Oppskrift på trend-kaffen:

Hørt om dalgona, affogato og granité?

Det er like lett som det er godt: Imponer med disse iskalde koffeinbombene i sommer!

Kaffe serveres som regel rykende varm. I sommervarmen er det vel så fristende med noe kaldt, men kaffen vår vil vi jo fortsatt ha. Her er trendkaffen dalgona fra Sør-Korea, som ble så populær i vår. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Kaffe serveres som regel rykende varm. I sommervarmen er det vel så fristende med noe kaldt, men kaffen vår vil vi jo fortsatt ha. Her er trendkaffen dalgona fra Sør-Korea, som ble så populær i vår. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kaffe er ikke bare kaffe lenger, på enkelte kaféer er kaffemenyen like lang som listen over mat. Noen ganger er det mest til irritasjon, om du bare vil ha kaffen din og vil slippe å forholde deg til opprinnelsesland og brenning.

Andre ganger er det gøy å smake noe nytt! Og i hvert fall vite hva det snakkes om rundt bordet. Oppskriftene her er en god blanding av nytt og gammelt. Felles for dem er at det er kaffe, det er kaldt, og det er veldig godt!

Vi begynner med vårens store trend på sosiale medier: Dalgona ble kalt coronakaffe da den dukket opp - først i Sør-Korea, så på hjemmekontor over hele verden. Ingrediensene er folkelige og tilgjengelig for alle, resultatet kan gjerne serveres familiens yngste kaffedrikkere for å vise at du følger med i tiden.

Dalgona

Dalgona lages av pulverkaffe. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

2 ss pulverkaffe

2 ss sukker

2 ss varmt vann

3 dl melk

Isbiter

Ha kaffepulver, sukker og varmt vann i en skål. Pisk til skum, bruk gjerne håndmikser. Fyll et glass med isbiter, og hell over melk. Juster mengden melk etter smak. Legg kaffeskummet øverst med en skje. Dryss eventuelt med sjokoladepulver til pynt, eller avslutt med litt sitronmelisse som på bildet.

Coldbrew

Cold brew er, som navnet tilsier, kaldbrygget kaffe. Det krever litt mer både kaffe og tid, og siden kaffesmaken her virkelig kommer til sin rett, kan du gjerne bruke din aller beste, ferskmalte kaffe til kaldbrygg.

Coldbrew

Kaldbrygget kaffe krever litt mer, både kaffe og tid. Det er det vel verdt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

3 dl grovmalt kaffe

8 dl vann

Isbiter

Evt melk

Kaffe til kaldbrygging males et sted mellom kokekaffe og filtermalt. Er den for finmalt blir det vanskelig å sile av væsken, er den for grovmalt kreves mer både kaffe og tid for å oppnå god smak. Ha nykvernet kaffe i en beholder som får plass i kjøleskapet ditt, og hell over 8 dl kaldt vann. La kaffen trekke over natten, minimum åtte timer. Sil kaffen gjennom kaffefilter. Server over isbiter, eventuelt blandet med kald melk.

Islatte

Denne går det mange av i løpet av sommeren hos kaffespesialiserte kafeer! Du lager den like god hjemme, og den kan varieres i det uendelige: Med sukker, uten sukker, med eller uten smakssatt sirup med karamell, vanilje eller kanskje sjokolade? Tilsetter du sjokoladesaus får du en ismocca. Har du ikke espressomaskin, kan du bruke den kaffen du vanligvis drikker. Juster i så fall mengden isbiter, melk og kaffe så den ikke blir for svak.

Islatte

Topper du islatten din med krem og karamellsaus som her, har du en mektig og god dessert. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

Espresso

Isbiter

Melk

Eventuelt sukker eller smakssirup

Fyll et stort glass med isbiter. Hell over nybrygget kaffe, og fyll opp med melk. Foretrekker du plantebasert melk, kan vi anbefale havre- eller mandelmelk.

Affogato

Italienerne kan sin iskrem, og de kan sin kaffe. Affogato kombinerer to av verdens mest populære smaker, og resultatet er en av de enkleste og beste dessertene du kan servere.

Affogato

Så enkelt, og så godt! Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

1 kule vaniljeis

1 espresso

Ha en kule god vaniljeis i en dessertskål, glass eller kopp, og hell over espresso. Har du ikke espressomaskin, lager du din vanlige kaffe ekstra sterk. Server straks, enten som den er, eller med et dæsj pisket krem og eventuelt sjokoladesaus.

Kaffegranité

Liker du kaldbrygget kaffe, kommer du til å elske kaffegranité!

Granité

Pisket krem er perfekt følge til kaffegranité. Foto: Lisbeth Mikkelsen

2 kopper ferdigbygget kaffe

75 gram sukker

Rør ut sukkeret i kaffen. Ha det i en form som tåler kulde, og sett i fryseren. Rør om med en gaffel med jevne mellomrom. Granité er som en grov, rustikk sorbet. Server i glass, eventuelt toppet med pisket krem

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer