Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Ved kjøp av medisin, medisinsk forbruksmateriell eller næringsmidler på blå resept betaler du 50 prosent av reseptbeløpet i egenandel, men ikke mer enn 520 kroner per resept for en mengde tilsvarende tre måneders forbruk, ifølge Helse-Norge. Satsen gikk opp fra nyttår, og i 2022 betalte man 39 prosent - med samme maksbeløp per resept. Her kan du lese hvor mye mer dette utgjør for de mest solgte medisinene i Norge.
Får du frikort i løpet av 2023, slipper du å betale egenandeler utover frikortgrensa, som i år er på 3040 kroner. Samtidig sier reglene at en del av oss kan få fritak for å betale egenandelen til medisiner på blå resept - også uten frikort. Blant annet gjelder dette alderspensjonister som mottar minste pensjonsnivå, og uføretrygdede med minsteytelse.
Hvem har fritak for egenandel?
Det er den såkalte blåreseptforskriften som slår fast at enkelte grupper skal ha fritak fra å betale egenandel på blå resept. Ifølge avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet, kan det være noe ulik begrunnelse for de forskjellige gruppene.
- Generelt er det begrunnet i et identifisert behov for å skjerme disse gruppene ytterligere utover det som blåreseptordningen allerede gjør, forklarer han, og legger til at flere av gruppene med fritak har hatt det i mange år.
Disse har fritak fra egenandel på blå resept, ifølge Helsedirektoratet:
- Mottakere av supplerende stønad.
- Krigspensjonister.
- Alderspensjonister som har fylt 67 år, tar ut hel alderspensjon og som får utbetalt en årlig pensjon som ikke overstiger minste pensjonsnivå.
- Alders- og AFP-pensjonister med særtillegg.
- Uføretrygdede med minsteytelse.
- Barn under 16 år.
Mathisen legger til at det i tillegg er fritak for egenandel for utleveringer av legemidler til bruk ved allmennfarlige smittsomme sykdommer samt medisinsk forbruksmateriell som benyttes ved tuberkulosebehandling.
- Det er også unntak for egenandelsbetaling på blåresept ved bruk av legemidler til visse refusjonskoder (bruksområder), slik som palliativ behandling i livets sluttfase, HIV-sykdom, immunsvikt med mer, forklarer Mathisen.
Egen ordning for dem med yrkesskade
- I hvilke tilfeller får de med godkjent yrkesskade refundert egenandel for medisiner på blå resept?
- Det må, i tillegg til en godkjent yrkesskade fra Nav, sendes en søknad fra lege til Helfo hvor det godtgjøres at det foreligger en sammenheng mellom den godkjente yrkesskaden og behovet for bruk av legemidlet, forklarer Mathisen.
Han sier videre at det kan gis stønad til de samme legemidlene som pasienter ellers kan få på blåresept, men også noen flere, da yrkesskadeordningen ikke er begrenset til de legemidlene som omfattes av blåreseptordningen.
- Dersom søknaden til Helfo blir innvilget kan pasienten få utlevert legemidlet uten å betale egenandel i apotek. Merk at yrkesskade er en annen ordning enn blåresept. Resepter for legemidler som skal utleveres etter ordningen om yrkesskade skrives på en annen resepttype enn blåresepter, legger Mathisen til.
Betaling utgjør i snitt 11 prosent per pasient
Selv om det i utgangspunktet skal betales en egenandel på 50 prosent av utsalgsprisen av det som utleveres på blå resept i 2023, sier Mathisen i Helsedirektoratet at pasienter som følge av alle unntakene fra egenandelsbetaling, samt det at man maks betaler 520 kroner per resept for tre måneders forbruk og begrenset opp til frikortbeløpet, i gjennomsnitt betaler bare omtrent 11 prosent i egenandel for utleveringene på blåresept.
Vi har spurt Helsedirektoratet hvor mange personer som fikk fritak for egenandel på blå resept i 2022, for å få en indikasjon på hvor mange dette egentlig utgjør.
Inkludert de som har oppnådd frikort i 2022, var det ifølge Mathisen 1 227 733 unike personer som fikk utleveringer med egenandelsfritak på blåresept.
- Dette utgjør hele 43 prosent av alle personene som fikk utlevert legemidler/medisinsk forbruksmateriell/næringsmidler på blåresept i 2022. Merk at de aller fleste personer med egenandelsfritak som følge av frikort normalt har betalt for blåreseptutleveringer tidligere i året (før de har fått frikortet) og dermed har betalt noe i egenandeler i løpet samme år, påpeker han.
Tallet på 1 227 733 inkluderer alderspensjonister, AFP-pensjonister, uføretrygdede, mottakere av supplerende stønad, barn under 16 år, samt utlevering etter § 4 (allmennfarlig smittsomme sykdommer) og utlevering av medisinsk forbruksmateriell mot tuberkulose § 5 pkt. 12.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.