De beste oppskriftene på rester av julemat:

Hvis kjøleskapet ditt ser slik ut, er det én ting å gjøre

Fullt kjøleskap fører nesten alltid til matsvinn. Her er rådene for å ta vare på julematen, og oppskriftene du trenger for å lage en skikkelig julerestefest.

FEIL TEMPERATUR: Når vi fyller kjøleskapet til randen, som før butikkene stenger for jul, stiger temperaturen. Da blir maten fortere dårlig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
FEIL TEMPERATUR: Når vi fyller kjøleskapet til randen, som før butikkene stenger for jul, stiger temperaturen. Da blir maten fortere dårlig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Et fullt kjøleskap blir varmere enn det bør være. Ideelt sett skal temperaturen ligge mellom to og fire grader for at maten skal ha best mulig holdbarhet, sier Mette Nygård Havre, leder av bevegelsen Spis opp maten og forfatter av restekokeboka med samme navn.

Hun har lagt et lite termometer i sitt kjøleskap for å kunne følge med på temperaturen.

- Mange fyller også kjøleskapet med brus for at den skal bli kald, uten å tenke på at det stjeler mye kulde fra maten som ligger der fra før. Brusen kan like gjerne stå på en kald balkong eller i en bod nå om vinteren, minner hun om.

Slik forebygger du matsvinn

I en undersøkelse Norstat har gjort for matsvinnmotkjemperne i Too Good To Go, sier 34 prosent av de spurte at det hender de kaster julemat. 14 prosent er usikre, mens 52 prosent ikke kaster noe. Undersøkelsen er gjennomført blant 1000 respondenter på landsbasis i desember 2020.

– Mange kjøper nok mer enn de klarer å spise opp, slik at maten blir liggende for lenge. I tillegg blir det ofte mat til overs når man har gjester. Det er lett å glemme restene i kjøleskapet, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go.

Hennes første råd for å unngå matsvinn, er å skrive handleliste og følge den. Det andre rådet er å være kreativ med restene og lage nye retter. Undersøkelsen fra Norstat viser at mange omfavner restene gjennom å momse seg gjennom romjulen, fryse ned maten og lage nye måltider.

Mette Nygård Havre oppfordrer oss til å våge å eksperimentere.

– Det er uendelig med muligheter. Gjør det enkelt. Kanskje passer restene i litt lettere måltider også – det kan vi jo ha godt av i romjulen – eller som turmat. Pinnekjøtt-pizza, lapskaus og tur-lefse med fyll er blant mine favoritter. Nesten alt kan puttes i lapskaus og supper, sier hun.

Restemat er trend

Nygård Havre mener det har skjedd en positiv holdningsendring til matsvinn de siste årene.

– Folk er blitt mer positivt innstilt til å bruke opp restemat, kanskje fordi temaet adresseres i større grad enn før. Matredding er blitt et begrep. Samtidig er det fortsatt for mye svinn, noe også undersøkelsen viser. Forbrukerne står for seksti prosent av det kartlagte matsvinnet i Norge, så det er utrolig viktig å se på egne vaner, sier hun.

Blant Havres restefest-favoritter, er pinnekjøtt i vaffel.

- Alle reagerer når jeg foreslår det, det høres nok litt skummelt ut. Men tre år etter at jeg testet det første gang, har jeg ennå ikke hørt om noen som ikke liker det når de først prøver. Søtt og salt er jo en uslåelig kombinasjon.

Målet hennes er at restemåltidene skal kunne bli til med det du har i huset. Du skal ikke trenge å kjøpe nye ingredienser for å redde gamle. Og har du ikke akkurat det oppskriften tilsier, oppfordrer hun til å justere oppskriften til det du har.

- Har du ikke lomper, kan du lage dem selv av rester av kokt potet og litt mel, påpeker hun.

Pinnekjøtt eller ribbe i lefse

Pinnekjøtt eller ribbe i lefse

Denne resteretten er alltid suksess! En av mine favorittoppskrifter i jula:

  • Rester av pinnekjøtt eller svineribbe
  • Rester av kålrabistappe
  • Dijonsennep – eller annen sterk sennep du liker og har
  • Store tacolefser – eventuelt potetlefser du lager av potetrester
  • Osterester
  • Vårløk

Kutt kjøttet i mindre biter og bland i kålrabirestene. Smør tacolefsen med sennep og legg kjøtt- og kålrabiblandingen oppå. Rull sammen, legg lefsene i en ildfast form og strø ost over.

Sett formen inn i ovnen på 200 grader og gratiner til osten er smeltet. Strø over litt vårløk eller lag en deilig salat til. Bruk det du har.

Pinnekjøtt i vaffel

Pinnekjøtt i vaffel

Start med å lage en vaffelrøre. Vi liker aller best å lage grove vafler. Det betyr at disse vaflene ikke er spesielt søte. Men du må gjerne lage en vanlig, søt vaffelrøre om du ønsker det. Søtt og salt er som kjent en meget god kombinasjon!

