Medisiner på blå resept 2023

Hvor mye mer må du betale selv for medisiner på blå resept?

Før jul betalte vi en egenandel på 39 prosent ved kjøp av legemidler på blå resept. Nå er satsen 50 prosent - frem til du eventuelt får frikort. Se hvor mye dette faktisk utgjør for de mest brukte legemidlene.

ØKT EGENANDEL: Kjøper du medisiner på blå resept, betaler du mer i egenandel i 2023 enn du gjorde i fjort. Vi har sett på hvor mye det faktisk utgjør for noen av de mest brukte medisinene i Norge. Illustrasjonsfoto: NTB
ØKT EGENANDEL: Kjøper du medisiner på blå resept, betaler du mer i egenandel i 2023 enn du gjorde i fjort. Vi har sett på hvor mye det faktisk utgjør for noen av de mest brukte medisinene i Norge. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fra nyttår må du betale en høyere egenandel hver gang du henter ut medisiner på blå resept. Regjeringen vedtok nemlig i sitt statsbudsjett for 2023 å øke egenandelen for medisiner du henter ut på blå resept, fra 39 prosent i 2022 til 50 prosent i 223.

Maksgrensa beholdes på samme nivå som i fjor, på 520 kroner..

- En økning av prosentsatsen vil gjøre at brukere av relativt billige legemidler, som ikke når opp til egendelstaket og får frikort, vil få økte utgifter, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Hvor mye utgjør økningen i egenandel?

Økningen på egenandelen fra 2022 til 2023 er altså fra 39 prosent til 50 prosent. Men hvor mye utgjør dette faktisk per medisin?

Vi har bedt Apotekforeningen hjelpe oss med å regne ut økningen i kroner på de åtte mest solgte medisinene på blå resept i Norge.

Frikort i 2023

Som kjent betaler du egenandel for blant annet medisiner på blå resept, ved legebesøk, ved henvisning til sykehus o.l.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.