De beste oppskriftene på rester av julemat:

Hvis kjøleskapet ditt ser slik ut, er det én ting å gjøre

Fullt kjøleskap fører nesten alltid til matsvinn. Her er rådene for å ta vare på julematen, og oppskriftene du trenger for å lage en skikkelig julerestefest.

FEIL TEMPERATUR: Når vi fyller kjøleskapet til randen, som før butikkene stenger for jul, stiger temperaturen. Da blir maten fortere dårlig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
FEIL TEMPERATUR: Når vi fyller kjøleskapet til randen, som før butikkene stenger for jul, stiger temperaturen. Da blir maten fortere dårlig. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Et fullt kjøleskap blir varmere enn det bør være. Ideelt sett skal temperaturen ligge mellom to og fire grader for at maten skal ha best mulig holdbarhet, sier Mette Nygård Havre, leder av bevegelsen Spis opp maten og forfatter av restekokeboka med samme navn.

Hun har lagt et lite termometer i sitt kjøleskap for å kunne følge med på temperaturen.

- Mange fyller også kjøleskapet med brus for at den skal bli kald, uten å tenke på at det stjeler mye kulde fra maten som ligger der fra før. Brusen kan like gjerne stå på en kald balkong eller i en bod nå om vinteren, minner hun om.

Slik forebygger du matsvinn

I en undersøkelse Norstat har gjort for matsvinnmotkjemperne i Too Good To Go, sier 34 prosent av de spurte at det hender de kaster julemat. 14 prosent er usikre, mens 52 prosent ikke kaster noe. Undersøkelsen er gjennomført blant 1000 respondenter på landsbasis i desember 2020.

– Mange kjøper nok mer enn de klarer å spise opp, slik at maten blir liggende for lenge. I tillegg blir det ofte mat til overs når man har gjester. Det er lett å glemme restene i kjøleskapet, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go.

Hennes første råd for å unngå matsvinn, er å skrive handleliste og følge den. Det andre rådet er å være kreativ med restene og lage nye retter. Undersøkelsen fra Norstat viser at mange omfavner restene gjennom å momse seg gjennom romjulen, fryse ned maten og lage nye måltider.

Mette Nygård Havre oppfordrer oss til å våge å eksperimentere.

– Det er uendelig med muligheter. Gjør det enkelt. Kanskje passer restene i litt lettere måltider også – det kan vi jo ha godt av i romjulen – eller som turmat. Pinnekjøtt-pizza, lapskaus og tur-lefse med fyll er blant mine favoritter. Nesten alt kan puttes i lapskaus og supper, sier hun.

Restemat er trend

Nygård Havre mener det har skjedd en positiv holdningsendring til matsvinn de siste årene.

– Folk er blitt mer positivt innstilt til å bruke opp restemat, kanskje fordi temaet adresseres i større grad enn før. Matredding er blitt et begrep. Samtidig er det fortsatt for mye svinn, noe også undersøkelsen viser. Forbrukerne står for seksti prosent av det kartlagte matsvinnet i Norge, så det er utrolig viktig å se på egne vaner, sier hun.

Blant Havres restefest-favoritter, er pinnekjøtt i vaffel.

- Alle reagerer når jeg foreslår det, det høres nok litt skummelt ut. Men tre år etter at jeg testet det første gang, har jeg ennå ikke hørt om noen som ikke liker det når de først prøver. Søtt og salt er jo en uslåelig kombinasjon.

Målet hennes er at restemåltidene skal kunne bli til med det du har i huset. Du skal ikke trenge å kjøpe nye ingredienser for å redde gamle. Og har du ikke akkurat det oppskriften tilsier, oppfordrer hun til å justere oppskriften til det du har.

- Har du ikke lomper, kan du lage dem selv av rester av kokt potet og litt mel, påpeker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.