Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Plantevernmidler som tidligere har vært tillatt solgt i butikk, kan bli forbudt både å selge og bruke på grunn av endringer i reglene. Dermed risikerer du at et middel du kjøpte lovlig for noen år siden, ikke lenger er tillatt brukt i hagen.
Mattilsynet har en oversikt over hvilke plantevernmidler dette gjelder. Er du i tvil om du har et ulovlig produkt i hus, bør du sjekke her før du bruker det. Og finner du det på lista over produkter som ikke lenger skal brukes, skal det leveres inn riktig til nærmeste gjenvinningsstasjon.

Overføring av eiendom: Når slipper man dokumentavgift?
Vi PlussSlik får du oversikt over forbudte plantevernmidler
I denne oversikten fra Mattilsynet finner du listet opp en rekke produkter som har begrenset tillatelse for bruk.
- Når et produkt blir forbudt vil det ikke lenger stå på listen over godkjente preparater, men det flyttes da til listen Preparater og etiketter som er i en avviklingsperiode hos Mattilsynet, forklarer seniorrådgiver Louise Elisabeth Arnesen i avdeling nasjonale godkjenninger.
- Her skal forbrukeren forholde seg til datoen som står i kolonnen Tillatt brukt fram til. Etter denne datoen er det ikke tillatt å bruke produktet lenger, sier Arnesen.
Seniorrådgiveren forklarer videre at dersom produktet fortsatt er godkjent, men etiketten med samme registreringsnummer som forbrukeren har utgår, vil produktet fortsatt stå på oversikten over godkjente preparater, men med nytt registreringsnummer og det vil stå i merknadsfeltet hvor lenge det er tillatt å bruke preparater med den gamle etiketten.
- Den gamle etiketten vil i tillegg komme på oversikten over preparater og etiketter som er i en avviklingsperiode og datoen for når etiketten utgår står i kolonnen Tillatt brukt fram til, forklarer hun.

Kan Nav, sjefen eller forsikringsselskapet sjekke din private informasjon?
Vi PlussHva skjer med godkjenningen?
I oversikten over godkjente preparater finner man også en oversikt over datoen produktet er godkjent til.
Før denne datoen skal en av følgende ting skje, ifølge Arnesen:
- Produktet blir regodkjent og forblir på listen med ny godkjent til dato. Ofte blir det da endringer i godkjenningen som gjør at det får ny etikett med nytt registreringsnummer, slik at den gamle etiketten skal utfases som beskrevet over.
- Produktet mister godkjenningen/blir forbudt. Da vil det fattes vedtak om en utfasingsperiode og produktet flyttes til listen over preparater og etiketter som er i en avviklingsperiode. De fleste produktene som mister godkjenningen får en utfasingsperiode der det fortsatt er tillatt å bruke produktet i ytterligere 1,5 år fra datoen utfasingsvedtaket sendes.

Hagesesongen er i gang: Hvilke regler gjelder mellom naboer?
Vi PlussHva gjør man med forbudte produkter?
Vi har også spurt Mattilsynet om hva man gjør rent praktisk dersom man har stående et av produktene som blir forbudt å bruke i 2023.
Ifølge seniorrådgiver Marit Johanne Lilleby Kvarme i seksjon planter og innsatsvarer, skal plantevernmidler som ikke lenger er tillatt å bruke leveres til gjenvinningsstasjoner.
- Plantevernmidlene bør leveres i originalemballasjen eller på annen måte være tydelig merket slik at det framgår hva innholdet er. Påse at emballasjen er tett. Ta kontakt med ansatte på gjenvinningsstasjonen hvis du er usikker på hvordan du skal håndtere avfallet, råder hun, og legger til at noen kommuner også har ordninger med lokale miljøbiler som kan ta imot denne type avfall.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.