Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Statistisk sentralbyrå (SSB) melder i dag om en prisoppgang på matvarer på 4,5 prosent fra januar til februar 2022.
- Dette er en sjelden stor oppgang, skriver SSB.
NRK skriver at det er det største prishoppet på matvarer på over 40 år - og at det er den største månedsendringen siden juli 1981.
Så hva kostet egentlig maten i 1981?
Annonser i avisene kan gi et innblikk i hva ting faktisk kostet langt tilbake i tid. Se bare på annonsen nedenfor, som er klippet fra Dagbladets historiske arkiv:
Annonsen stod i Dagbladet 8. juli 1981.
- Som du kan se så kostet en liter melk 2,64 kroner på tilbud - men med en normalpris på 3,13 kroner.
- Poteter kostet 4,90 kroner per kilo på tilbud uten videre opplysninger om normalprisen.
- Et helkornbrød kostet 2,35 kroner på tilbud - men 3,60 kroner til normalpris.
- Servelat-snabb kostet 39,80 kroner på tilbud - men 52,60 kroner til normalpris.
Vi har fått gjennomsnittspriser for matvarer i 1981 fra SSBs statistiske årbok. Nedenfor kan du se noen av disse prisene samt hva beløpet utgjør i 2022-kroner beregnet med SSBs prisindeks - sammen med eksempler på hva dette koster å kjøpe i matbutikken i dag (dagens priser er hentet fra nettbutikken Oda.no).
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.