Pris på å rydde ut av dødsbo

Her får du hjelp til å rydde ut av dødsboet

Slik unngår du useriøse aktører og får en riktig pris når du trenger hjelp til å rydde et dødsbo.

TRYGT: Å sette bort jobben med å rydde ut av dødsboet bør være en trygg affære, da er det lurt å velge et seriøst firma. Foto: Shutterstock
TRYGT: Å sette bort jobben med å rydde ut av dødsboet bør være en trygg affære, da er det lurt å velge et seriøst firma. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Ifølge leder Stig Pedersen i Norsk Flytteforbund er det lett å bli lurt av useriøse flyttebyråer. Særlig når man skal få dem til å tømme et dødsbo.

- Ved dødsbotømming er det enklere å bli lurt, fordi det er mer følelser inne i bildet. Kundene vil ofte bare få jobben unnagjort, forklarer han.

Useriøse aktører jobber ofte svart, og tar penger under bordet. I tillegg er det en viss risiko for at man ikke får den tjenesten man har betalt for. Det finnes tydelige tegn man kan se etter for å unngå de useriøse selskapene.

Dette er faresignalene

- Det første du bør sjekke er om selskapet er momsregistrert, sier Fred Thorkildsen. Han har startet Bekjemp Svart Arbeid AS for å samle seriøse bedrifter mot dem som tar betalt under bordet.

Han fortsetter med å nevne Arbeidstilsynets renholdsregister.

- Hvis man blir tilbudt vasking, skal bedriften som utfører det være registrert der. Loven krever at de er det, forklarer han.

Pedersen fra flytteforbundet forteller at det kan være lett å bli lurt av fasade.

- Det finnes mange fine nettsider der ute. Det er det bak man må sjekke, mener han.

Ikke betal med kontanter

Det mest klassiske faresignalet er når en bedrift krever kontantbetaling.

- Det finnes ingen seriøse firmaer som gjør dette. Det skal være en faktura eller en kvittering med organisasjonsnummer, slår Thorkildsen fast.

Han advarer om at et firma kan nekte for at du har betalt dem, for eksempel.

Pedersen er enig. Han forteller at bedrifter heller ikke har lov til å ta imot kontantbeløp over 10.000 kroner.

- Også må man aldri betale på forhånd, legger han til. Det er det ifølge ham mange som krever.

- Da risikerer du at de ikke dukker opp i det hele tatt, fortsetter Pedersen.

KONTANT: Du må aldri betale kontant for rydding av et dødsbo, mener Stig Pedersen, leder i Norsk Flytteforbund. Foto: NTB Scanpix
KONTANT: Du må aldri betale kontant for rydding av et dødsbo, mener Stig Pedersen, leder i Norsk Flytteforbund. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lokalt flyttebyrå: Hvis vi anslår prisen, blir enten vi eller kunden lurt

Å forutsi hva prisen på å tømme et dødsbo blir, viser seg å være svært vanskelig.

Noen flyttebyråer vil ikke oppgi en pris i det hele tatt uten å ha vært på befaring. Det gjelder for eksempel Majoren Flytt, som er et flyttebyrå i Oslo.

- Jeg forstår ikke at folk tør å gi en fast pris på forhånd. En bolig kan inneholde mye mer søppel enn forventet, sier Mentor Sekiraqa i Majoren Flytt.

Han forteller at mange faktorer påvirker prisen, og nevner blant annet etasje, mengde søppel, om noe er klart pakket eller ikke, og om rydderne må utvise forsiktighet.

- Hvis vi ikke drar på befaring før vi setter prisen, lurer vi enten kunden med for høy pris, eller oss selv med for lav pris, mener Sekiraqa.

Nasjonalt flyttebyrå: Kanskje 20-25.000 kroner

Hos Rekdal Transport får vi etter litt insistering et prisestimat. Også her er de skeptiske til å gi en pris på forhånd, og understreker at antydningen vi har fått kan variere stort.

- Jeg vil si kanskje 20.000 til 25.000 kroner, men det blir å stikke fingeren i været, sier daglig leder, Hans Jarle Rekdal.

Han nevner en del av de samme påvirkningsfaktorene som Sekiraqa i Majoren Flytt.

- I tillegg har det mye å si om vi må flytte bilen for å slippe naboer inn og ut av garasjen og slikt, og hvor mange kilo søppel det blir, sier Rekdal.

Han forteller at Rekdal Transport gjør boligen helt salgsklar.

- Vi klipper hekken og gresset om det er ønskelig.

Rekdal anbefaler å bruke Norsk Flytteforbund til å finne et flyttebyrå, for å unngå å bli lurt.

- Da har man høyere sikkerhet, sier han.

Større firma: 8.425 kroner

Renova er et større firma som hverken har flytting eller dødsbo som hovedtjeneste. Ifølge nettsiden deres tilbyr de alt fra å hente restlopper etter loppemarked til trefelling og malerarbeid. Dødsbo er én av tjenestene de tilbyr.

- Vi har spesielle komprimatorbiler som gjør at vi kan rydde raskt ut av et dødsbo. Komprimatorbilene kan ta mange tonn søppel, forteller daglig leder Tor Skjoldhammer i Renova.

For å tømme vår eksempelleilighet får vi estimert at tre personer vil bruke tre timer på å ta ut to tonn søppel. Prisen havner da på 8.425 kroner inkludert moms.

- Våre lave priser skyldes i stor grad at vi har nedbetalt alle biler og alt utstyr slik at vi har lave kostnader, står det på hjemmesiden til Renova.

Skjoldhammer advarer, i likhet med alle andre vi har snakket med i forbindelse med saken, om at det kan være lett å bli lurt til å betale for mye.

- Jeg hører ofte at «firmaer» i denne bransjen krever kontant betaling når de er på befaring, forteller han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.