Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Allerede i 1971 begynte Oluf Lorentzen, som seinere ble deleier av Meny-kjeden i Norge, å importere tacoskjell, garbanzobønner, tostadas, tamales, enchiladas og kryddersaus fra Old El Paso til Norge - selv om Stavangerkjøpmannen Allert Middelthon hadde importert taco-varer allerede noen år tidligere for å tilfredsstille behovet til amerikanere som kom til byen for å lete etter olje i Nordsjøen, skriver snl.no.
Det var spesielt utover 90-tallet at tacoen ble populær i de norske hjem, en popularitet som har fortsatt: Ifølge Ipsos-undersøkelsen «Norske spisefakta 2018» spiser 13 prosent av den norske befolkningen under 40 år taco hver eneste fredag, mens rundt 84 prosent spiser taco minst én gang i måneden.

Finn alle Norges beste restauranter
Vi PlussTaco tilbehør med en vri
Selv om de mest tradisjonsrike av oss fortsatt sverger til ekte, norsk taco med kjøttdeig, isbergsalat, mais og revet ost, fins det utallige måter å variere den populære helgematen på.
Her finner du noen gode alternativer - kanskje kan disse taco-oppskriftene bli fast inventar på middagsbordet på fredager?
Alle oppskriftene er på fire porsjoner.
Taco med hete reker og søte nektariner

- 1–2 røde chili
- 2 hvitløkfedd
- 1 krukke koriander
- 1 lime, skall og saft
- ½ dl olje
- 1 krm salt
- 400 g skrelte reker (store, i lake)
Guacamole:
- 3 avokadoer
- 2 ss limesaft
- 1 hvitløkfedd
- ½ dl tyrkisk yoghurt eller rømme
- 1 krm salt
Nektarinsalsa:
- 5 nektariner
- 3 vårløk
Chiliaioli:
- 1 ½ dl majones
- 2 hvitløkfedd, presset
- 1 ts sambal oelek
Serveres med grønn salat, 8 tortillalefser og lime i skiver.
Tilberedning:
1. Strimle chiliene, finhakk hvitløken og korianderen, riv limeskallet og press ut saften. Bland med olje, salt og reker.
2. Skrell avokadoene og mos dem med en gaffel, eller med stavmikser. Hell straks over limesaften. Bland med presset hvitløk, yoghurt og salt.
3. Skjær nektarinene i småbiter og bland med finstrimlet vårløk.
4. Bland alle ingrediensene til aiolien.
5. Varm opp tortillalefsene i aluminiumsfolie i ovnen eller kjapt på grillen. Server rekene med lefsene og tilbehøret.
Skåler med kylling og ananassalsa

- 2 ss ketsjup
- 1 ss soyasaus
- 1 ts malt spisskummen
- 1 ts malt koriander
- ½ ts chilipulver
- 2 krm pepper
- 1 ts salt
- 600 g kyllingfilet
Ananassalsa:
- 1 hel ananas
- 1 rød chili
- ½ krukke koriander eller mynte
Serveres med 1 pk. små, myke tortillalefser, grønn salat og rømme.
1. Legg tortillalefsene i et brett for muffinsformer og sett dem inn i ovnen på 200° i cirka 15 minutter, eller til de er blitt harde. La dem avkjøles
2. Skjær ananasen i små biter og bland med hakket chili og urter.
3. Bland ketsjup, soyasaus og krydder. Skjær hver kyllingfilet i to tynne biter og bland med krydderblandingen. Grill eller stek i grillpanne noen minutter på hver side, til kyllingen er gjennomstekt. Smak til med salt. Pass på at de ikke brenner seg, sødmen i kyllingen kan gjøre at det blir svidd.
4. Skjær opp kyllingfiletene i tynne biter.
5. Server kyllingen med ananassalsa, grønn salat og rømme i tacoskålene.

Trenden har tatt av i Norge
Laksetacos med appelsinsalsa
- 600 g laksefilet, helt stykke
- 2 ss tacokrydder
- 2 ss smør

Salsa:
- 2 appelsiner
- 3 tomater
- ½ agurk
- ½ rødløk
Serveres med tacosaus, rømmesalat og harde tacoskjell.
1. Skjær alle ingrediensene til salsaen i små biter og bland dem sammen.
2. Stek laksestykket i steke- eller grillpanne. Legg den på et ildfast fat, strø over krydderet. Sett laksen i ovnen på 225° grader i 15–20 minutter. Legg inn tacoskjellene mot slutten så de blir litt varme.
3. Server laksen med salsaen, salat, rømme og tacoskjell.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.