Plukke multer

Hva er lov og ikke lov i multeplukking?

Hvor du kan finne multer kan ofte være en godt bevoktet hemmelighet. Men kan hvem som helst plukke multer hvor som helst? Kan man plukke kart? Og er det grenser for hvor mye multer man kan plukke?

PLUKKE MULTER? Kan du plukke multer hvor som helst - og så mye du bare vil? Sanking av bær generelt er regulert i friluftsloven, men for multer er det noen særegne regler. Foto: NTB
PLUKKE MULTER? Kan du plukke multer hvor som helst - og så mye du bare vil? Sanking av bær generelt er regulert i friluftsloven, men for multer er det noen særegne regler. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

På jakt etter «skogens gull»? Det er høysesong for multeplukking mange steder - og du har kanskje også sett spørsmålene i sosiale media om hvor man kan finne multer (ofte besvart med avmålte kommentarer om at dette er hemmeligheter man ikke deler).

Men hva er egentlig reglene rundt multeplukking?

Dette gir Lovdata svar på i en nyhetsmelding. Dette er hovedtrekkene i hva som er lov og ikke lov, som du bør kjenne til før du legger ut på multetur:

Allemannsretten og retten til å høste

Allemannsretten er grunnlaget for friluftslivet i Norge, og handler om rettigheter vi har til fri bruk av naturen. Retten består av rett til opphold, blant annet telting, bading og rasting, ferdsel - og høsting. Bruk av allemannsretten er gratis, presiserer Regjeringen i en artikkel på nett.

Og der presiserer Lovdata:

Mens du kan plukke så mye blåbær som du greier å bære, er plukking av multer nærmere lovregulert.

Multer, friluftsloven og høstingsrett

I utgangspunktet kan multene plukkes fritt, jf. friluftsloven § 5 om (Almenhetens høstingsrett). Der er det presisert at forutsetningen er at plukkingen skjer «hensynsfullt» og med «tilbørlig varsomhet». Lovdata presiserer også at adgangen til plukking gjelder i utmark, ikke innmark.

«§ 5. Almenhetens høstingsrett:

Under ferdsel i utmark kan allmennheten høste ville nøtter som skal spises på stedet og plukke og ta med seg ville blomster, planter, bær og vill sopp, samt røtter av ville urter, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.

For multer på multebærland i Nordland, Troms og Finnmark gjelder første ledd bare når eier eller bruker ikke har nedlagt uttrykkelig forbud mot plukking. Uavhengig av et slikt uttrykkelig forbud kan allmennheten alltid plukke multer som spises på stedet.»

Med andre ord: For plukking av multer i Nordland, Troms og Finnmark stilles ytterligere begrensninger, utover forutsetningen om varsomhet og hensynsfullhet.

- Her kan eier eller bruker av et multebærland nedlegge forbud, for eksempel ved å sette opp skilt, kunngjøring i avis, e.l. Man kan likevel plukke multer, men da må de spises på stedet. Altså begrenses mengden bær som kan plukkes, men allemannsretten sørger likevel for at man har rett til å plukke, skriver Lovdata.

De viser også til et unntak som gjelder for innbyggere i Finnmark, ifølge finnmarksloven § 23: De som er bosatt i Finnmark har rett til å plukke multer på Finnmarkseiendommens grunn.

Kan du plukke multekart?

Du har kanskje også hørt noen påstå at det ikke er lov å plukke multekart, altså umodne multer? Det er ikke sant:

Ifølge Lovdata var det riktignok ulovlig å plukke multekart fra 1970, ifølge Moltekartloven. Den ble imidlertid opphevet i 2004.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.