Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
I februar vedtok Stortinget å be regjeringen oppheve kravet om helseattest for eldre bilførere, og ved vedtak 27. mai ba de om at dette ble gjennomført med virkning fra seinest 1. august.
I juli bestemte samferdselsminister Knut Arild Hareide imidlertid at kravet om helseattest for eldre bilførere ikke ville bli fjernet 1. august - og ba om en utredning fra Statens vegvesen og Helsedirektoratet.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi PlussNå er rapportene på bordet og konklusjonen fra Samferdselsdepartementet er at kravet om helseattest for bilførere over 80 år, ikke vil fjernes.
– Det skal være trygt å ferdes i trafikken. Krav om obligatorisk helseattest for eldre bilførere er et viktig virkemiddel for å sikre at de med førerrett er trygge sjåfører. Anmodningen fra Stortinget om å oppheve dette fra 1. august, var ikke mulig å møte fordi viktige faglige vurderinger manglet. Nå har jeg fått disse, og for meg er saken klar: Jeg fjerner ikke kravet om obligatorisk helseattest, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi Pluss- Av hensyn til trafikksikkerheten
Statens vegvesen og Helsedirektoratet ble i april bedt om å utrede mulige konsekvenser av å fjerne kravet om obligatorisk aldersbestemt helseattest, og å vurdere mulige alternative tiltak. Samferdselsministeren mottok rapporten 1. oktober.
- Jeg oppfatter rapporten som en sterk faglig anbefaling om å beholde kravet om helseattest. Derfor ønsker jeg ikke å fjerne det, av hensyn til trafikksikkerheten. Det vil være opp til den nye regjeringen å ta stilling til hvordan dette skal følges opp videre, sier Hareide.

En risiko å kombinere disse medisinene med alkohol
Vi PlussSannsynlig økt trafikksikkerhetsmessig risiko
I rapporten framgår det at Statens vegvesen anser det som sannsynlig at det vil innebære en økt trafikksikkerhetsmessig risiko å fjerne kravet til obligatorisk aldersbestemt helseattest.
De vurderer også at det ikke foreligger alternative ordninger som i samme grad som obligatorisk aldersbestemt helseattest er egnet til å fange opp de som ikke oppfyller helsekravene.
Debatt om sikkerheten
Det har ikke manglet debatt om obligatorisk helseattest for eldre sjåfører, verken nå eller tidligere år. Og argumentene har vært både for og imot. I 2019 økte aldersgrensen for krav om helseattest fra 75 til 80 år og varigheten av helseattesten ble økt fra to til tre år.
Det var SV som fremmet forslaget - som fikk støtte av Ap og Frp.
Argumentene fra SV gikk på at mange eldre har følt det unødvendig, stigmatiserende og respektløst - og at førerkortet har vært særdeles viktig for eldre i distriktene, der det kanskje er få alternative transportmuligheter.
Mange organisasjoner har imidlertid uttrykt bekymring etter vedtaket i Stortinget og har etterlyst en konsekvensutredning.
Både Trygg Trafikk og organisasjonene Nasjonalforeningen for folkehelsen, Legeforeningen, Optikerforbundet, Personskadeforbundet og MA – Rusfri Trafikk, har vært ute med skarp kritikk bekymring for at vedtaket mest sannsynlig ville føre til flere trafikkulykker og tap av liv og helse.
De har også uttalt en frykt for at man uten den obligatoriske helseattesten ikke lenger vil fange opp for eksempel demente bilførere som kan være en fare for seg selv og andre i trafikken.

Samboere eller gifte? De viktige pensjonsforskjellene
Vi Pluss- Ikke IQ som apekatter
Det har ikke manglet på brev til Samferdselsministeren etter at han satte skrotingen av helseattesten på hold - og fra brevene som Vi.no har fått innsyn i, har det vært delte meninger om dette fra både privatpersoner og organisasjoner.
Det er privatpersoner som uttrykker at de er svært enige med at Hareide ville avvente skrotingen - fordi de selv har vært vitner til personer i egen familie som ikke har vært skikket til å kjøre bil.
Det er også de som uttrykker at de synes det er helt greit å ta en slik sjekk - i trafikksikkerhetens navn.
Også Nasjonalforeningen for folkehelsen har tilskrevet samferdselsministeren og fortalt hvordan de jevnlig får henvendelser fra pårørende som ber om råd når mor, far eller partner ikke lenger er skikket til å kjøre bil - men ikke selv forstår det.
- Og fjernes helseattesten, overføres mer av dette ansvaret over på de pårørende, påpeker de i brev til samferdselsministeren.

Bruker du smertestillende? Her er bivirkningene mange ikke vet om
Vi PlussAndre privatpersoner har imidlertid ikke vært like enige i Hareides pauseknapp - og har fortalt i blomstrende ordelag hva de mener om dette.
Vi kan nevne kommentarer fra brevene sendt til samferdselsdepartementet som:
«som eldre gir jeg følgende kommentar: Nå må departementet slutte å behandle oss eldre som «dritt» (...) Å dra noen streker mellom bokstaver og tall har etter mitt syn fint lite med bilkjøring å gjøre.»
Og: «mange land har ikke slike nedverdigende tester til slike borgere. Mener samferdselsministeren at norske borgere har IQ som apekatter? (...) Husk at i langstrakte Norge kommer man ingen vei uten bilen».
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.