. Vis mer

– Jeg har hørt at noen avskårne blomster kan kvikne til i varmt vann, men jeg har ikke prøvd selv. Men jeg tenker at vannet i så fall ikke bør være for varmt, kommenterer Wicklund.

For øvrig er det alltid lurt å sette blomster kaldt, men frostfritt om kvelden, for eksempel i en kjeller, entre eller bod, sier Wicklund.

– Et annet råd jeg har fått for å forlenge levetida til tulipaner, er å tilsette litt smeltet stearin i vannet. Dette har jeg ennå ikke prøvd selv.

  • «Varm kniv gjennom brødet»: Er det vanskelig å skjære opp brødet om det er blitt litt hardt, skyll brødkniven i glovarmt vann først. Da skal kniven gli gjennom brødet lett som bare det.

– Det har jeg aldri hørt om, men det høres interessant ut. Et halvtint brød kan også være vanskelig å skjære opp. Da vil jeg tro at dette er et godt råd, på samme måte som at det er lettere å spa ut iskrem fra boks med en isskje som er varmet opp i forveien, sier Wicklund.

SKJÆRE BRØD MED KOKVARM KNIV: Foto: Gallaher's Cigarettes.
SKJÆRE BRØD MED KOKVARM KNIV: Foto: Gallaher's Cigarettes. Vis mer
  • «Hold poteter varme med dyne»: Etter at potetene er ferdigkokt; tøm ut vannet, legg gryta med lokk på i senga og pakk den inn i dynen. Dette skal holde potetene varme lenge.
HOLD POTETENE VARM: Foto: Gallaher's Cigarettes.
HOLD POTETENE VARM: Foto: Gallaher's Cigarettes. Vis mer

– Ja, dette virker nok. Jeg har brukt et liknende råd når jeg har laget risengrynsgrøt – såkalt dynegrøt. Her er det samme prinsipp som gjelder: Man koker opp risengryn i melk og vann, setter på lokket, og så kan man pakke gryta inn i avispapir og deretter pakke en dyne rundt. Gjør du dette på morgenen, vil grøten være spiseklar på ettermiddagen.

Risvann som vaskemiddel

Har du sølt vin på teppet, vanskelige fettflekker på parketten, eller sliter du med at dusjen aldri blir helt ren uansett hvor mye du skrubber, er det ikke måte på hvor mange kjerringråd som dukker opp dersom du tyr til Internett for å få hjelp.

Det bugner rett og slett over med alternative vaskemetoder og ulike ingredienser man kan mikse sammen for å lykkes med rengjøringen i huset når ikke vanlig såpe hjelper.

Har du for eksempel hørt at skyllevann fra ris kan brukes til husvasken?

Dette kjerringrådet er det helse- og livsstilsbloggeren Sabrina Wang som har skrevet om tidligere.

Hun skal ha fått kjerringrådet fra bestemoren sin, og det går som følger:

Før risen kokes, bør den skylles. Dette er fordi vannet vasker bort noe av stivelsen og andre mineraler fra risens overflate som kan få risen til å klumpe seg under koking. Før koking heller du altså risen i et dørslag som du holder over en skål eller kjele. Det kalde vannet som du har skylt risen med, skal du ta vare på. Stivelsen i risvannet kan fungere som et slags mildt slipemiddel som gjør det effektivt til å skrubbe av tøffe, klissete flekker og smuss fra overflater.

– Dette tipset har jeg aldri hørt om før, men det er kjempespennende! Jeg lærer noe nytt hele tiden, kommenterer Wicklund.

Bonustips fra Wicklund

Som kjerringrådekspert sitter Wicklund på mange husholdningstips og triks som hun gladelig deler med oss:

Salt og sitronsaft mot kalkbelegg: – Har du kalkbelegg i en kjele eller i toalettskålen, kan du blande salt og sitronsaft, spraye på og la det virke i noen timer, gjerne over natta. Deretter skyller du godt med vann, så løser kalken seg opp.

Kaffegrut som vidundermiddel: – Det kan være vanskelig å fjerne klissete deig fra en bakebolle, og da bruker man gjerne oppvaskkost. Men dette blir grisete siden deigen også klistrer seg til kosten. Gnir du kaffegrut direkte i bakebollen, løsner deigen lett.

– Kaffegrut kan du også bruke til mye annet. Hvis du har tørre hender eller har vært ute i hagen og skitnet hendene til med jord, kan du for eksempel fukte hendene og gni med kaffegrut, så får du skitten bort, tipser eksperten.

– Du kan også gjødsle planter med kaffegrut i stedet for å kaste den.

Rengjøre dusjkabinettet med eddik: – Har det dannet seg et belegg i dusjkabinettet som er vanskelig å få bort, kan du helle litt 7%- eddik i en sprayflaske og spraye dette på belegget. La det virke litt, og tørk av. Dette vil fjerne belegget og gjøre dusjkabinettet blankt og fint.

Rabarbra fjerner smuss: – Om du har en møkkete aluminiumkjele som er vanskelig å få ren, kan du gi den et oppkok med vann og rabarbra. Da vil gryta bli helt ren. Har du en stiv malerkost, kan rabarbra også være til hjelp. Legg kosten i en kasserolle med rabarbra-blader og hell over kokende vann, da blir kosten myk og ren igjen.

Appelsinskall mot kattebæsj: – Om du vil unngå at katter bæsjer i blomsterbedet ditt, kan du kutte opp appelsin og blande i jorden, så finner de seg et annet toalett. Og hvis du vil unngå at hannkattene markerer ved inngangsdøren, kan du legge ferske appelsinskall på trappen. De skyr lukten. Katter liker heller ikke lukten av eddik. Dette kan du spraye på områder der du ønsker at de skal holde seg på avstand. Noen dråper eukalyptusolje vil også ha samme effekt.

Holde fluer borte fra maten: – Hvis du vil spise i fred utendørs, kan det hjelpe å sette fram eddik 7 % i en skål. Dette vil skremme vekk fluer og insekter. Fluer liker heller ikke lukten av laurbær. Drypper du en dråpe med laurbærolje på skjærefjøla før du skjærer opp mat, kan du holde insekter på avstand.

– Fluer liker heller ikke lukten av nellikspiker. Når du lufter, kan du strø nellikspiker i vinduskarmen, eller henge nellikspiker i pose i vinduet slik at fluene ikke kommer inn i huset, tipser Miriam Wicklund.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.