Brunsneglen er hageeierens skrekk:

Her ble de kvitt snegleplagen

Hele hagen var brun av «mordersnegler». Men det var før den store snegleaksjonen på Konnerud.

Brunsneglen spiser alt den kommer over, inkludert høyst levende planter - og andre snegler. Foto: Marianne Utengen/Det norske hageselskap
Brunsneglen spiser alt den kommer over, inkludert høyst levende planter - og andre snegler. Foto: Marianne Utengen/Det norske hageselskap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For fem år siden opplevdes det som en invasjon på Konnerud i Drammen: Den altetende brunsneglen Iberiasnegl inntok hager og skog. Der spiste den alt den kom over av kjøkkenhageavling og prydvekster, og kanskje verst av alt: Sneglene lå i hauger i gresset om morgenen og gjorde det direkte utrivelig å være i hagen.

Noe måtte gjøres, og det fort.

- Jeg husker mange var fortvilet på oppstartsmøtet for brunsnegleprosjektet. Spesielt husker jeg en dame som sa: «Jeg pleide å sette meg ut i hammocken med en kopp te akkurat der morgensola kom, men jeg kan ikke gjøre det lenger. Jeg vet ikke hvor jeg skal sette beina ned etterpå, det er helt brunt,» forteller Mai-Therese Halle i Konnerud Strømsgodset hagelag til Vi.no.

Slik gikk de fram

- Hele Konnerud opplevde det som en stor plage, ikke bare de som har kjøkkenhage. Jeg har inntrykk av at brun skogsnegle sprer seg over alt, ikke bare i hager. Jeg har sett dem på fortau i Grimstad.

Oppstartsmøtet hun refererer til var starten på en storstilt dugnad som involverte landets eldste bryggeri, en betongbil og et helt nabolag med topp motivasjon. To år etter ble Konnerud Hagelag kåret til Årets hagelag av Det norske hageselskap. Brunsneglen var ikke utryddet, men den var bekjempet. Siden da har det vært flere oppfølgingsaksjoner i mindre skala, den siste i forrige uke.

Aksjonsleder Kathrine Stustad ledet stordugnaden i 2015. Her står hun med rodekart for hele bydelen foran betongbilen som ble innleid for å blande ti tonn snegleåte. Foto: Bonsak Hammaraas/Konnerud Strømsgodset hagelag
Aksjonsleder Kathrine Stustad ledet stordugnaden i 2015. Her står hun med rodekart for hele bydelen foran betongbilen som ble innleid for å blande ti tonn snegleåte. Foto: Bonsak Hammaraas/Konnerud Strømsgodset hagelag Vis mer

- Da vi hadde storaksjonen i 2015 var vi rundt 10 000 innbyggere på Konnerud. Mange har hager, flere av dem i nærheten av skog og turveier. Men det hjelper lite om bare vårt boligområde kjenner Konnerudmetoden som bekjemper brunsneglen, så vi deler gjerne oppskriften, sier Halle.

Fra Drammens lokale Aass bryggeri fikk hagelaget levert mask, et restprodukt etter ølproduksjon. Mask har en lukt som tiltrekker seg snegler, men inneholder ikke alkohol. Skal du aksjonere i mindre skala, kan du bruke vørterøl eller annet alkoholfritt øl. Det er viktig at ølet ikke inneholder alkohol, det tar nemlig livet av de levende organismene i sneglemiddelet Nemaslug. Dette er et pulver som inneholder parasittene nematoder som gjør brunsneglene syke. Dette skal du blande mask eller øl med.

Blandingen legges i en hjemmelaget sneglefelle (se faktaboks med oppskrift lenger nede i artikkelen). Du vil at brunsneglen skal gå inn i fellen, forsyne seg, for så å gå ut igjen med parasitten i seg. Brunsneglene er kannibaler og spiser sine døde. Dermed får du spredd parasittene til langt flere enn sneglene som har spist av fella. Det er dette som kalles Konnerudmetoden.

