Tips mot brunsnegler:

Hundemat-triks mot brunsnegler

Ekspertene sier hundemat kan brukes som åte for brunsnegler. Men pass på farene ved åtefeller dersom du vurderer det.

FELLE FOR SNEGLENE? Hundemat kan brukes som åte for å lokke frem brunsneglene i hagen - men eksperter oppfordrer til varsomhet ved bruk av feller med ulike typer mat: De kan lokke til seg også andre uønskede dyr. Og det er heller ingen god idé å dele familiehundens mat med sneglene: Brunsnegler kan være farlige for hunder. Foto: Kristin Sørdal
FELLE FOR SNEGLENE? Hundemat kan brukes som åte for å lokke frem brunsneglene i hagen - men eksperter oppfordrer til varsomhet ved bruk av feller med ulike typer mat: De kan lokke til seg også andre uønskede dyr. Og det er heller ingen god idé å dele familiehundens mat med sneglene: Brunsnegler kan være farlige for hunder. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Brunsnegler er et problem for mange hageeiere - noe også engasjementet rundt en tidligere artikkel om brunsnegler viser:

Da Vi.no skrev om hva du kan gjøre for å forebygge brunsnegler, resulterte det i over 70 kommentarer på vår Facebook-side, hvorav mange dreier seg om lesernes «favorittriks» for å ta knekken på hageplagen:

Å klippe sneglene i to.

Men det finnes andre triks for å få samlet og fjernet brunsnegler - og ett av dem inkluderer hundemat!

Hundemat mot brunsneglene

Ifølge Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio), kan hundemat brukes som åte i feller for å tiltrekke snegler - for deretter å avlive dem.

- Det er mangt som fungerer som åte: Døde og oppklippede snegler; antakelig all slags hundemat, særlig fuktet pellets; øl, matrester med mer. Vi vet ikke alltid hvorfor, men gjær og korn - hovedsakelig hvete - er en kjent tiltrekker, forteller Solveig Haukeland, forsker ved Nibio.

Hun presiserer at en kombinasjon av flere ting alltid er best - og henviser til Nibios guide til bekjempelse av brunsnegler. Der er det beskrevet hvilke metoder som kan fungere, som plukking, bruk av kjemiske midler, utestenging av sneglene, bruk av brunsneglens naturlige fiender - og åtestasjoner.

- Åtestasjoner har vel en fordel ved at de tiltrekker sneglene slik at man kan avlive flere der og da, sier Haukeland.

I FELLA: Se hvordan du kan bli kvitt brunsneglene med en enkel ølfelle. Vis mer

Se opp for parasitter på brunsneglene

Dersom du bruker åtestasjoner for å tiltrekke brunsneglene - og du kanskje vurderer å bruke hundemat eller annen mat - skal du være oppmerksom på at det kan finnes parasitter i brunsnegler eller andre snegler som kan være skadelige for hunder eller andre dyr.

Inger S. Hamnes, veterinær og seniorforsker ved Veterinærinstituttet, forteller at brunsneglene kan være mellomvert for parasitter som fransk hjerteorm og revens lungeorm, som begge kan smitte hunder. Brunsneglene kan også være mellomvert for kattens lungeorm.

- Fransk hjerteorm har vært påvist hos rev flere steder i Norge, men forekomsten hos hund i Norge er ikke kjent, sier Hamnes.

Hun påpeker at rødrev også kan forekomme i urbane strøk, hvor den kan infisere snegler i for eksempel parker og hager hvor det brukes åtefeller.

Hundene kan få i seg parasittlarvene ved å spise snegler som er infisert med parasittlarver eller ved å slikke eller tygge på for eksempel greiner eller andre objekter som smittede snegler har krøpet på - og lagt igjen slim med larver i på.

Brunsnegle kan være farlig for hund

Anita Haug Haaland, førsteamanuensis ved Veterinærhøgskolen, NMBU, forteller at det først og fremst er fransk hjerteorm man er engstelig for, når det kommer til å smitte andre dyr. Disse har rev og hund som endelig vert, mens de trenger en snegle som mellomvert.

- Når hundene blir infiserte via å spise snegle eller slikke på slimet omkring sneglen, vil parasittlarver tas opp via tarmen og befeste seg i hjertet og lungeblodkar, forteller Haaland.

Der utvikler de seg til voksne som produserer nye larver, som hostes opp av lungen og svelges. Parasittene kan påvises i avføring etter 6-8 uker og det tar lang tid før hundene blir syke.

Symptomene er nedsatt utholdenhet med høy og kraftig pust, hoste og noen ganger neseflod. Som regel er det snakk om økende symptomer over lengre tid.

- Ubehandlet kan sykdommen være farlig, og i verste fall så kan hunden dø av det, sier Haaland.

Haaland påpeker at de er svært lite fransk hjerteorm i Norge og at de aller fleste hunder som får smitten påvist, anses å ha blitt smittet i utlandet.

- Smittetrykket i Norge anses for veldig, veldig lavt, men dette kan være på vei til å endre seg, da det er påvist fransk hjerterom hos rev i Norge, og man ser en langsom, men økende forekomst hos hund i våre naboland.

- Framstår som uklokt

Både Hamnes og Haaland påpeker at man må være oppmerksom på at mat i åtefeller også kan tiltrekke dyr, i tillegg til sneglene.

- Hunder, katter - og kanskje spesielt hjemløse katter - rotter, mus, eventuelt også grevling og rev og fugler vil også kunne prøve å få tak i hundematen brukt som åte, alt etter hvor fellene blir plassert, sier Hamnes.

Hun råder derfor til å tenke over hvorvidt fellene er konstruert slik at det bare er snegler som kommer til åtet - eller om det mulig for hunder eller andre dyr og fugler å komme til åtet.

- Å samle mat, uansett type for å lokke til seg snegler, der hunder eller rev har tilgang, framstår som uklokt, sier Haaland. Selv om vi i Norge per i dag er heldige som har lite smitte, kan dette endre seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.