De største hjemmefikser-tabbene:

– Her har noen åpenbart tenkt at de ikke trenger elektriker

Halvparten av alle branner starter på grunn av det elektriske anlegget.

KREATIV LØSNING:- Her har noen åpenbart tenkt at de kan fikse det selv, det er ikke fagmessig utført og utstyr er ødelagt for å passe sammen, sier Jon-Steinar Hanstad, teknisk sjef i Nelfo om bildet av disse stikkontaktene som en kollega har kommet over. Foto: Privat
KREATIV LØSNING:- Her har noen åpenbart tenkt at de kan fikse det selv, det er ikke fagmessig utført og utstyr er ødelagt for å passe sammen, sier Jon-Steinar Hanstad, teknisk sjef i Nelfo om bildet av disse stikkontaktene som en kollega har kommet over. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det verste jeg har sett var en som hadde koblet til en stekeovn på den tredje skjøteledningen. Feil bruk av skjøteledning er det vi ser oftest. Folk plugger skjøteledning på skjøteledning før de plugger inn panelovner på et par tusen watt, sier Jon-Steinar Hanstad, teknisk sjef i Nelfo, landsforening som organiserer elektrobedrifter i NHO.

Noe elektrisk arbeid kan du trygt gjøre selv. Se lista fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) nederst i saken.

Kan ende opp med regninga selv

– Halvparten av brannene i Norge starter på grunn av det elektriske anlegget eller noe som er koblet til det. Derfor er det veldig viktig å ha et anlegg som er i forskriftsmessig stand, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i Forsikringsselskapet If til Vi.no.

Ifølge Clementz vil det ha konsekvenser for forsikringen hvis du som huseier ikke har sørget for at det elektriske anlegget er i orden. Du kan risikere å måtte betale en stor del av regninga selv hvis du har fikset på det elektriske anlegget i boligen din og det oppstår en brann på grunn av dette.

– På 70-tallet hadde alle en onkel som kunne hjelpe deg med å mure, snekre og som også var elektriker og kunne gjøre en god del rørarbeider. Men det er færre slike altmuligmenn i dag enn for en del tiår siden, sier han.

Hjemmemekk: Også her er det utført en kobling som fagfolk ikke ville ha godtatt. Blant annet er ledningene blottlagt.
Hjemmemekk: Også her er det utført en kobling som fagfolk ikke ville ha godtatt. Blant annet er ledningene blottlagt. Vis mer

Teknisk sjef Jon-Steinar Hanstad forteller imidlertid at det jevnlig oppstår potensielt farlige situasjoner fordi folk har gjort elektrikerjobber selv. Han lister opp det ene skrekkeksemplet etter det andre: Det er stikkontakter som har så løse tilkoblinger at det gnistrer når du åpner dekslene, det er folk som skifter hele sikringsskap selv, støper ned varmekabler i gulvet på egen hånd og legger inn skjulte kabler i veggene.

– Folk kan finne på å bygge hele elektriske anlegg uten kompetanse. Jeg har sett en del folk med kjøkkensaks som monterer lamper mens de står i en gardintrapp. Mange tror at lampa er strømløs når den ikke lyser, men det er den ikke hvis du ikke har tatt sikringen. Du kan risikere å få strøm i deg og ramle ned, understreker han.

Setter menneskeliv i fare

Hvis du er blant dem som har gjort, eller synes det er greit å gjøre elektrikerjobbene selv, så vit dette: Du får I hvert fall ikke ros fra en fagarbeider for det du har gjort. De ser nemlig med en gang den potensielle faren i det du har gjort.

– Det er noen «rett før det går galt»-eksempler. Jeg har sett at folk har byttet termostat selv og skrudd til for dårlig. Når vi kommer er det så varmt og svidd at det er på hengende håret før det tar fyr, forteller Hanstad.

Han lurer på om mange tror at de kan fikse det elektriske selv fordi elektrisitet er usynlig, og dermed ser vi ikke så lett farene.

– De er ikke klar over risikoen de tar. Folk som ikke ville ha reparert bremsene på bilen selv, har ingen kvaler med å ordne på sitt eget og andres elektriske anlegg, sier han.

Usynlige skader

Gjør du noe med det elektriske anlegget, kan du lage skader du ikke ser, men som over tid kan utvikle seg til brann. For eksempel kan isolasjonen bli skadet og det utvikler seg varme som følge av lysbuer.

– Jeg tipper det er en overvekt av mannfolk som skal fikse ting selv. Det er en grunn til at det er strenge krav til fagpersonell som jobber med elektriske anlegg. Tukler du med det elektriske anlegget, kan det få fatale konsekvenser. I verste fall kan du dø og sette familien din i livsfare, sier Hanstad.

Ifølge Hanstad er det mange som ikke er klar over at de selv har ansvar for at det elektriske i hjemmet er i forskriftsmessig stand.

– Du tar på deg en kjempestor risiko hvis det blir brann. Skjer det noe, kan du risikere en avkorting av forsikringen, sier Hanstad.

– Tror folk at de er flinkere enn de er?

– Jeg tror noen har mer selvtillit enn de burde hatt. Du må gjerne ordne ting hjemme selv, men gjør sånt som ikke går ut over deg selv eller andre. Overlat det tekniske til de som har kompetanse, råder han.

Noe kan du gjøre selv

Å montere en lampe kan jo virke som en enkel jobb å gjøre selv, men det er viktig grunn til at du også bør la fagfolk gjøre dette for deg.

– Når vi setter opp en lampe tar vi kursen og sikrer den mot innkobling slik at ingen kan sette den på igjen mens vi jobber. Folk som ikke er faglærte kan fort finne på å ta feil kurs, forklarer Hanstad.

– Er det noe man kan gjøre selv?

– Ja, du kan blant annet bytte deksler på stikkontakter og brytere. Du kan også henge opp lamper som ikke skal fast tilkobles, disse lampene kommer med støpsel på, eller du kan sette på ledning og støpsel selv. Du kan lage skjøteledning og du kan også sette på et komfyrstøpsel. Når en komfyr kommer med ledning kan du normalt sette på et støpsel selv, men husk å lese bruksanvisningen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.