Glemt legetime = 1500 kroner

Fra nyttår lønner det seg ikke å glemme oppmøte hos spesialist. Nå er det bestemt at gebyret for å ikke møte går opp til 1500 kroner.

GEBYR FOR MANGLENDE OPPMØTE: Etter nyttår blir det enda dyrere å glemme å møte opp til spesialist. Foto: NTB
GEBYR FOR MANGLENDE OPPMØTE: Etter nyttår blir det enda dyrere å glemme å møte opp til spesialist. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2023 i oktober, var ett av forslagene å øke gebyret når du ikke møter opp på timer hos spesialist som du er henvist til.

I 2022 er satsen for dette gebyret tre ganger egenandelsbeløpet, det vil si 1125 kroner.

Fra nyttår går det opp til 1500 kroner.

Gebyret teller ikke med i grunnlaget for frikort.

Fire ganger egenandelsbeløpet

Den nye satsen som vil gjelde fra 1. januar tilsvarer fire ganger egenandelsbeløpet.

Det gjøres ett unntak, som i dag, og det gjelder pasienter innen psykisk helsevern og rusbehandling, der man beholder dagens sats på 375 kroner.

Helse- og omsorgsdepartementet skriver på regjeringens nettsider at gebyret på 1500 kroner omfatter regelverkene om betaling fra pasienter for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, og stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling i private medisinske laboratorie- og røntgenvirksomheter.

Gjør kronisk syke enda sykere

En rapport som kom i september gjennomført av Staten sin undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenestene (Ukom) viser at gebyr for å ikke møte til legetime kan gjøre kronisk syke enda sykere.

– I stor grad rammer det kronikere som kanskje ikke har evne eller funksjon til å møte til timer som planlagt. Det rammar også de som ikke har evne til å styre personlig økonomi, og som får store utgifter knyttet til helsehjelpen, uttalte Ukom-direktør Pål Iden til NRK da rapporten ble omtalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.