Ferie i Norge

Her får du oppleve stor natur - helt alene

Du trenger ikke gå i kø selv om du sikter mot spektakulære naturopplevelser i sommer. Her er magiske alternativer du bør oppleve før «alle andre» skal dit.

LOFOTEN-ALTERNATIV: Hvite strender, høye fjell - og helt alene. Måtinden i Vesterålen er en av perlene «Tursøstrene» anbefaler som et alternativ til de mer trafikkerte Lofoten-attraksjonene. Foto: Boken «Norges beste turklassikere»
LOFOTEN-ALTERNATIV: Hvite strender, høye fjell - og helt alene. Måtinden i Vesterålen er en av perlene «Tursøstrene» anbefaler som et alternativ til de mer trafikkerte Lofoten-attraksjonene. Foto: Boken «Norges beste turklassikere» Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Søstrene Stine (39) og Hege (37) Schultz Heireng har vært mer på tur enn de fleste av oss.

Besseggen, Preikestolen, Trolltunga, Romsdalseggen, Stetinden og Galdhøpiggen: Stine og Hege, også kjent som «Tursøstrene», har vært der.

Men det er ikke bare de store fjellene og de endeløse utsiktene som lokker søstrene ut og inn i norsk natur.

- Naturen er helt utrolig viktig for oss i hverdagen! Det er der vi henter ny energi og finner roen i en travel hverdag, sier Hege.

- Under pandemien har naturen vært åpen 24/7, selv om resten av samfunnet har vært stengt, så mange har nok kjent litt ekstra på gleden av å tilbringe tid i naturen nå det siste året, inkludert oss.

Begge bor rett ved markagrensa i Oslo. De har vanlige jobber på dagtid og snakker varmt om det kortreiste friluftslivet: Opplevelsene utenfor døra. Sommerferie på lavbudsjett i Oslomarka. Og å sove ute hele året, til alle årstider.

- Å overnatte ute gir epleroser i kinnene, kald nesetipp, stjernehimmel og frisk luft i lungene, så vi overnatter ute så ofte vi kan, både alene og sammen, sier Stine.

TURSØSTRENE: Stine (til venstre) og Hege Schultz Heireng på tur til Skagsvola, en «ny turklassiker» nær Trysil hvor du følger en åskam med mektig utsikt ned mot innsjøen Engeren. - En familievennlig tur som passer for alle! sier søstrene. Foto: Emil Wiik Larsen fra boken «Norges beste turklassikere».
TURSØSTRENE: Stine (til venstre) og Hege Schultz Heireng på tur til Skagsvola, en «ny turklassiker» nær Trysil hvor du følger en åskam med mektig utsikt ned mot innsjøen Engeren. - En familievennlig tur som passer for alle! sier søstrene. Foto: Emil Wiik Larsen fra boken «Norges beste turklassikere». Vis mer

- Galdhøpiggen, helt alene, midt i fellesferien

I boka «Norges beste turklassikere» deler de opplevelser og tips til magiske turer du kanskje aldri har hørt om - som de beskriver som «nye turklassikere». Og de foreslår hvordan du kan oppleve de kjente turklassikerne på nye måter - gjerne helt alene og uten kø, midt i høysesongen.

- Det var midt i fellesferien, juli 2020, og vi sto på toppen av Norge - og det var ingen andre der, forteller Hege entusiastisk.

- Vi startet å gå klokka fire på natta. Det kan være verdt å droppe hotellfrokosten når du kan være på Galdhøpiggen helt alene, uten et eneste annet menneske.

«Hemmeligheten», som de også deler i boka, er å starte turen tidlig. Stå opp mens alle andre fremdeles sover - eller sliter med at de ikke får sove. Gå tidlig, når sola står opp - eller til og med på natta i Nord-Norge.

- Folkestrømmen er veldig forutsigbar, så det handler om hvordan man kan tenke litt utenfor boksen. Starter du å gå når dagslyset kommer, kan du være på toppen før alle andre, sier Stine.

PERLE I NORD-NORGE: Hege på toppen av Måtinden - som begge søstrene liker veldig godt. Utsikten er spektakulær. Foto: Boken «Norges beste turklassikere»
PERLE I NORD-NORGE: Hege på toppen av Måtinden - som begge søstrene liker veldig godt. Utsikten er spektakulær. Foto: Boken «Norges beste turklassikere» Vis mer

Å gå på natta ble også løsningen på det dårlige været under en tur til en av de «nye turklassikerne» ved Lofoten:

- Det blåste og pøsregnet og vi lå på vent. Vi skulle gå Måtinden og hadde også mange andre ting vi skulle gjøre mens vi var der oppe, forteller Hege.

