Norgesferie i siste liten:

Her er det fortsatt ledige hytter i sommer

Ble utleiehyttene revet bort før du fikk planlagt ferien? Her er din sjanse - og det trenger ikke å bli dyrt!

Maliskjæra naturreservat i Gruset statsskog i Grue kommune i Hedmark. Torkel Skoglund og Atcho beundrer utsikten over Rotnavassdraget og Finnskogen. Foto: Statskog
Maliskjæra naturreservat i Gruset statsskog i Grue kommune i Hedmark. Torkel Skoglund og Atcho beundrer utsikten over Rotnavassdraget og Finnskogen. Foto: Statskog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du har gjerne hørt om DNT og hyttene de tilbyr sine medlemmer. Nytt av året er at de må forhåndsbookes på grunn av smittevernsituasjonen, og pågangen er stor, ifølge kommunikasjonsrådgiver Ingvild Lundberg Bakke. Antall familiemedlemsskap har økt med ni prosent i år, og mange hytter er helt fullbooket i helgene fremover.

Det betyr ikke at toget er gått. Det finnes mange flere hytter som er tilgjengelig for hvem som helst, og det krever ikke engang medlemsskap.

- Skikkelige perler

Statskog eier for eksempel en mengde hytter som ligger spredt i Norge. Noen av dem er åpne koier som du kan oppsøke helt gratis uten bestilling. Andre er tilgjengelig for korttidsleie, mens en tredje kategori hytter kan leies på åremål for fem år av gangen. Da har du eksklusiv bruksrett til hytta for rundt 16 000 kroner i året.

- Mange av hyttene er skikkelige perler. De ble i sin tid satt opp i forbindelse med skogbruket. Den gang brukte man arbeidshester som trengte vann, og hyttene er derfor satt opp i nærheten av innsjøer, forteller Torkell Skoglund, seniorkonsulent for jakt, fiske og friluftsliv i Statskog.

Lunnaashytta ligger i vernet området i Modum og byr på skikkelig villmarksstemning. Dette er ei åpen koie som kan brukes gratis og uten forhåndsbestilling. Foto: Erik Brenden/Statskog
Lunnaashytta ligger i vernet området i Modum og byr på skikkelig villmarksstemning. Dette er ei åpen koie som kan brukes gratis og uten forhåndsbestilling. Foto: Erik Brenden/Statskog Vis mer

- Statskogs hytter er for alle, vi jobber for å tilrettelegge for allmenheten. Det skal ikke være komplisert å komme seg ut på tur.

Skoglund anbefaler å lese om hyttene på Statskogs hjemmesider før du går til Inatur.no for booking.

- Det er fortsatt muligheter for å finne seg ei utleiehytte ved fiskevann med båt og nydelig solnedgang i juli og august. Hvis du har mulighet til å reise etter skolestart, kan du omtrent velge og vrake, sier Skoglund.

Totalt kan Statskog tilby rundt 80 hytter for kortttidsleie. Åpne koier finnes det 150 av. Her er konseptet at det er førstemann til mølla, og at man ikke blir i mer enn en natt eller to. Hvis noen andre kommer og vil bruke hytta, er det kutyme å gå videre. Skoglund anbefaler å ta med telt om du vil satse på å finne gratis overnatting i koiene, i tilfelle hytta du har sett deg ut er opptatt første natten.

- Forventer du flislagt bad, blir du skuffet. Hyttene våre har enkel standard, men mye kulturhistorie og stemning. Hvis du ikke finner sjelero her, gjør du det aldri, mener han.

- Den følelsen av å legge seg på ei gammal brisk og fyre i ovnen - og så våkne til fuglekvitter! Den roen er det ikke mulig å kjøpe for penger. Hvis du tar sjansen på å oppsøke et sånt sted, kan du bli positivt overrasket over deg sjøl. Tida eksisterer ikke, mange steder er det ikke mobildekning heller.

Statskogs utleiehytter koster fra 400 kroner natten. Den dyreste hytta, Engelsvika i Rendalen, har sengeplass til ti og koster 1000 kroner per natt.

