Grillregler i borettslag og sameier

Husk dette i grillsesongen

Bor du i et borettslag eller et sameie? Da kan det gjelde egne regler for grilling som du må følge.

GRILL: Endelig sommer! For mange er det også grill-sesong, og da er det lurt å styre unna disse tabbene. Reporter: Ingebjørg Iversen. Musikk: Epidemic Sound. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer
Publisert

Sommeren og varmen har endelig kommet, og grillsesongen er i gang. Men hvilke regler gjelder egentlig om du ønsker å grille hjemme?

Husordensregler

Seniorrådgiver for kommunikasjon i Brannvernforeningen, Sturle Hagen, forteller til Dinside at borettslag ofte har egne husordensregler som må følges.

- Det er for eksempel noen borettslag som har forbud mot grilling på balkong, forteller han og fortsetter.

- Skal du grille på balkong må den ha god utlufting langs gulv og tak uten noen form for innglassing. Da kan røyk og eventuell lekket gass raskt luftes ut.

Norsk Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) skriver i en artikkel at det ikke finnes noen egne regler om grilling i boliglovene, men det finnes regler om at man ikke skal bruke boligen eller fellesarealene på en måte som er unødvendig, til ulempe, eller skade for de andre beboerne.

Brannfarlig grilling, for eksempel med mye flammer og varme nær vegg, eller stekeos og røyk som forsvinner rett inn i naboens soverom, må man derfor unngå, skriver de.

- For å sikre «god grill-skikk» er det lurt å ta inn regler om grilling i husordensreglene. Da vil alle beboerne lett og enkelt se hva som er god og hensynsfull grilling og man unngår konflikter, sier Line Bjerkek, advokat i NBBL.

Ivareta brannsikkerheten

Hagen forteller at det er mange ting å passe på når man griller i et borettslag, spesielt på en balkong.

- Man skal aldri bruke kullgrill på balkong fordi det gir stor fare for brannspredning. Da er elektrisk grill og gassgrill tryggere alternativer. De kan du ha mer kontroll over, påpeker han.

NBBL skriver at det for å imøtekomme beboernes behov for grilling kan være hensiktsmessig å etablere grillplasser på fellesarealer utendørs.

- Men det viktigste er ganske enkelt å ta hensyn til andre og å fastsette retningslinjer som ivaretar brannsikkerheten og begrenser ulempene grilling i verste fall kan medføre – grillkos for deg kan bli til sjenerende grillos for naboen, påpeker Bjerkek.

Pass på

Har du planer om å grille mye hjemme i sommer? Her er noen tips det kan være lurt å følge under grillingen:

  • Sørg for at grillen står stødig og i god avstand fra brennbart materiale.
  • Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
  • Pass på at røyk fra grillen ikke sjenerer naboer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.