De hadde en uke til rådighet. Værmeldingen meldte dårlig vær på dagtid hele uka - men på natta var det meldt klarvær.

- Vi gikk Måtinden klokka tolv på natta. Det var ikke noe vi hadde planlagt, men det var så elendig vær. Så vi bestemte oss for å snu døgnet, forteller hun.

Måtinden ved Lofoten: - Vil snart være på manges lepper

Måtinden er en av tursøstrenes store favoritter - som presenteres i boka som et av «de nye turmålene». Den ligger på Andøya i Vesterålen - og kan dermed være et alternativ til de mer kjente og mer trafikkerte turene i Lofoten.

- Det er nesten litt vanskelig å dele den, for vi liker den veldig godt og skulle gjerne hatt den for oss selv - men vi må jo være rause med hverandre, sier Hege til Vi.no.

Hun beskriver en tur som starter ved sandstrendene ved kysten, går oppover fjellsiden og til toppen av Måtinden. Derfra kan du ta en rundtur på platået eller returnere og gjøre strandhogg.

- Det er et kinderegg av en tur og er virkelig spektakulært. Fra toppen har du utsikt mot en piggrekke av nordnorske fjell i havet - og man kan titte ned på kritthvite sandbukter.

Den mer kjente Bleiksstranda er rett i nærheten - som med sin hvite, finkornede korallsand står på reisemålslista til mange turister.

- Mange har vært på Bleiksstranda eller skal dit i sommer, men det er kanskje ikke mange som vet at det er en slik juvel av en fjelltur rett i nærheten, sier Stine entusiastisk.

- Dette er en ny klassiker som snart vil være på alles lepper, hevder hun.

«DRONNINGSTIEN» - PANORAMASTIEN I HARDANGER: Tursøstrene spår at den vil bli som Besseggen i framtida og anbefaler å gå den nå, før den blir allemannseie. Foto: Boka «Norges beste turklassikere»
«DRONNINGSTIEN» - PANORAMASTIEN I HARDANGER: Tursøstrene spår at den vil bli som Besseggen i framtida og anbefaler å gå den nå, før den blir allemannseie. Foto: Boka «Norges beste turklassikere» Vis mer

Panoramastien i Hardanger: - Gå før den blir allemannseie

En del av boka om turklassikere er viet til «nye klassikere» som er på vei opp i bevisstheten til folk. Men tursøstrene vier også en del til ennå ganske ukjente stier:

- Vi har med forslag til turer som vi selv hatt gått og hvor vi har tenkt at det er veldig rart at ikke flere går den turen, forteller Hege.

Panoramastien i Hardanger - også kjent som Dronningstien - er en av førstnevnte kategori.

- Det er en tur som er veldig fremadstormende og som vi tror vil bli som Besseggen i framtida.

PANORAMASTIEN: Spesielt å anbefale under fruktblomstringen, sier Tursøstrene. Foto: Boken «Norges beste turklassikere»
PANORAMASTIEN: Spesielt å anbefale under fruktblomstringen, sier Tursøstrene. Foto: Boken «Norges beste turklassikere» Vis mer

Panoramastien går i høyfjellet mellom Kinsarvik og Lofthus. Turen følger fjellplatået og du har utsikt mot Hardangervidda på den ene siden og Folgefonna og Sørfjorden på den andre. Du kan starte i snø på høyfjellet og avslutte med fruktblomstring i eplehagene.

- Den er helt utrolig nydelig akkurat nå, når det er fruktblomstring i Hardanger. Vi tror veldig mange kommer til å gå den i sommer, så egentlig bør man gå den nå, før den blir allemannseie og alle kjenner til den, tipser Stine.

- Kle deg etter været

- Det er alltid finest å være på tur når du har sola i fjeset og det er vindstille - men vi bor i Norge, og her er det vekslende vær, påpeker Hege.

Gode sko er viktig - og å kle seg etter været. Vindjakke og tursko som tåler vann bør være med.

- Tursko har en enorm innvirkning på turopplevelsen din. Gode tursko blir en del av deg og du glemmer nesten at du har de på. I den motsatte enden av skalaen kan dårlige tursko ødelegge turopplevelsen fullstendig, sier Stine.

Tursøstrene oppfordrer til å være forberedt på dårlig vær og å senke forventningene til norgesferien litt. Og være kreativ med planleggingen.

- Og velg en tur som kan være fin selv om det er ruskevær. Myrområder når det har regnet er for eksempel ikke spesielt gunstig - og heller ikke svaberg, som kan være glatte. Men andre steder kan være tørre og fine, også etter regn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.