Grusetsetra i Maliskjæra naturreservat i Grue kommune i Hedmark hadde fast bosetting til midten av 1950-tallet. Nå er den vesle hytta med tilhørende gapahuk tilgjengelig for alle - helt gratis. Egil Skoglund venter på at bålkaffen skal bli klar. Ved siden av sitter hunden Atcho. Foto: Torkel Skoglund/Statskog
Grusetsetra i Maliskjæra naturreservat i Grue kommune i Hedmark hadde fast bosetting til midten av 1950-tallet. Nå er den vesle hytta med tilhørende gapahuk tilgjengelig for alle - helt gratis. Egil Skoglund venter på at bålkaffen skal bli klar. Ved siden av sitter hunden Atcho. Foto: Torkel Skoglund/Statskog Vis mer

- Hvis man er litt kreativ, er det mulig å få gode naturopplevelser til få kroner. På Gravberget øst for Elverum, for eksempel, finner du Kompasset: En - trelavvo på ei øy omgitt av fine sandstrender. Her kan du overnatte gratis.

Rimelige hytter langs kysten

Også langs kysten finnes det fortstatt muligheter. Kystleden, en samlebetegnelse på overnattingssteder og fartsårer langs kysten, har også hytter til leie. Noen eies av lokale friluftsråd, noen av turistforeninger. En del er gamle fyrstasjoner som er satt i stand for overnatting. Prisen skal være maks 200 kroner per seng per natt, du leier hele hytta via forhåndsbestilling.

I likhet med DNT har pågangen vært større i år enn til vanlig, ifølge Morten Dåsnes i Friluftsrådenes Landsforbund. Men det finnes fortsatt ledige hytter både i juli og august, hvis du kan være litt fleksibel på datoen.

Søndre Langåra tåkeklokke har sengeplass til fem, og ligger midt i skipsleia mellom Slemmestad og Fjellstrand på Nesodden. Du kommer deg hit med ferge fra Oslo eller Drøbak. Noen få ledige døgn igjen i sommerferien, prisen er kr 1100 per natt (950 for medlemmer). Foto: Oslofjordens friluftsråd
Søndre Langåra tåkeklokke har sengeplass til fem, og ligger midt i skipsleia mellom Slemmestad og Fjellstrand på Nesodden. Du kommer deg hit med ferge fra Oslo eller Drøbak. Noen få ledige døgn igjen i sommerferien, prisen er kr 1100 per natt (950 for medlemmer). Foto: Oslofjordens friluftsråd Vis mer

Oslofjordens friluftsråd er organisasjonen som disponerer flest hytter i Kystleden, og Stine Greni, avdelingsleder for Kystled Oslofjorden, forteller at de har tidenes sesong.

- Jeg er veldig glad for at hyttene har åpnet litt etter litt etter å ha vært stengt i vår. På den måten har flere fått mulighet til å leie hytte, også de som har vært nødt til å legge om ferieplaner i siste liten, forteller hun.

Oslofjordens friluftsråd har hytter fra Stavern i vest til Halden i øst. Mange av gjestene er de samme fra år til år.

Ødegårdbua nord ved småbåthavna i Holmestrand er fortsatt ledig noen få dager i juli. Her er det sengeplass til åtte, prisen er 1300 kroner døgnet (1100 for medlemmer). Foto: Oslofjordens friluftsråd
Ødegårdbua nord ved småbåthavna i Holmestrand er fortsatt ledig noen få dager i juli. Her er det sengeplass til åtte, prisen er 1300 kroner døgnet (1100 for medlemmer). Foto: Oslofjordens friluftsråd Vis mer

- Vi åpner for booking i midten av februar hvert år, mange sitter klare da. Over halvparten av bookingene våre skjer den dagen. Det kan godt hende at ikke så mange utover de faste gjestene vet om oss, medgir Greni.

- Vi har absolutt potensiale til å utnytte skuldersesongene før og etter sommeren bedre. Det er mange muligheter for hyttetur i høst. Jeg snakker med mange som har tenkt å ta ferien seinere i år, fordi de ikke får reist dit de opprinnelig hadde tenkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.