Brann hjemme hos eldre

Her er de vanligste årsakene til dødsbrann i hjemmet

Denne aldersgruppen har fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann.

KJØKKENBRANN: Brann starter som regel på kjøkkenet. Foto: Scanpix.
KJØKKENBRANN: Brann starter som regel på kjøkkenet. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Risikoen for å omkomme i brann øker med alderen. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen, sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Undersøkelser viser at årsaken til at eldre omkommer i brann, ofte er knyttet til risikofaktorer som røyking, psykiske lidelser, nedsatt førlighet og nedsatt kognitiv evne som omfatter ulike former for demens. Det er også knyttet en risiko til det å være alene, ifølge Daae.

Problemer med å komme seg ut

Dette skyldes at sannsynligheten for at brannen oppdages i tide reduseres, samt at det er vanskeligere å rømme dersom man er alene.

- Eldre kan lettere glemme komfyren eller ha gammelt elektrisk utstyr. Dersom det oppstår brann, har eldre større problemer med å redde seg ut, forteller Silje Marie Hatlestad, informasjonsrådgiver i Bergen brannvesen.

Årsakene til dødsbrann

Hatlestad og Daae opplyser at over halvparten av alle branner starter på komfyren.

Komfyrbrann som følge av at man glemmer eller sovner fra mat på komfyren, er en brannfare man bør være oppmerksom på, advarer Daae.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.