Har ikke råd til vedlikehold av egen bolig

Økte bokostnader og press på privatøkonomien gjør at mange ikke har råd til å prioritere vedlikehold av boligen sin, viser en fersk spørreundersøkelse, noe forsikringsselskapet Fremtind påpeker i verste fall kan gjøre vondt verre.

VEDLIKEHOLD AV BOLIG: Mange nordmenn prioriterer ikke å sette av penger til vedlekehold av bolig, og en del velger det bort på grunn av stram økonomi, ifølge en spørreundersøkelse. Foto: NTB
VEDLIKEHOLD AV BOLIG: Mange nordmenn prioriterer ikke å sette av penger til vedlekehold av bolig, og en del velger det bort på grunn av stram økonomi, ifølge en spørreundersøkelse. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1,6 millioner nordmenn oppgir at de ikke sparer til vedlikehold av egen bolig, viser en fersk undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind.

Stram økonomi er én av de viktigste årsakene: I undersøkelsen oppgir 44 prosent av respondentene at de ikke setter av penger til vedlikehold av egen bolig. Av disse er det 1 av 5, som tilsvarer 330 000 nordmenn, som oppgir at de ikke har råd. En like stor andel oppgir at de prioriterer andre utgifter.

Før jul slapp Huseierne en oversikt over hva det koster å bo i en enebolig på 120 kvadratmeter og en leilighet i storbyene på 70 kvadratmeter. Rapporten er nedslående for norske boligeiere: Ikke bare har bokostnadene økt med 18 prosent i 2022, men vil øke med ytterligere 16 prosent i løpet av 2023, beregner Huseierne.

I gjennomsnitt vil bokostnadene ligge på 178.000 kroner i 2023 for den typiske eneboligen.

Gamle rør årsak til mange skader

– Mange opplever et stort press på økonomien nå. Da kan det være fristende å utsette vedlikehold, men i verste fall kan det ende med en kjemperegning du ikke har råd til, advarer skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, som påpeker at slitasje og elde, ofte gamle og slitte rør, både inne og utenfor huset er årsaken til mange skader.

I tillegg avslår eller avkorter forsikringsselskapene flere skadesaker på grunn av manglende vedlikehold eller håndverkerfeil.

– En skade på huset er det siste vi trenger når økonomien er stram. Jo før du tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene på sikt, sier Hofstad-Nielsen.

Høyere kommunale avgifter

Samtidig som mange altså opplyser om at de ikke har råd til å vedlikeholde boligen sin, har Huseierne tidligere i år pekt på at mange vil få gebyrsjokk i 2023 på grunn av økte kommunale avgifter:

Svært mange kommuner har varslet om økning i de kommunale avgiftene, og generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer, tror kostnadene knyttet til det å bo og ta vare på eget hjem, vil øke langt mer enn lønnsveksten. Blant annet viser han til at den sterke veksten i kommunale avgifter, særlig vann- og avløpsgebyrene, vil ramme økonomien til både boligeiere og leietakere.

– Mange vil få gebyrsjokk i 2023.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.