Norgesferie 2020:

Høstferie utenfor allfarvei: Nei, dette er ikke Trolltunga

Her er tur-alternativene innenlands om du vil slippe å gå i kø!

Himakånå beskrives som Trolltungas lillesøster. Foto: Mattias Fredriksson/Visit Haugesund
Himakånå beskrives som Trolltungas lillesøster. Foto: Mattias Fredriksson/Visit Haugesund Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har vært folksomt ved de mest populære turistattraksjonene i Norge i sommer. Heldigvis er det fullt av gode alternativer – også litt utenfor tråkket. Her får du 10 tips til alternative attraksjoner og reisemål. God tur!

I stedet for Trolltunga: Himakånå

Høyt over Lysevatnet ruver den vakre fjellformasjonen Himakånå øst for Haugesund – en litt mer beskjeden variant av Trolltunga. Inntil for få år siden var fjellformasjonen med det spesielle navnet en godt bevart hemmelighet som kun lokalbefolkningen visste om. Men mye takket være sosiale medier, har stadig flere tatt turen til Trolltungas lillesøster de siste årene. Den er også langt mer tilgjengelig og passer for hele familien.

Det tar rundt én time å nå den ruglete fjelltunga, og turen regnes som middels krevende. På toppen venter enestående utsikt 357 meter over havet til Nedstrandsfjorden i sør og Lysevatnet i nord. Til fjorder, fjell og koselige bondegårder.

Parker i Hinderåvåg.

Mer info: visithimakana.com

Smøla Foto: Runar Larsen
Smøla Foto: Runar Larsen Vis mer

I stedet for Atlanterhavsvegen: Smøla

Smøla er en av de største øyene i den sørlige halvdelen av Norge, men framstår likevel som en hemmelig perle – særlig på grunn av de mange holmene og skjærene. Veiholmen ytterst i havgapet er selve kronjuvelen. Turen over til det gamle fiskeværet går over luftige broer og små øyer, og er som en miniatyrvariant av Atlanterhavsveien.

Med et levende samfunn og gode forhold for ferieopphold, er dette selve perlen i skjærgården til Smøla. Her er det fargerike trehus, sjarmerende rorbuer og restauranter med dagens fangst. Du kan for eksempel overnatte på Olsens Pensjonat (moloen.com), og nyte et bedre måltid på hyggelige Naustet, Havkroa og Veiholmen Brygge.

Mer info: veiholmen.com

Haldenvassdraget. Foto: Runar Larsen
Haldenvassdraget. Foto: Runar Larsen Vis mer

I stedet for Telemarkskanalen: Haldenvassdraget

Det er ikke bare Telemark som kan skilte med knall kanalferie. Haldenkanalen er en åtte mil lang vannvei – perfekt for utflukter med båt.

MS Brekke går i rute, og som charterbåt fra Tangen brygge rett overfor Halden. Turene opp til Strømsfoss inkluderer det 27 meter høye slusesystemet i Brekke. En stor opplevelse!

Haldenvassdragets kanalmuseum i Ørje gir et interessant innblikk i kanalens historie. Et godt alternativ er å leie kano og utforske Haldenkanalens naturlige skjønnhet og storslåtte ingeniørkunst i eget tempo.

Mer info: haldenkanalen.no

Romsdalseggen. Foto: Visit Ålesund
Romsdalseggen. Foto: Visit Ålesund Vis mer

I stedet for Besseggen: Romsdalseggen

Allerede gått Besseggen? Reis til Romsdalen! Med spektakulær utsikt til Romsdalstindene i det høye, Rauma elv i dypet og Trollveggen i det fjerne, er turen over Romsdalseggen en av de mest spektakulære norske fjell kan by på. Dagsturen (10,8 km) går fra Venjedalssetra til Åndalsnes og regnes som middels krevende. Familieruta går ikke opp til selve eggen, men er fin og under ti kilometer lang, stiger 793 meter og er beregnet til fire timer.

Utsiktspunktet Rampestreken er kortere, men med utsøkt utsikt over Romsdalsfjorden og fjellandskapet.

Mer info: tindesenteret.no

Farsund. Foto: Adam Read, Visit Sørlandet
Farsund. Foto: Adam Read, Visit Sørlandet Vis mer

I stedet for Kragerø: Farsund

Sørlandets kyst er lang og vakker, så om du vil komme unna de mest turist-tette feriestedene er det godt med valgmuligheter. Farsund er ikke stedet som stjeler de største overskriftene hva gjelder reisemål, men med herlig sørlandsidyll, noen av regionens vakreste strender (Listastrendene) og en deilig ferieresort (Farsund Resort) dekker den alle kategoriene for idyllisk sørlandsferie. Den som vil sjekke ut «glampingtrenden», bør dessuten se mot luksusteltene til Lomsesanden familiecamping.

