Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Bekymringen handler om meiseboller i plastnetting:
- Fuglene kan sette seg fast i nettingen. Plasten er også i seg selv en kilde til forurensning. Slike nett hører ikke hjemme verken i fuglemating eller i naturen, sier Eva Hustoft, dyrepleier og naturforvalter i Dyrebeskyttelsen til Vi.no
Det er NRK som først omtaler saken. Der forteller også biolog Jan Wasmuth at den store bekymringen for at småfuglene skal bli sittende fast i nettingen, nok er når selve meisebollen er oppspist og plastnettingen blir hengende igjen eller faller på bakken. En annen bekymring er at plastdeler fra plastnettingen kan havne i magen til fuglene.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi PlussHustoft sier til Vi.no at det etter det Dyrebeskyttelsen kjenner til, ikke finnes noen tall på hvor ofte det skjer at fugler skader seg på meisebollenettingen.
- Vi vet uansett at det forekommer, både at de hekter seg fast og at de skader tungene sine, sier Hustoft.
- Meiseboller skal alltid serveres uten nett, i metallnettrør laget for slike, sier hun videre.

Slik gir du riktig fugleomsorg i vinterkulda
Netting og andre farer
Det finnes meiseboller uten netting og meiseboller med netting, som selges i butikkene.
Hustoft understreker at dersom man kjøper meiseboller i plastnetting så må denne alltid tas av før den serveres til fuglene.
- Da slipper man problemer for fuglene – men mengden plastavfall forblir jo, kommenterer hun, og sier:
- Det beste er å kjøpe meiseboller uten netting – eller å lage dem selv.
Hustoft forteller at det også har vært tilfeller der fugler har satt seg fast i fuglematere som er laget som spiraler, hvor åpningen kan reguleres, som The Royal Society og Protection of Birds (RSPB) i Storbritannia advarer om.

Hvordan lage fuglemat selv?
Det finnes mange oppskrifter av hvordan man kan lage egne meiseboller eller fuglematere på nett. Og mulighetene er mange; du kan servere løse frø i ulike kombinasjoner, eller du kan pakke dem sammen til en kule. En annen enkel løsning er å stappe en melkekartong med blandingen og kutte av en åpning nederst: Da har du en fiks ferdig fuglemater til nesten ingen kostnad.
Når det gjelder hva slags mat du kan gi til fuglene, og ingredienser du bør være forsiktig med hvis du lager egne meiseboller, påpeker Hustoft at fugler ikke skal ha mat som inneholder salt eller mye krydder.
- Og selvfølgelig skal man unngå muggen mat, kommenterer hun.

- Rydd nå, spar trøbbel til våren!
Hustoft forteller at ulike frø, lettkokte havregryn, tørket frukt og hakkede nøtter er eksempler på mat som er fint å ha i meiseboller, samt usaltet fett eller plantefett.
- På fôringsplassen kan man også ha rene frøblandinger i frøautomater; solsikkefrø for seg, hasselnøtter for seg og så videre. Ulik mat tiltrekker seg ulike fugler – og du kan dermed servere mat for å tiltrekke deg de forskjellige fuglene, sier Hustoft.
Når sommersesongen er over og uteplassen er mindre i bruk, er det også viktig å rydde slik at man ikke forlater ting der som fuglene kan få tak i og som er skadelige for dem. Plastemballasje er for eksempel noe som småfuglene kan komme til å hekte seg fast i dersom du har det liggende løst ute.

Én bestemt matvare kan gi færre plager i overgangsalderen
Vi PlussHvorfor bør du mate fuglene?
- Dyrebeskyttelsen Norge anbefaler å mate fuglene, sier Hustoft til Vi.no.
- Men det er dog en pågående diskusjon hos de lærde om gevinsten av dette, og dermed også tidspunkt for når de bør mates, kommenterer hun videre og henviser til en diskusjon på ornitolog Roar Solheims nettside fuglevennen.no.
Der understrekes det at fuglematingens hovedargument nok er fra menneskets ståsted; at det er for nærkontakt med fuglene - men at det kan settes spørsmålstegn ved verdien for fuglenes del. Og at matingen også kan endre fuglenes hekesyklus.
- Mating skal uansett alltid gjøres i trygge fuglematere, med mat av god kvalitet, påpeker Hustoft.

Eksen kan arve pensjonen din. Slik hindrer du det
Vi PlussHun sier videre at man bør utforme fôringsplassen slik at fuglene ikke skiter i matfatet sitt – og dermed potensielt sprer salmonella.
- Hold fôringsplassen ren! Og tilpass mengden mat slik at ingenting ligger og mugner i bunnen, oppfordrer hun.
Pass også på at du setter fuglematerne på steder som ikke utsetter fuglene for rovdyr eller katter.
- Og det kan være lurt å spre foret på ulike automater slik at det ikke blir for mye aggresjon mellom fuglene.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.