Plante frø?

- Holder ofte lenger

Har du frø fra i fjor eller året før liggende? De kan holde langt over holdbarhetsdatoen - kanskje opptil ti år!

PLANTE MED GAMLE FRØ I HAGEN? Ved riktig oppbevaring, kan frø holde i opptil ti år, avhengig av hvilke frø det er snakk om. Ta gjerne med en spiresjekk dersom du er usikker. Og et godt tips for oppbevaring av frø for fremtiden: De kan trives godt på soverommet! Foto: Kristin Sørdal
PLANTE MED GAMLE FRØ I HAGEN? Ved riktig oppbevaring, kan frø holde i opptil ti år, avhengig av hvilke frø det er snakk om. Ta gjerne med en spiresjekk dersom du er usikker. Og et godt tips for oppbevaring av frø for fremtiden: De kan trives godt på soverommet! Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du også gamle frø liggende i en skuff, som du aldri fikk sådd i forfjor eller i fjor?

Selv om datoen på frøpakken er langt overskredet, er det ikke dermed sagt at frøene er utgått på dato og at det det er fullstendig dødt.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge frø holder, det varierer stort mellom de ulike artene, men det som er sikkert er at de som regel holder lenger enn det som står på pakka, sier Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap, til Vi.no.

Ifølge en oversikt på Hageselskapets nettsider, kan noen frø være spiredyktige i opptil ti år.

Nedenfor kan du se en oversikt over spiretider på noen vanlige grønnsakfrø.

- Spireprosenten synker, men går ikke i null!

Frøpakkene er merket med en dato og et tall for spiringsprosent.

Utengen forteller at dette er en merking fra produsenten som forteller hvor mange prosent av frøene de garanterer skal spire frem til uløpsdatoen på pakken.

Dersom spiringsprosenten på pakken er 80 prosent, garanterer altså produsenten at 80 prosent av frøene skal spire.

- Men det er ikke slik at spiringsprosenten går ned til null når denne datoen er passert, påpeker Utengen, og fortsetter:

- For de fleste handler det om at spireprosenten synker litt.

Ta en spiretest

Dersom du er usikker på hvorvidt frøene dine fremdeles er i live og evner å spire, kan du ta en spiretest.

Dette kan du gjøre ved å drysse et gitt antall frø på fuktet bomull eller kjøkkenpapir som ligger på en skål, og dekke med plastfilm. Så setter du spireprøven varmt, for eksempel på badegulvet - og venter.

- Ut fra hvor mange frø som spirer av en gitt mengde, finner du spireprosenten. Sår du ti frø og fem sprier, er spireprosenten femti. Ønsker du ti planter, må du altså så tjue frø for å få plantene du ønsker deg.

Utengen påpeker at for de fleste hjemmedyrkere så vil det kanskje ikke ha så stor betydning hvor stor spireprosenten er, ettersom man gjerne sår flere sorter.

- Det er uansett ikke noe lurt å sette alle pengene på én hest, poengterer hun, og sier det egentlig bare er å forsøke å så - og så ser du raskt om det spirer eller ikke.

- Unntaket er jo om det er en bestemt sort du VIL ha, eller spiretiden er veldig lang. Da ville jeg nok kjøpt nye frø, for være sikret resultat.

- Men det vi kan se, er at frøene noen ganger mister noe av den vitalitet de har jo eldre de blir. De spirer kanskje ikke med den eksplosive krafta som førsteåret de gjør første året, kommenterer hun.

Frøene kan trives på soverommet!

Den beste måten å oppbevare frø på, er mørkt, svalt og tørt.

- Kjøleskap er dermed ikke førstevalget - fordi det er fuktig. Og det er først og fremst fukt som tar knekken på frø, sier Utengen.

- Men selv oppbevarer jeg frøene mine i en tett boks i kjøleskapet, forteller hun, og understreker at nøkkelfaktoren som redder frøene i kjøleskap, er den tette boksen.

Og det anbefaler Utengen uansett at du bruker for oppbevaring av frøene dine.

Den beste temperaturen for oppbevaring er rundt 14 grader.

- Dette kan for eksempel være på et kjølig soverom i en tett boks, foreslår Utengen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.