Strømstøtte

Hvordan blir den nye strømstøtteordningen?

Regjeringen lover en bedre strømstøtteordning fra i høst som gir høyere utbetalinger når strømmen er dyr. Her er det du må vite om den nye ordningen.

STRØMSTØTTE: Fra 1. september beregnes strømstøtten time for time, ikke etter en gjennomsnittspris. Det kan gi mer i støtte til husholdningene, ifølge regjeringen. Foto: NTB
STRØMSTØTTE: Fra 1. september beregnes strømstøtten time for time, ikke etter en gjennomsnittspris. Det kan gi mer i støtte til husholdningene, ifølge regjeringen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Høye strømpriser har vært en av flere utfordringer for nordmenns lommebok de siste årene, og i desember 2021 ble det innført en midlertidig strømstøtteordning for første gang. Regjeringen skriver på sine nettsider at mye tyder på at kraftprisene kan bli liggende på et høyt nivå fremover, derfor velger de å forlenge flere av de midlertidige strømstøtteordningene.

Og fra 1. september endres strømstøtteordningen: Da skal den beregnes for hver time, og ikke av en gjennomsnittspris for hele måneden.

I tillegg skal nordmenn motta strømstøtte ut 2024.

Slik fungerer den nye strømstøtten

Ifølge regjeringen skal beregningen av strømstønad fra og med september i år basere seg på spotprisen time for time. Altså vil det gis stønad for hver enkelt time elspotprisen i området kunden tilhører er over 70 øre per kilowattime.

I tillegg økes stønadsgraden til 90 prosent fra og med juni 2023. En husholdning vil fortsatt få støtte til strømforbruk på opptil 5 000 kilowattimer per måned.

Da forslaget til endring i strømstøtten ble lagt frem, uttalte regjeringen at for de fleste husholdningene vil en strømstønadsordning med timesoppløsning gi høyere utbetalinger enn med månedssnitt, ettersom man med timesoppløsning vil få dekket en større andel av prisen i høypristimene sammenlignet med i dag.

Strømstønaden gis til husholdningene gjennom et automatisk fratrekk på fakturaen.

Midlertidig økte satser fra Husbanken ut 2023

Også om du mottar bostøtte fra Husbanken, inkluderer dette et ekstra strømtilskudd i 2023:

På grunn av midlertidige satser der inntektsgrensen er høyere og egenandelen lavere, har flere rett på bostøtte i 2023 enn tidligere. Husbanken har tidligere uttalt at det kan være flere som har krav på dette, så er du i tvil bør du sjekke dette ved hjelp av Husbankens bostøttekalkulator.

I 2023 vil de som mottar bostøtte for oktober, november og desember få ekstra utbetalinger som hjelp til å dekke høye strømutgifter. For oktober er støtten 1 000 kroner, november 1 500 kroner og desember 1 500 kroner. Strømstøtten blir utbetalt på etterskudd, sammen med bostøtten, altså i november, desember og januar, skriver Husbanken.

Strømstøtte til bosatte i fritidsboliger

Også endel av de som har fritidsbolig som sin eneste bolig, kan få strømstøtte. Vilkåret for å bli omfattet av ordningen, er at du hadde folkeregistrert adresse på fritidsboligen senest 18. januar 2023. Nettkundene må melde fra til nettselskapet for å få strømstønad.

Husholdninger bostedsregistrert i fritidsbolig etter 18. januar 2023 kan motta støtte dersom det fremlegges bruksendringstillatelse fra kommunen, men vil ikke få tilbakebetalt støtte for tidligere forbruk, skriver regjeringen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.