Hvor lenge holder kjøtt seg?

Har du hørt om dette kjøtt-trikset før?

Kjøtt blir dårlig selv om det ligger i frysen. Da bør du prøve dette trikset!

KAN IKKE FRYSES EVIG: Kjøtt må ikke spises om det har lagt for lenge i frysen. Ulike kjøttslag har ulik holdbarhetsdato. Sjekk hvilke lenger ned i saken!. Foto: Scanpix.
KAN IKKE FRYSES EVIG: Kjøtt må ikke spises om det har lagt for lenge i frysen. Ulike kjøttslag har ulik holdbarhetsdato. Sjekk hvilke lenger ned i saken!. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

- Vi la kjøttet i en kjele eller en bolle med lokk på, og da holdt det seg fint en stund, men ikke så lenge, forteller Alfhild Viul (98) fra Oslo.

FØR I TIDEN: Alfhild Viul (98) har opplevd store endringer gjennom et langt liv, for eksempel hvordan ta vare på mat på best mulig måte. Dette fortalte hun også om i TV2-programmet «Alle Tiders Mat» i fjor. Foto: Skjermdump TV2.
FØR I TIDEN: Alfhild Viul (98) har opplevd store endringer gjennom et langt liv, for eksempel hvordan ta vare på mat på best mulig måte. Dette fortalte hun også om i TV2-programmet «Alle Tiders Mat» i fjor. Foto: Skjermdump TV2. Vis mer

Da hun var ung på 1950-tallet var plast lite utbredt, dermed var det vanskeligere å emballere kjøttet slik at det kunne holde seg, fryseboks og kjøleskap var det ikke mange som hadde.

Tidene har endret seg siden den gang, i dag er det datomerking på kjøttmat fordi vi vet hva slags fare gammel mat utgjør for helsen, og at fryst kjøtt holder seg lenger enn ferskt.

Men visste du at kjøttmat på sikt vil bli dårlig selv om det ligger i frysen?

Stek kjøttdeig før oppbevaring

- Vi hadde jo ingen datomerking den gangen, så vi måtte stole på lukte-og synssansen vår da vi sjekket om kjøttet var blitt dårlig, sier Viul.

I dag vet vi at vi generelt bør være forsiktig med å spise mat som er utgått på dato.

GREIT Å VITE: Et kjøttprodukt med mye fett blir fortere harskt enn for eksempelet kylling som er magert, sier André Wrengbro, matfaglig rådgiver i MatPrat. Foto: Matprat.
GREIT Å VITE: Et kjøttprodukt med mye fett blir fortere harskt enn for eksempelet kylling som er magert, sier André Wrengbro, matfaglig rådgiver i MatPrat. Foto: Matprat. Vis mer

- Men folk er som regel mer forsiktige med mattyper som er lett fordervelige, som for eksempel kylling, sjømat og skalldyr, sier André Wrengbro, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Han har flere nyttige tips til hvordan du kan oppbevare kjøtt på best mulig måte slik at det ikke blir dårlig. For eksempel er det greit å vite er at et kjøttprodukt med mye fett blir fortere harskt enn for eksempelet kylling som er magert.

-Og hvis du vet at du ikke skal bruke for eksempel kjøttdeig før om en stund, er det smart å steke kjøttdeigen før den går ut på dato, og sette den i kjøleskapet eller fryseren til den skal brukes, tipser Wrengbro.

God emballasje

I tillegg er emballasjen og temperaturen i fryseren avgjørende for hvor lenge du kan oppbevare kjøttet. Kjøtt som skal fryses må emballeres godt for å unngå uttørring og smaksforandring, opplyses det på MatPrat.no:

  • Emballasje som er spesielt godt egnet er plastbelagt frysefolie eller fryseplastposer,
  • Sørg for at luften presses ut ved innpakking. Luft forlenger innfrysningstiden og trekker ut fuktighet av kjøttet som blir rimfrost.
  • Pakk kjøttet til slutt inn i gråpapir. Det vil forhindre at frysefolien eller posen blir ødelagt under lagring.
  • Merk til slutt pakken med dato, vekt, hvilket kjøttstykke/vare det er og eventuelt hva det kan brukes til.

Så lenge holder kjøttet i frysen

- Det er mange faktorer som spiller inn når det gjelder oppbevaringslengde av kjøtt, understreker Wrengbro.

For eksempel hvor mye salt eller fett det er i kjøttet, hvilken type fett det er mest av, hvor bearbeidet kjøttet er og kvaliteten på kjøttet når du fryser det ned.

Kjøp inn for én uke

Toril Gulbrandsen er matfaglig rådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt. Selv om hennes spesialområde er grønt, kommer hun gjerne med gode råd som gjelder all type mat.

HANDLE HVER UKE: Det råder matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen. Foto: frukt.no – Benjamin A. Ward.
HANDLE HVER UKE: Det råder matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen. Foto: frukt.no – Benjamin A. Ward. Vis mer

For eksempel, selv om det økonomisk sett er lurt å handle inn større mengder mat på tilbud enn å småhandle litt hver dag, råder hun folk å passe litt på:

- Vi anbefaler aldri vanlige husholdninger å kjøpe inn altfor store mengder for å forsøke å oppbevare det selv over veldig lang tid, sier Gulbrandsen.

- Vårt råd er å aldri kjøpe inn mer varer enn man vet man spiser opp i løpet av en ukes tid, legger hun til.

Gulbrandsen mener at de aller fleste av varene da kan, og skal oppbevares i kjøleskap.

- Men dette er over litt tid - til nye kjøpes inn igjen neste uke, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.