En brunsnegl på vei inn i en hjemmelaget sneglefelle. Når den kommer ut igjen, er den full av sneglemiddel som vil ta livet av ikke bare den, men alle brunsneglene som spiser av sin døde artsfrende. Foto: Mai-Therese Halle
En brunsnegl på vei inn i en hjemmelaget sneglefelle. Når den kommer ut igjen, er den full av sneglemiddel som vil ta livet av ikke bare den, men alle brunsneglene som spiser av sin døde artsfrende. Foto: Mai-Therese Halle Vis mer

Hagelaget anbefaler at hele nabolag går sammen om snegledugnad for å angripe hele områder samtidig. Det er også svært kostnadseffektivt: Nemaslug er forholdsvis kostbart og har kort holdbarhet, men med denne oppskriften er en pakke nok til et helt nabolag. Er dere mange, men ikke så mange at dere trenger betongbil, anbefaler de å bruke vanlig betongblander til å lage store porsjoner snegleåte.

- Folk kom med bøtte og trillebår og bil, og vi kjørte rundt på Konnerud og la ut åtestasjoner. Aksjonen var blant annet sponset av Drammen kommune, metoden utviklet av sivilagronom Torstein Mo, forteller Halle.

Det finnes langt mer du kan gjøre enn å bare finne fram hageslangen. Hageblogger Anne Havåg Holter-Hovind gir deg tipsene. Video: Endre Vellene Vis mer

- Snegler er viktige

Fem år etter storaksjonen plukker de fortsatt brunsnegl på Konnerud. Men plagen har aldri vært i nærheten av å nå samme skala som den gang i 2015.

- Like før storaksjonen i 2015 gikk jeg kveldstur med mannen min og samlet en masse snegler, da jeg sa til ham: «Nå vil jeg ta et bilde, for dette vil vi ikke tro hvis denne aksjonen virker», forteller Halle.

Dette bildet tok Mai-Therese Halle i Konnerud Strømsgodset hagelag like før brunsnegleaksjonen i 2015. Bildet viser bare noe av kveldens fangst på en vanlig kveldstur.
Dette bildet tok Mai-Therese Halle i Konnerud Strømsgodset hagelag like før brunsnegleaksjonen i 2015. Bildet viser bare noe av kveldens fangst på en vanlig kveldstur. Vis mer

Hun har bodd på Konnerud i 72 år, og har lagt merke til at den svarte sneglen, regnsnegle som hun kaller den, sjelden er å finne i hagene lenger.

- Det ser ut som den brune skogsneglen fortrenger den svarte som opprinnelig fantes i norsk natur, mener hun.

- Den brune hører ikke hjemme her, derfor vil vi bekjempe den. Og hvis det virkelig skal ha noe for seg, er det viktig at flere bydeler tar tak i dette. Det hjelper ikke at vi får det til på Konnerud.

Gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap hører fra mange hageeiere som er fortvilet over det de opplever som snegleinvasjon. Men hun påpeker at vi ikke vil kvitte oss med alle typer snegler.

- Klipp sneglen i to

- Snegler har en kjempeviktig oppgave som nedbryter i naturen. Hvis ikke det var for snegler, hadde vi vasset i organisk materiale som ikke var brutt ned, mener hun.

- De fleste snegler holder seg til å spise døende og dødt plantemateriale. Problemet med den brune er at den spiser nær sagt alt.

I sin egen hage har gartneren åkersnegl, hagesnegl med hus og boakjølsnegl. Noen hageeiere vil bli kvitt boakjølsneglen, men gartneren ser ikke problemet med den, det er langt mellom hver og hun har ikke sett den spise friske planter. Den ene brunsneglen som forvillet seg inn i hagen hennes derimot, ble klippet i to idet den ble oppdaget.

- Anbefalingen er å holde hagen ryddig, siden snegler liker å bruke rot og høyt gress som gjemmested, samt å lete etter egg på seinsommeren og høsten. En snegle kan legge 400 egg i sesongen. Plukk snegler i skumringen og når det er fuktig, klipp brunsneglene i to og kast dem i komposten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.