Energivennlig bolig

Gjør boligen din mer energivennlig

Det kan koste deg dyrt å ha en eldre bolig, men med disse grepene vil du spare mye.

ENERGIVENNLIG: Varmepumpe er bare ett av mange hjelpemidler som er mer på å gjøre boligen hakket mer energivennlig ved å spare strøm. Foto: Scanpix
ENERGIVENNLIG: Varmepumpe er bare ett av mange hjelpemidler som er mer på å gjøre boligen hakket mer energivennlig ved å spare strøm. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På vinterstid øker strømregningen vesentlig, og det er noe eiere av eldre boliger kan merke spesielt godt, for de fleste boliger som er bygget på 1980-tallet er langt fra så energivennlige som boliger bygget etter 2000.

Men selv om din bolig sluker strøm, er det mye du kan gjøre for å få et mer energivennlig hjem.​

Krav om attest

Ordningen med energimerking av boliger skal gi informasjon om energibruk og kostnader, og hva som kan gjøres av forbedringer.

–Hensikten er å stimulere til energieffektivisering og omlegging til fornybare energikilder, og god informasjon om energitilstand til hjelp ved kjøp og salg, forklarer Ketil Krogstad, spesialrådgiver i Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL).

Ved salg eller utleie er det krav til at boligeier leverer energiattest, med noen få unntak.

Ta en energi-sjekk

Hvis du lurer på om boligen din er energivennlig, må du først sjekke om boligen allerede er merket.

– Hvis du syns det vanskelig kan du spørre familie eller venner, eller bruke Enovas svar-tjeneste. Merkingen krever lite, men kan gi nyttig informasjon om enkle sparetiltak, tipser Krogstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.