KJØKKENBRANN: Brann starter som regel på kjøkkenet. Foto: Scanpix.
KJØKKENBRANN: Brann starter som regel på kjøkkenet. Foto: Scanpix. Vis mer

Brann hjemme hos eldre

Her er de vanligste årsakene til dødsbrann i hjemmet

Denne aldersgruppen har fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann.

Publisert

- Risikoen for å omkomme i brann øker med alderen. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen, sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

HØY RISIKO: – Risikoen for å omkomme i brann øker med alderen, sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Foto: DSB.
HØY RISIKO: – Risikoen for å omkomme i brann øker med alderen, sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Foto: DSB. Vis mer

Undersøkelser viser at årsaken til at eldre omkommer i brann, ofte er knyttet til risikofaktorer som røyking, psykiske lidelser, nedsatt førlighet og nedsatt kognitiv evne som omfatter ulike former for demens. Det er også knyttet en risiko til det å være alene, ifølge Daae.

Problemer med å komme seg ut

Dette skyldes at sannsynligheten for at brannen oppdages i tide reduseres, samt at det er vanskeligere å rømme dersom man er alene.

- Eldre kan lettere glemme komfyren eller ha gammelt elektrisk utstyr. Dersom det oppstår brann, har eldre større problemer med å redde seg ut, forteller Silje Marie Hatlestad, informasjonsrådgiver i Bergen brannvesen.

KOMFYRBRANN: – Eldre kan lettere glemme komfyren eller ha gammelt elektrisk utstyr, sier Silje Marie Hatlestad, informasjonsrådgiver i Bergen brannvesen. Foto: Bergen brannvesen.
KOMFYRBRANN: – Eldre kan lettere glemme komfyren eller ha gammelt elektrisk utstyr, sier Silje Marie Hatlestad, informasjonsrådgiver i Bergen brannvesen. Foto: Bergen brannvesen. Vis mer

Årsakene til dødsbrann

Hatlestad og Daae opplyser at over halvparten av alle branner starter på komfyren.

Komfyrbrann som følge av at man glemmer eller sovner fra mat på komfyren, er en brannfare man bør være oppmerksom på, advarer Daae.

- Hold derfor alltid oppsyn med komfyren når du lager mat og installer gjerne en komfyrvakt som hindrer at brann oppstår, legger Hatlestad til.

Det er ofte menneskelig svikt som forårsaker branner og dødsbranner. Åpen ild er den største årsaken til dødsbranner. Åpen ild inkluderer blant annet levende lys og røyking, ifølge Daae.

Hatlestad mener at alle bør:

  • Ha røykvarsler og slukkeutstyr som fungerer
  • Installere en komfyrvakt og timer på kaffetrakteren
  • Bruke batterilys i istedenfor levende lys, det finnes mange fine telys og kubbelys som ser ekte ut

- Et godt råd er også å ikke belaste stikkontaktene med for mange elektriske produkt, og aldri bruke lyspærer som er sterkere enn lampen tåler. Lamper og varmeovner bør være fastmontert, sier hun.

- Vi anbefaler å ikke bruke oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel når du sover, i tilfelle brann skulle oppstå.

Råd for brannsikkerhet

For å sikre seg mot brann i hjemmet, har Daae noen råd som går fremfor andre:

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.