Plante frø?

- Holder ofte lenger

Har du frø fra i fjor eller året før liggende? De kan holde langt over holdbarhetsdatoen - kanskje opptil ti år!

PLANTE MED GAMLE FRØ I HAGEN? Ved riktig oppbevaring, kan frø holde i opptil ti år, avhengig av hvilke frø det er snakk om. Ta gjerne med en spiresjekk dersom du er usikker. Og et godt tips for oppbevaring av frø for fremtiden: De kan trives godt på soverommet! Foto: Kristin Sørdal
PLANTE MED GAMLE FRØ I HAGEN? Ved riktig oppbevaring, kan frø holde i opptil ti år, avhengig av hvilke frø det er snakk om. Ta gjerne med en spiresjekk dersom du er usikker. Og et godt tips for oppbevaring av frø for fremtiden: De kan trives godt på soverommet! Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du også gamle frø liggende i en skuff, som du aldri fikk sådd i forfjor eller i fjor?

Selv om datoen på frøpakken er langt overskredet, er det ikke dermed sagt at frøene er utgått på dato og at det det er fullstendig dødt.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge frø holder, det varierer stort mellom de ulike artene, men det som er sikkert er at de som regel holder lenger enn det som står på pakka, sier Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap, til Vi.no.

Ifølge en oversikt på Hageselskapets nettsider, kan noen frø være spiredyktige i opptil ti år.

Nedenfor kan du se en oversikt over spiretider på noen vanlige grønnsakfrø.

- Spireprosenten synker, men går ikke i null!

Frøpakkene er merket med en dato og et tall for spiringsprosent.

Utengen forteller at dette er en merking fra produsenten som forteller hvor mange prosent av frøene de garanterer skal spire frem til uløpsdatoen på pakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.