Statsbudsjettet 2023

Foreslår å legge ned eldreombudet

Regjeringens statsbudsjett for 2023 bekrefter at de opprettholder forslaget om avvikling av eldreombudet fra 1. juli neste år. Det får eldreombud Bente Lund Jacobsen til å reagere. – Behovet for Eldreombudet som trekkhund og vaktbikkje vil bare øke siden det blir stadig flere eldre. Arbeidet må trappes opp, ikke legges ned.

ELDREOMBUD FORESLÅS AVVIKLET: Her ved eldreombudet selv, Bente Lund Jacobsen. Foto: NTB
ELDREOMBUD FORESLÅS AVVIKLET: Her ved eldreombudet selv, Bente Lund Jacobsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram i vår, kom det frem at regjeringen ville avvikle eldreombudet fra og med 1. juli 2023, med bakgrunn i et ønske om å spare penger.

I statsbudsjettet for 2023 som ble lagt frem torsdag, blir det fortsatt foreslått å legge ned eldreombudet fra sommeren neste år.

Avvikles

«Regjeringen foreslår å redusere bevilgningen til Eldreombudet med 5 millioner kroner i 2023, som følge av at ombudet foreslås avviklet fra 1. juli 2023», skriver de.

– Det er skuffende at regjeringen fremmer et forslag om nedlegging kort tid etter at Stortinget enstemmig opprettet Eldreombudet ved lov. SV må stå ved sin støtte til å opprette Eldreombudet, avvise nedleggingsforslaget og la eldre beholde Eldreombudet, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen i en pressemelding.

Er alle eldre pasienter?

Regjeringen skriver videre at noe av grunnen til forslaget om å avvikle eldreombudet, er at etaten har delvis overlappende oppgaver med andre statlig finansierte aktører.

De vil samtidig styrke de lokale pasient- og brukerombudene, og styrke opplæringen av de kommunale og fylkeskommunale eldrerådene med henholdsvis 6 og 5 millioner kroner.

Nettopp dette har fått Livsglede for de eldre til å reagere, da det kom frem i vår.

- Betyr det at den sittende regjeringen tror at alle eldre er pasienter eller brukere av helse og omsorgstjenestene? uttalte Leder for livsgledehjem i Livsglede for eldre, Christine Sandø Lundemo, i mai.

Dette argumentet støttes av eldreombudet selv.

– Å styrke pasient- og brukerombudene gjør ikke at Eldreombudet blir overflødig. Eldre er langt mer enn pasienter. Og ombudene har ulike roller: Pasient- og brukerombudene behandler enkeltsaker i fylkene. Eldreombudet er pådriver for eldres interesser på nasjonalt plan, sier Jacobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.