Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
At briller er dyrt, hersker det ingen tvil om. En fersk pristest utført av Vi.no avslører en prisforskjell på opptil 721 prosent på briller:
Pris på brillene som brillebutikkene anbefaler oss, varierer fra 1493 kroner til 12 258 kroner.

Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi PlussDet er også enorme forskjeller i anbefalinger om hvor gode - og dyre - glass brillebutikkene mener vi trenger. Da vi sjekket priser på briller hos seks ulike brillekjeder, var anbefalingene alt fra at vi trengte de dyreste glassene - til at de dyreste glassene rett og slett ville være «bortkastede penger».
Én ting er kontant kjøp av briller. En annen ting er brilleabonnement som flere brillebutikker tilbyr, blant annet Synsam og Brilleland.
Vi har bedt om pristilbud på brilleabonnement hos Synsam - og har fått to ganske sprikende pristilbud. Det som er mest oppsiktsvekkende, er differansen mellom «fra-prisen» i annonseringen - og den faktiske abonnementsprisen vi har blitt tilbudt:
- Synsam annonserer brilleabonnement med «fra 50 kroner måneden».
- Ved personlig oppmøte i en Synsam-butikk, endte vi med et «tilbud» på 1400 kroner måneden.
- Ved skriftlig forespørsel om brillepris til en annen Synsam-butikk, fikk vi oppgitt en pris på 623 kroner måneden.

Enorme prisforskjeller på briller: Slik får du best pris
Dette er i verste fall en prisforskjell på 2700 prosent - fra 50 kroner til 1400 kroner/måneden.
I «beste fall» er prisforskjellen på 1146 prosent - fra 50 kroner til 623 kroner/måneden.

Med en bindingstid på 24 måneder, kan det bli kostbare briller - og du leier dem bare. Når avtalen opphører, må du eventuelt forlenge leieavtalen - eller kjøpe ut brillene med en egenandel.
Dette koster brille-leien i bindingsperioden:
Månedspris, kr | 50 | 623 | 1400 |
Pris etter 24 mnd, kr | 1200 | 14952 | 33600 |
- «Fra-pris» krever normalt en «til-pris»
Jo Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet, sier på generelt grunnlag at man må gi riktige og representative opplysninger i markedsføringen.
- Hvis man som forbruker blir overrasket med en mye høyere pris enn den annonserte, er det en indikasjon på at markedsføringen er villedende, sier Gjedrem, og fortsetter:
- Hvis man angir en «fra-pris», kreves det normalt at man også viser prisspennet og også oppgir høyeste pris, en «til-pris». Oppgir man en lav «fra-pris», som kun er aktuell for et fåtall av kundene, vil dette som regel være villedende og lovstridig, sier han videre.

Stor pristest avslører prissjokk på apotekvarer: Se hvor du får alt til mindre enn halv pris
Vi PlussPå spørsmål om det dermed strider mot reglene å markedsføre en fra-pris uten en til-pris, understreker han at markedsføringsloven forbyr villedende reklame.
- Normalt vil det virke villedende å kun oppgi en «fra-pris», men det må også foretas en konkret vurdering, så jeg vil ikke være 100 prosent kategorisk, sier Gjedrem.
Han kommenterer også at prismarkedsføring faller inn under Forbrukertilsynets arbeidsområde, og at dette er noe det kan være aktuelt å se på.
- Forbrukere som føler seg villedet av markedsføring kan klage til oss. Det er også helt greit å gi beskjed til selgeren hvis man føler seg lurt av reklamen, påpeker Gjedrem.
Forbrukertilsynet har ikke registrert spesielt mange henvendelser på brille-bransjen, men Gjedrem forteller at de sakene de har behandlet, har handlet om salgsmarkedsføring.
- Se på vilkårene i abonnementene
- Kravet er at man har en reell førpris å vise til, sier Gjedrem. Vi har også mottatt noen klager på disse abonnementsordningene – og da har problemstillingen vært at hele prisbildet må fram – og informasjon om vilkårene, forteller han, og legger til at det er en stund siden de har hatt slike saker. De få sakene i det siste har gått på kampanjer og den typen ting.
Når det gjelder abonnementstilbudene, råder Gjedrem til å se på vilkårene og hva som ligger i dem.
- Det er vanlig å skifte briller med jevne mellomrom, og kanskje har man behov for det. Men om man synes det er greit å ha samme brillen en stund, er det viktig å se på sluttsummen og sammenlikne med hva det koster å kjøpe brillen. Det er uansett et godt tips å se nøye på vilkårene, sier Gjedrem.

Matbutikken med den beste rabatten
Vi PlussSynsam: - Ønsker ikke å offentliggjøre antall abonnement i ulike prisklasser
På bakgrunn av de ulike pristilbudene vi har fått på brilleabonnement hos Synsam, har vi stilt dem flere spørsmål om prisene, blant annet hvorvidt de synes 50 kr/mnd er en reell pris for et brilleabonnement; hvordan de kan forklare at prisforskjellen mellom markedsført pris og det tilbudet vi fikk, er så stor; hvor stor andel av abonnementene deres som faktisk er priset til 50 kroner - og om de synes det er riktig å markedsføre abonnementet med en pris på 50 kroner, når i alle fall vi ble presentert for en såpass mye høyere pris.
Olav Torgersen, driftsdirektør i Synsam Group Norway AS, svarer ikke direkte på våre spørsmål, men gir i stedet en lengre forklaring på hva brilleabonnementet inkluderer. Han sier at et abonnement er mye mer enn briller og linser - og hevder det gir en forutsigbarhet når det gjelder kundens personlige økonomi.
- Dette beskytter kunden mot uforutsette utgifter. De får i stedet en fast månedlig kostnad som skaper sikkerhet. Dette er en løsning mange kunder setter pris på, hevder Torgersen.
Han hevder at deres kundemålinger viser at 8 av 10 av deres kunder er fornøyde.
- Akkurat som hver persons behov er unike, er også hvert enkelt abonnement unikt. Det vil si at den månedlige kostnaden varierer avhengig av synsstyrke, valg av glass, og kundens valg av innfatninger. Månedskostnaden for tre par briller kan være alt fra en lav sum, som vår startpris på 50 kr per måned, til en høyere pris hvis kunden har andre behov eller ønsker, sier Torgersen.
Når vi etterspør konkrete svar på våre spørsmål, svarer Torgersen:
- Jeg må henvise til mine tidligere utførlige svar der jeg inngående forklarer årsaken til prisforskjellene og de ulike tilbudene som Synsam har for å løse hver eneste kundes unike behov innen øyehelse.
Og han svarer ikke på hvor stor andel av abonnementene de har solgt, som faktisk koster kunden kun 50 kroner:
- Med tanke på hva som gjelder solgte abonnement i ulike prisklasser, er det informasjon som vi ikke ønsker å offentliggjøre, mer enn at kunder finnes i hele spennet fra 50 kroner og oppover basert på hver eneste kundes behov, sier Torgersen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.