Innredning med brukte møbler

Hannah har bygget nesten alle møblene selv

Ved hjelp av «upcycling» blir gamle møbler finere enn nye. Hannah Nordh pusser opp møbler hun finner slengt på gata.

OPPSIRKULERT: Interiørdesigner Hannah Nordh brenner for miljøet, og gjør gamle møbler om til nye framfor å kaste dem. Sjeselongen er laget av en gammel sofa, mens de to krakkene er laget av restematerialer fra et snekkerverksted. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
OPPSIRKULERT: Interiørdesigner Hannah Nordh brenner for miljøet, og gjør gamle møbler om til nye framfor å kaste dem. Sjeselongen er laget av en gammel sofa, mens de to krakkene er laget av restematerialer fra et snekkerverksted. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Det er viktig å ta vare på det man har, ellers får vi aldri kontroll på verdens søppelproblem, sier Hannah Nordh, der hun sitter i sin egendesignede og oppsirkulerte sjeselong.

Sjeselongen stammer fra en gammel sofa hun fikk gratis, og har blitt oppdatert med blant annet nytt trekk i miljømerket ull og ny ryggstøtte laget av en gammel madrass.

Nordh er prosjektleder for interiør i Action for Ocean og jobber som designer i møbelsnekkerfirmaet Grundfeldt. Hun har alltid vært opptatt av både interiør og miljø.

– De to interessene har ikke alltid vært like enkle å forene. Interiørbransjen må ta ansvar og produsere ting på en mer bærekraftig måte. Samtidig kan man ikke fortsette i et spor der man hele tiden kjøper nytt og forkaster det man allerede har, sier hun.

REDESIGN: Dette skapet har Hannah Nordh laget av noen bordtoppsløse bein fra en gjenbruksstasjon og et gratis skap fra Finn.no FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
REDESIGN: Dette skapet har Hannah Nordh laget av noen bordtoppsløse bein fra en gjenbruksstasjon og et gratis skap fra Finn.no FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Estetisk og miljøvennlig

En av løsningene på problemet med bruk og kast er «upcycling», på norsk oppsirkulering , en prosess der det som tilsynelatende er avfall blir gjort om til noe nyttig og attraktivt.

– Folk er opptatt av estetikk. Skal de velge brukt framfor nytt, må det se fint ut også. Ved upcycling tar man konseptet gjenbruk et steg videre, og lager noe nytt ut av noe gammelt, forklarer hun.

Hjemme hos Hannah Nordh er så godt som alle møblene enten bygget av henne selv eller er bruktmøbler som hun har pusset opp. På veggen ved siden av den egendesignede sjeselongen henger en lampe laget av stålrammen fra en gammel lampeskjerm, en brusflaske i plast og resirkulert lingarn. I et hjørne står to gamle lenestoler: Den ene hadde noen slengt fra seg ute på gata, den har nå fått nytt grønt trekk. Den andre har hun kjøpt på Fretex. Rundt om i leiligheten står flere krakker og bord hun har bygget av restematerialer.

– Jo lenger man kan beholde noe før man kaster det, desto bedre. Som konsument bør man ta utgangspunkt i det man har, og heller vurdere om man kan pusse opp eller bygge om før man kjøper nytt, sier hun.

Vurder miljøkostnaden

Nordh mener folk i større grad bør inkludere miljø som en faktor når de tar kjøpsavgjørelser.

– Fordi ting er så billige, har vi mistet forståelsen av deres verdi. I dag er det ikke først og fremst materialene som avgjør hva noe koster, men hvor mye tid som er lagt ned i å produsere det, og om det er produsert i en lavkostland. Når ting er billige, har vi også lavere terskel for å kaste dem, sier hun.

Hun mener det miljømessig er viktig å bygge sin egen stil over lang tid, og ikke bare kjøpe det som er trendy akkurat nå.

– Ting bør kjøpes med tanke på å vare i flere tiår, sier hun.

BRUKTSKATTER: Stolen til venstre hadde noen slengt fra seg på gata, og har fått nytt trekk. Stolen til høyre er kjøpt på Fretex. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
BRUKTSKATTER: Stolen til venstre hadde noen slengt fra seg på gata, og har fått nytt trekk. Stolen til høyre er kjøpt på Fretex. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Lager for gjenbruk

Upcycling er et ord i vinden. I fjor kåret Cambridge Dictionary «upcycling» til årets ord for 2019. I begrunnelsen het det blant annet at ordet er blitt populært fordi det formidler en konkret handling enkeltpersoner kan gjøre i kampen mot klimaendringer. I Norge har man hatt flere prosjekter som dreier seg om oppsirkulering. Blant annet har møbelprodusenten Nordic Comfort Products utviklet en stol laget av plastavfall fra oppdrettsbransjen.

Interiørarkitektkontoret Krohnark opprettet nylig et lager for upcycling og gjenbruk.

– Vi har lenge satset på gjenbruk og å designe ting av avkapp og rester, men uten et system for å samle inn ting har dette vært tidkrevende og komplisert. Nå har vi vårt eget lager bestående av både vakre bruktgjenstander og materialer vi kan bruke til å designe våre egne produkter, forteller daglig leder i Krohnark, Heidi Krohn Olsen.

– Det har vært mye fokus på miljø i andre deler av byggebransjen, men mindre på interiørfronten. Vi tror trenden går i retning av at folk vil ha det som er unikt og bærekraftig. Det bør ikke være slik at når man går inn i et kontorlokale, så er alt nytt. På sikt er målet at alt vi leverer, skal være ting vi lager selv av gjenvunne materialer, sier hun.

BARNEROM: Sønnens pult og bokhylle har Nordh bygget av gjenbruksmaterialer. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
BARNEROM: Sønnens pult og bokhylle har Nordh bygget av gjenbruksmaterialer. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.