Skjærgården her lengst sør i landet er som skapt for padleturer, strendene lokker både solslikkere og surfere – og Farsund sentrum har historisk trehusbebyggelse og spennende sjørøverhistorie.

Mer info: visitsorlandet.com

Snøhetta på Dovrefjell i bakgrunnen.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
Snøhetta på Dovrefjell i bakgrunnen. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix Vis mer

I stedet for Galdhøpiggen: Snøhetta

Det er ikke den høyeste toppen i landet, men med 2286 meter over havet, er Snøhetta den høyeste utenfor Jotunheimen. En populær dagstur i Dovre, og en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark.

Med base på Snøheim turisthytte (buss fra Hjerkinn) er dette et supert sted for friske fotturer. Selve toppturen regnes som middels krevende og går opp 800 høydemeter. Regn med 5–6 timer opp og ned, 12 kilometer.

Eller ta turen til utkikkspaviljongen Viewpoint Snøhetta, der det er utsikt mot fjellmassivet og kanskje noen moskus i lune omgivelser.

Mer info: Turforslag på ut.no

Gaularfjell. Foto: Ronny Frimann
Gaularfjell. Foto: Ronny Frimann Vis mer

I stedet for Trollstigen: Gaularfjell

Veien over Gaularfjellet er en undervurdert kjøretur. Ferden opp til Utsikten på Gaular minner om Trollstigen, men har minst én stor forskjell: Mangel på turister. Her handler det om å ta seg god tid, for sjarmen ligger i de små opplevelsene. Gå Fossestien, sjekk ut Likholefossen, og om dere har tid: Stopp ved et fiskevann og sleng ut snøret – det skal visstnok kry av ørret her.

Nasjonal turistveg Gaularfjellet er en 114 km lang rute fra Balestrand til Moskog. Det er ikke den raskeste veien fra innerst i Sognefjorden og ut til Florø, men helt klart den fineste.

Mer info: nasjonaleturistveger.no

Helgeland. Foto: Anton Ligaarden/Visit Norway
Helgeland. Foto: Anton Ligaarden/Visit Norway Vis mer

I stedet for Lofoten: Helgeland

Lofoten får mest oppmerksomhet, men spør du ekspertene, er Helgelandskysten minst like fin.

Langs hele Helgelandskysten går den lengste av landets 18 nasjonale turistveger. Det er en region som er skapt for varierte bilferier. I et blomstrende kulturlandskap, omgitt av mektige fjell på den ene siden og havet på den andre, snirkler Nasjonal turistveg Helgelandskysten seg 433 kilometer langs kysten. Majestetiske fjell vokser opp av havet, men store deler av Helgelandskysten er flatt område, tradisjonelt brukt til landbruk.

Lei gjerne sykkel og sett fart utover i øyriket. Mange av øyene er godt forbundet med ferge, og de er flate og fine.

Mer info: visithelgeland.com

Bakklandet i Trondheim er bebyggelsen langs østsida av Nidelva.
Foto: Gorm Kallestad/NTB
Bakklandet i Trondheim er bebyggelsen langs østsida av Nidelva. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer

I stedet for Oslo: Trondheim

Trønderhovedstaden er et fullverdig storby-alibi. Ved utløpet av Nidelva er det god stemning med kort vei ut mot havet – og til den nærliggende Bymarka. I sentrum er den fargerike trehusbebyggelsen på Bakklandet et yndet sted for uteliv og shopping, mens Nidarosdomen er en obligatorisk attraksjon.

Ta båt eller padle kajakk ut til Munkholmen, eller tilbring dagen ved sjøbadet på Brattøra – et steinkast fra museet Rockheim.

Mer info: visittrondheim.no

Flåteferd på Begna. Foto: Runar Larsen
Flåteferd på Begna. Foto: Runar Larsen Vis mer

I stedet for Sjoa: Begna

Det er ikke like dramatisk som i Sjoa, men for småbarnsfamilier med behov for å kjøle seg ned etter en lang tur i bil, er flåteferd ned en del av elva Begna i Valdres en frisk opplevelse. Arrangøren stiller med dyktige guider og alt av utstyr, så her er det bare å nyte naturens egen karusell når flåtene spretter ned milde stryk.

Det er liten fare for å ramle ut i elva, men friskuser vil helt sikkert hoppe ut i vannveien i løpet av ferden. Dette er en «snill» variant av rafting, og en hyggelig tur i vakkert landskap.

Mer info: eoa.as

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.