Se kart over forekomst av ramsløk:

Her finner du ramsløk

KOMMENTAR: Jeg trodde det var forbeholdt de få innvidde å finne vårskogens grønne gull. Og så var den bare et klikk unna!

Er du en sånn som røper fiskestedene dine? Ikke jeg heller. Heldigvis kjenner jeg en som delte sitt hotteste ramsløktips med meg, og nå deler jeg det videre - i tilfelle vi er flere som har levd i uvitenhet.
Er du en sånn som røper fiskestedene dine? Ikke jeg heller. Heldigvis kjenner jeg en som delte sitt hotteste ramsløktips med meg, og nå deler jeg det videre - i tilfelle vi er flere som har levd i uvitenhet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Artikkelen er første gang publisert 6.mai 2020.

Jeg er hun som kjøper kantareller hver høst, fordi jeg aldri finner skogens gule skatter når jeg går på tur. Jeg ser etter de små, guloransje hattene i skogbunnen, men konkluderer alltid med at noen må ha vært der før meg. Drømmen om å ramle over en kjempefangst ligger likevel i bakhodet hver seinsommer og høst.

De siste årene har samme tanke sneket seg inn hver vår. På denne tida går jeg og snuser etter en duft av viltvoksende løk. Ramsløk er kalt nordens hvitløk, og er omfavnet av de hippeste restaurantkokkene. Glem pesto av basilikum, nå er det ramsløkpesto for alle penga! Det vil si ingen penger - for helst skal den plukkes der den vokser vilt i store klynger langs norskekysten fra Oslofjorden til Trøndelag.

Detaljert kart

Vi deler kantine. Men vil hun dele funnstedet sitt med meg? Nope. Dagbladet-journalist Trude Lorentzen har funnet vårskogens grønne gull, hele posen full. Foto: Trude Lorentzen
Vi deler kantine. Men vil hun dele funnstedet sitt med meg? Nope. Dagbladet-journalist Trude Lorentzen har funnet vårskogens grønne gull, hele posen full. Foto: Trude Lorentzen Vis mer

Jeg er ikke aleine om å jakte, de siste ukene har det dukket opp stadig flere bilder i sosiale medier av venner og bekjente som har litt mer tid til overs denne våren enn tidligere vårer, og som endelig, ENDELIG! har knekt koden. Noen av dem forteller gjerne om det gylne tipset om den hemmelige plassen der det vokser ramsløk så langt øyet kan se. Den hemmelige funnplassen er delt med dem i fortrolighet, og kan dermed ikke deles videre, forteller de med dårlig skjult stolthet.

Jeg har tenkt at det var som med hemmelige fiskeplasser. Alle som har fått storfisk vet to ting: Vi røper aldri hvor fisken ble fanget, og den vokser for hver gang historien fortelles.

Helt til min ene, rause venn innviet meg i det som for meg har vært en godt bevart hemmelighet: Det finnes ingen hemmeligheter når det kommer til ville vekster i Norge. Faktisk dokumenteres hvert eneste funnsted av hver eneste art, og legges offentlig tilgjengelig i artsdatabanken.

Og har du sett: Her kan du søke opp art og sted, og få et detaljert kart over steder der arten er registrert. Hvert funn representeres av en prikk på kartet, og som min rause venninne konstaterer: Den er forbausende presis.

Er du på sørlandet? Her finner du ramsløk. Hver grønne prikk representerer et funn- og registreringssted. Går du inn på artsdatabanken, kan du zoome enda tettere inn. Foto: Skjermdump fra artskartet til artsdatabank, se lenke i teksten over bildet.
Er du på sørlandet? Her finner du ramsløk. Hver grønne prikk representerer et funn- og registreringssted. Går du inn på artsdatabanken, kan du zoome enda tettere inn. Foto: Skjermdump fra artskartet til artsdatabank, se lenke i teksten over bildet. Vis mer

Felles ansvar

Viltvoksende herligheter er vår felles skatt, et matfat som vi alle kan forsyne oss av. Med denne rikdommen følger et felles ansvar, påpeker min venninne. Det finnes noen skrevne, og noen uskrevne, regler når vi kommer over naturens viltvoksende herligheter. La oss kalle det ramsløkreglene:

  • IKKE plukk i verneområder
  • Ikke plukk et område tomt
  • Ikke dra opp roten - så blir det nok til flere neste år også

Men det aller viktigste når du skal høste fra naturen, er å vite hva du plukker. Ramsløk kan forveksles med liljekonvall, som er vakker, men giftig.

Hvis du er usikker på hva som er hva her, bør du la være å plukke på egen hånd. Ramsløken til venstre regnes som en delikatesse. Liljekonvallen til høyre er giftig. Får du i deg mye av den, kan du trenge oppfølging på sykehus. Foto: Giftinformasjonen
Hvis du er usikker på hva som er hva her, bør du la være å plukke på egen hånd. Ramsløken til venstre regnes som en delikatesse. Liljekonvallen til høyre er giftig. Får du i deg mye av den, kan du trenge oppfølging på sykehus. Foto: Giftinformasjonen Vis mer

Og for å gjøre det enda vanskeligere for oss nybegynnere, kan ramsløk og liljekonvall vokse side om side.

På Helsenorge.no finner du en grundig sammenligning av ramsløk og liljekonvall fra Giftinformasjonen. Den bør du lese før du legger ut på jakt. Og snart kan også du være en av dem som deler bilder av poser breddfulle av vårskogens grønne gull, og krukker fulle av godsaker som ramsløkpesto, -smør og -majones, og flasker glinsende av ramsløkolje.

Nå skal jeg ut på tur. Takket være artsdatabasen vet jeg hvor jeg skal gå.

Snart skal jeg også bli en sånn som kan fylle skapet med grønne, sjølplukka herligheter! I mellomtiden må jeg nøye meg med foto: Trude Lorentzen
Snart skal jeg også bli en sånn som kan fylle skapet med grønne, sjølplukka herligheter! I mellomtiden må jeg nøye meg med foto: Trude Lorentzen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.