Stille klokka 2022

Her stiller de klokka for siste gang

Mexico har bestemt seg for å ha én tid hele året, og i USA er et tilsvarende forslag til behandling. Foreløpig er det ikke tatt noen avgjørelse på om man skal slutte med å stille klokka i Europa.

NÅR SKAL KLOKKA STILLES? Natt til søndag 30. oktober stiller vi klokka en time tilbake, på lik linje med Mexico - som gjør det for siste gang. Foto: NTB
NÅR SKAL KLOKKA STILLES? Natt til søndag 30. oktober stiller vi klokka en time tilbake, på lik linje med Mexico - som gjør det for siste gang. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Siden 1980 har vi byttet på sommer- og vintertid her til lands, og nå er tida nok en gang inne for å stille klokka:

Natt til søndag 30. oktober stiller vi klokka en time tilbake til vintertid, som er normaltid, og ifølge Justervesenet skjer dette på en mer nøyaktig måte enn noensinne - ettersom de har fått en ny atomklokke som gjør tiden enda mer nøyaktig.

EU har tidligere gått ut og foreslått at man skal gå bort fra bruken av sommertid, men lite har skjedd siden forslaget ble fremmet. I andre deler av verden har de derimot gjort grep, og i Mexico stiller de nå klokka for siste gang. Samtidig vedtok senatet i USA den såkalte «The Sunshine Protection Act» i mars i år, som kan innebære at de slutter med vintertid i november 2023.

Slutter med sommertid

Nå gjenstår det å se om Representantenes hus og presidenten godkjenner forslaget for USAs del.

I Mexico, derimot, går de nå bort ifra sommertid for godt, etter at de stiller klokka tilbake til vintertid samtidig med Norge. Ifølge CNN innfører de dermed én normaltid som kun er påvirket av landets fire tidssoner. Det eneste unntaket er grenseområdene til USA, der de beholder sommertid for å tilrettelegge for internasjonal handel med USA.

Hva med sommer- og vintertid i Europa?

Ifølge Nærings- og fiskeridepartementet vil det ikke skje noe på dette området i Norge før EU tar en endelig beslutning.

De skriver at saken fortsatt er til behandling hos Rådet for den Europeiske Union, slik situasjonen har vært en stund.

– Norge kommer til å avvente beslutningen fra EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka. Av hensyn til næringslivet vil det nok være en fordel å ha samme løsning som våre nærmeste naboland, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

En kilde i Rådet for den Europeiske Union bekrefter overfor Vi.no det ikke har skjedd noe nytt i saken siden 2019, og at forslaget må gjennom den ordinære lovgivningsprosedyren i EU før det eventuelt kan vedtas.

Samtidig påpeker EU-kilden at en beslutning om å avskaffe sesongmessige endringer av tiden har så mange og ulike konsekvenser, at mange medlemsstater mener det ville være nødvendig med en konsekvensanalyse utarbeidet av Kommisjonen før de kunne ta stilling til dette.

Det er altså ingenting som tyder på at vi skal slutte å stille klokka med det første.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.