  • 2 egg
  • 4 dl melk
  • 2 ss rapsolje
  • 1,5 dl fint speltmel
  • 1,5 dl sammalt spelt
  • 1 dl havregryn
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts bakepulver
  • Rester av pinnekjøtt kuttet i biter
  • Smøreost med nøytral smak
  • Evt litt salat

Stek vaflene og kutt rester av pinnekjøtt i biter. Legg først smøreost på vaffelen, så pinnekjøtt. Dette er en smaksopplevelse utenom det vanlige!

Julemarmelade a la Ingvill

Julemarmelade a la Ingvill

Ingvill Størksen er utrolig julete og veldig lite villig til å fire på tradisjonene. For eksempel MÅ hun ha tørkede fiken på bordet - selv om de egentlig ikke spiser dem. I tillegg MÅ familien ha gløgg, men det er som regel mer enn nok med en kopp på lille julaften. Denne oppskriften er en veldig god måte å bli kvitt restene på.

Passer til brie, camembert og blåskimmelost.

  • 1 dl ublandet gløgg
  • 2 dl rødvin
  • 200 gram tørkede fiken

Skjær fiken i små biter, ta bort den harde stilken. Ta fiken i gryten med gløgg og vin. Deler av gløggen eller vinen kan erstattes med portvin. Det vil sette en ekstra god smak på marmeladen. Kok det hele forsiktig sammen til marmeladekonsistens. Totalt tar dette ti minutter å lage, fra frukten hakkes til marmeladen er klar til å helles på glass.

Salat med tørket julefrukt

Salat med tørket julefrukt

Enda en av Ingvills julespesialer.

Har du rester av tørket frukt igjen etter julen? Da er denne salaten perfekt å lage. Den smaker himmelsk og er utrolig dekorativ.

  • 1 salathode
  • 2 appelsiner
  • 10 druer
  • 10 cherrytomater
  • 6 tørkede fiken
  • 7 dadler
  • 1 pakke bacon (kan droppes)
  • 2 pakker Snøfrisk naturell
  • ¼ granateple
  • 1 ss olivenolje

Du kan bruke mange ulike typer salat, gjerne rød rhubarb, feldsalat eller grønn lollo. Vask salaten og legg hele salatblader på en tallerken. Fileter to appelsiner: Skjær av skallet inkludert det hvite. Deretter skjærer du ut filetene. Hinnene skal ikke være med. Filetene legges pent over salatbladene. Druene skjæres i to, og fordeles utover fatet. Det samme gjøres med cherrytomater og fiken. Du kan bruke dadler i stedet for fiken, eller du kan bruke begge deler.

Kutt en pakke bacon i terninger og sprøstek. Strø over salaten. Finn så frem to teskjeer og fordel Snøfrisk naturell på toppen av salaten. Helt til slutt heller du god olivenolje over.

Tips: Du kan bruke grapefrukt eller klementiner i stedet for appelsin, og spekeskinke i stedet for bacon. Vil du ha en vegetarvariant, erstatter du kjøttet med grovhakkede nøtter og et dryss havsalt. Det er fullt mulig å supplere med agurk, paprika, fersk pære eller andre ting du måtte ha liggende som kan passe i salaten.

Julens plukkfisk

Julens plukkfisk

Har du rester igjen etter torskemiddagen? Da er det bare til å smile lurt. Ingenting er så godt som å lage plukkfisk. Dette er en hit som de fleste i familien liker. Du kan også bruke opp slappe gulrøtter og litt purre eller vårløk i plukkfisken.

Til fire personer:

  • 600 g torsk – bruk opp den torsken du har fra tidligere og trekk eventuelt litt til
  • 10 mellomstore poteter – har du noen kokte fra tidligere i uken? Bruk dem og kok opp litt flere
  • 2 dl melk
  • ½ purre
  • 3 gulrøtter
  • 2 ss meierismør
  • ½ ts salt
  • ½ ts pepper

Bruk restepoteter og overkok litt flere poteter om du trenger det. Trekk fisken i 1-2 dl melk og 2 ss smør. Når potetene og fisken er ferdig, heller du smørmelken fra fisken i en skål. Fisk og poteter blandes sammen. Smørmelken som fisken lå i sper du i blandingen. Rør i litt og litt.

Serveres med flatbrød og rotgrønnsaker - eller det du måtte ha i grønnsaksskuffen. Kok gjerne rotgrønnsakene i litt smørvann. Da blir de ekstra gode!

Har du bacon eller pølser du trenger å få spist opp? Da kan du skjære dem i biter og frese i litt smør. Legg det på toppen ved servering.

Alle oppskrifter: Mette Nygård Havre. Alle foto: Christin Eide

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer