Taco oppskrift

Fredagstaco med en vri?

Spiser du fredagstaco hver uke men har lyst på litt variasjon? Prøv disse oppskriftene for friske taco-varianter uten kjøttdeig og mais på boks.

FISKETACO? Laks, finstrimlet kål og lime smaker godt som et alternativ til kjøttdeigen, både i skjell og i tacolefser, gjerne med en dash guacamole til. Foto: NTB Shutterstock
FISKETACO? Laks, finstrimlet kål og lime smaker godt som et alternativ til kjøttdeigen, både i skjell og i tacolefser, gjerne med en dash guacamole til. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Allerede i 1971 begynte Oluf Lorentzen, som seinere ble deleier av Meny-kjeden i Norge, å importere tacoskjell, garbanzobønner, tostadas, tamales, enchiladas og kryddersaus fra Old El Paso til Norge - selv om Stavangerkjøpmannen Allert Middelthon hadde importert taco-varer allerede noen år tidligere for å tilfredsstille behovet til amerikanere som kom til byen for å lete etter olje i Nordsjøen, skriver snl.no.

Det var spesielt utover 90-tallet at tacoen ble populær i de norske hjem, en popularitet som har fortsatt: Ifølge Ipsos-undersøkelsen «Norske spisefakta 2018» spiser 13 prosent av den norske befolkningen under 40 år taco hver eneste fredag, mens rundt 84 prosent spiser taco minst én gang i måneden.

Taco tilbehør med en vri

Selv om de mest tradisjonsrike av oss fortsatt sverger til ekte, norsk taco med kjøttdeig, isbergsalat, mais og revet ost, fins det utallige måter å variere den populære helgematen på.

Her finner du noen gode alternativer - kanskje kan disse taco-oppskriftene bli fast inventar på middagsbordet på fredager?

Alle oppskriftene er på fire porsjoner.

FREDAGSTACO: En hjemmelaget variant av tacokrydder smaker bedre, og inneholder mindre salt. Se hvordan du lager ditt eget. Video: Berit B. Njarga. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Taco med hete reker og søte nektariner

TACO MED REKER: Friskt og litt sterkt. Foto: Lisa Björner
TACO MED REKER: Friskt og litt sterkt. Foto: Lisa Björner Vis mer
  • 1–2 røde chili
  • 2 hvitløkfedd
  • 1 krukke koriander
  • 1 lime, skall og saft
  • ½ dl olje
  • 1 krm salt
  • 400 g skrelte reker (store, i lake)

Guacamole:

  • 3 avokadoer
  • 2 ss limesaft
  • 1 hvitløkfedd
  • ½ dl tyrkisk yoghurt eller rømme
  • 1 krm salt

Nektarinsalsa:

  • 5 nektariner
  • 3 vårløk

Chiliaioli:

  • 1 ½ dl majones
  • 2 hvitløkfedd, presset
  • 1 ts sambal oelek

Serveres med grønn salat, 8 tortillalefser og lime i skiver.

Tilberedning:

1. Strimle chiliene, finhakk hvitløken og korianderen, riv limeskallet og press ut saften. Bland med olje, salt og reker.

2. Skrell avokadoene og mos dem med en gaffel, eller med stavmikser. Hell straks over limesaften. Bland med presset hvitløk, yoghurt og salt.

3. Skjær nektarinene i småbiter og bland med finstrimlet vårløk.

4. Bland alle ingrediensene til aiolien.

5. Varm opp tortillalefsene i aluminiumsfolie i ovnen eller kjapt på grillen. Server rekene med lefsene og tilbehøret.

Skåler med kylling og ananassalsa

TACO MED KYLLING: Morsomme små tacoskåler med kylling. Foto: Lisa Björner
TACO MED KYLLING: Morsomme små tacoskåler med kylling. Foto: Lisa Björner Vis mer
  • 2 ss ketsjup
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • ½ ts chilipulver
  • 2 krm pepper
  • 1 ts salt
  • 600 g kyllingfilet

Ananassalsa:

  • 1 hel ananas
  • 1 rød chili
  • ½ krukke koriander eller mynte

Serveres med 1 pk. små, myke tortillalefser, grønn salat og rømme.

1. Legg tortillalefsene i et brett for muffinsformer og sett dem inn i ovnen på 200° i cirka 15 minutter, eller til de er blitt harde. La dem avkjøles

2. Skjær ananasen i små biter og bland med hakket chili og urter.

3. Bland ketsjup, soyasaus og krydder. Skjær hver kyllingfilet i to tynne biter og bland med krydderblandingen. Grill eller stek i grillpanne noen minutter på hver side, til kyllingen er gjennomstekt. Smak til med salt. Pass på at de ikke brenner seg, sødmen i kyllingen kan gjøre at det blir svidd.

4. Skjær opp kyllingfiletene i tynne biter.

5. Server kyllingen med ananassalsa, grønn salat og rømme i tacoskålene.

Laksetacos med appelsinsalsa

  • 600 g laksefilet, helt stykke
  • 2 ss tacokrydder
  • 2 ss smør
LAKSETACO: Både torsk og laks er godt til tacobruk. Foto: Lisa Björner
LAKSETACO: Både torsk og laks er godt til tacobruk. Foto: Lisa Björner Vis mer

Salsa:

  • 2 appelsiner
  • 3 tomater
  • ½ agurk
  • ½ rødløk

Serveres med tacosaus, rømmesalat og harde tacoskjell.

1. Skjær alle ingrediensene til salsaen i små biter og bland dem sammen.

2. Stek laksestykket i steke- eller grillpanne. Legg den på et ildfast fat, strø over krydderet. Sett laksen i ovnen på 225° grader i 15–20 minutter. Legg inn tacoskjellene mot slutten så de blir litt varme.

3. Server laksen med salsaen, salat, rømme og tacoskjell.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer