Forsikringen du bør vurdere å droppe nå: – Mye penger målt opp mot risikoen

Reisevanene våre har endret seg drastisk i 2020. Kan vi spare penger på å droppe reiseforsikringen for en periode? Her er ekspertenes råd.

KAN SPARE PENGER: Ifølge Hallgeir Kvadsheim kan det være penger å spare på å droppe reiseforsikringen en periode vi ikke kommer til å reise til utlandet, men du må vurdere om det passer for deg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KAN SPARE PENGER: Ifølge Hallgeir Kvadsheim kan det være penger å spare på å droppe reiseforsikringen en periode vi ikke kommer til å reise til utlandet, men du må vurdere om det passer for deg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hallgeir Kvadsheim, kjent for mange som økonomisk rådgiver i TV-programmet «Luksusfellen» på TV3 og leder for Pengeverkstedet.no, mener at vi bør vurdere om vi trenger reiseforsikringen eller om vi kan spare penger på den.

– En helårs reiseforsikring for en familie koster fort 2000 kroner. Du bør vurdere den når du er forhindret fra å reise i x antall måneder framover. Selv om reiseforsikringen sikrer deg på reiser innenlands, både på hytteturen og bussturen til byen, er 2000 kroner mye penger målt opp mot risikoen, sier han til Vi.no.

Ifølge Kvadsheim er nemlig rundt 80 prosent av utbetalingene fra forsikringsselskapene knyttet til utenlandsreiser. Erstatningsbeløpene dekker først og fremst behandling etter ulykker og sykehusopphold i utlandet.

Sjekk hva innboforsikringen dekker

– Reisegods som kommer forsinket fram og reiseavbrudd oppstår ikke så ofte på innenlandsreise. Det påløper heller ikke mye kostnader om du må avbryte en bilferie, påpeker han.

Å få bruk for reiseforsikringen fordi du har fått mobiltelefonen frastjålet, er ifølge Kvadsheim fint, men:

– 2000 kroner er fortsatt mye penger. Husk at du også kan få dekket mange slike uhell gjennom innboforsikringen, som dekker en del av tingene vi tar med ut fra hjemmet vårt. Bruk tid på å sjekke hva som dekkes av innboforsikringen din, råder Kvadsheim.

En annet alternativ til reiseforsikring er såkalte uflaksforsikringer.

– En del forsikringsselskaper tilbyr tilleggsforsikring til innboforsikringen. Da kan du ha den samme dekningen for eiendelene, men til en lavere pris enn reiseforsikringen. Sjekk om du trenger en slik superforsikring. Det kan være bedre å ha en slik tilleggsdekning enn en reiseforsikring slik det er nå, råder han.

Kvadsheim understreker at du må være strukturert nok til å huske å kjøpe ny reiseforsikring når du skal ut og reise igjen hvis du bestemmer deg for å droppe den nå.

– Den største faren er at du glemmer å kjøpe en ny. Jeg vil advare mot det. Du vil ikke ende opp på et sykehus i USA uten forsikring, sier han.

Usikker på om du får reise?

Andreas Handeland i Europeiske Reiseforsikring, skriver i en pressemelding at mange nordmenn har fått bruk for reiseforsikringen sin i 2020. Han opplyser at selskapet utbetalte 55 prosent mer til kundene første halvår i år sammenlignet med samme periode i 2019. Ifølge Handeland har mellom 70-80 prosent av utbetalingene handlet om avbestillinger.

Han mener du bør beholde reiseforsikringen hvis du har bestilt en reise du er usikker på om du får dratt på grunnet coronaviruset.

- Fortsatt mottar vi flere hundre henvendelser hver eneste uke fra kunder som har fremtidige reiser, sier han.

Mener vi kan ha glede av reiseforsikring

Elisabeth Realfsen, fagansvarlig for Forbrukerrådets tjeneste Finansportalen.no, råder deg til å gå gjennom forsikringene du har gjennom for eksempel fagforening og arbeidsgiver for å se om det er noe du som privatperson kan nedprioritere.

– Det kan variere hvilke forsikringer det er, men erfaringene fra tidligere er at mange har doble reiseforsikringer, sier hun.

Hun mener vi fortsatt kan ha bruk for reiseforsikringen selv om reisemønsteret vårt er endret for en periode.

Ifølge Realfsen er den viktigste grunnen til å tegne reiseforsikring i normale tider at utgiftene kan bli veldig store hvis du trenger medisinsk behandling på reise utenfor EØS. Men selv om vi nå er inne i en pandemi med mindre reising, kan vi fortsatt ha glede av en reiseforsikring, mener hun.

– Mange av reiseforsikringene dekker deg også ved mindre reiser innenlands. Også turer uten overnatting omfattes av en rekke selskapers reiseforsikring.

– Bransjenormen for hva som dekkes av reiseforsikringen omfatter også erstatninger som kan bety noe økonomisk, for eksempel tyveri og skadeverk og utgifter til tannlege som følge av akutt tannsykdom og tannskader. Det er også flere selskap som har inkludert ulykkesforsikring i sine reiseforsikringer, sier hun.

Aldersgrense på reiseforsikring

I en normalsituasjon kan en helårs reiseforsikring være smart uavhengig av alder, men når du blir eldre bør du være klar over at reiseforsikringen har noen begrensninger når det gjelder forsikringssum og hvilke skader som dekkes.

Kvadsheim påpeker at enkelte reiseforsikringer har en øvre aldersgrense på 70 år.

– Er du eldre, må du kjøpe en spesialforsikring eller velge et selskap som ikke har denne begrensningen. Vurder om du trenger en separat verdisaksforsikring på de mest verdifulle tingene, slik som bunad, dyrt fotoutstyr eller alpinutstyr, råder han.

Kvadsheim råder deg også til å sjekke hvor lenge en reiseforsikring faktisk gjelder. En del reiseforsikringer har en maksgrense på 60 dager. Skal du være borte lenger, bør du kjøpe tilleggsforsikring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.