Strøm og nettleie

Frykter ny nettleie kan diskriminere ikke-digitale og medføre høyere regninger

I tillegg til bekymringer om høye strømpriser har vi fått en ny måte å beregne nettleien på, som forutsetter at du har mer oversikt over eget strømbruk. Flere mener dette kan være diskriminerende for de som ikke har like god teknologisk og digital kunnskap - og forårsake høyere nettleie.

NETTLEIE 2022: 1. juli ble ny nettleiemodell innført - som betyr en ny måte å kalkulere nettleiepris. Foto: NTB/Shutterstock
NETTLEIE 2022: 1. juli ble ny nettleiemodell innført - som betyr en ny måte å kalkulere nettleiepris. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1. juli 2022 ble det innført en ny nettleiemodell i Norge. Nå blir nettleien din beregnet ut fra mange ulike ting, blant annet når på døgnet og på hvilke ukedager du bruker strøm - og hvor mye strøm du bruket når forbruket ditt topper seg.

For mange av oss kan dette være både komplekst å sette seg inn i og vanskelig å få oversikt over. Og for å finne måter å kutte regningen på, er det nødvendig med god oversikt over eget strømforbruk. Nettselskapene anbefaler gjerne å bruke innloggingstjenester på nettsida eller bruk av app, for å få oversikt over eget forbruk. Men dette forutsetter at du faktisk bruker disse tjenestene, at du forstår hvordan informasjonen skal tydes - og at du skjønner hvordan du kan bruke informasjonen til å justere strømforbruket for dermed å kunne redusere nettleien.

600 000 nordmenn er «ikke-digitale» ifølge Digitaliseringsdirektoratet - som omfatter både ikke-brukere og de med svake digitale ferdigheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.