Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
På tross av Stortingets beslutning om å fjerne kravet om helseattest for eldre bilførere for snart et år siden, består det fortsatt.
Daværende samferdselsminister Knut Arild Hareide besluttet i oktober 2021 at han ikke ville iverksette vedtaket fra Stortinget om å oppheve kravet om helseattest for eldre bilførere. Beslutningen kom etter en utredning gjort av Statens vegvesen og Helsedirektoratet, hvor det ifølge Hareide var en sterk faglig anbefaling om å beholde kravet om helseattest.
Han sendte imidlertid stafettpinnen videre til neste regjering:
- Det vil være opp til den nye regjeringen å ta stilling til hvordan dette skal følges opp videre, uttalte Hareide i oktober.

En risiko å kombinere disse medisinene med alkohol
Vi Pluss
Jo, du kan kjøre bil selv om du tar medisin med rød trekant
Vi PlussNå er Støre-regjeringen på plass, men det er fremdeles uklart hva som vil skje med spørsmålet om helseattest for bilførere over 80 år:
- Etter Stortingets anmodningsvedtak er det gjennomført utredninger av både Statens vegvesen og Helsedirektoratet. Vi tar oss tid til å sette oss inn i disse utredningene. Det er en viktig sak, med mange hensyn å ta. De faglige utredningene utgjør sammen med innspill fra organisasjoner og andre fagmyndigheter grunnlaget for hvordan vi følger opp denne saken på en god måte, sier statssekretær Mette Gundersen (Ap) til Vi.no.
Samferdselsdepartementet kan ikke på nåværende tidspunkt svare på når det vil være klart hva som vil skje med saken framover.

Nei takk til alkohol? - Du skylder ingen en forklaring
Vi PlussLegens meldeplikt og tap av førerkort
Per 2. januar 2022 er det ifølge Statens vegvesen 145 677 personer som har fylt 80 år og som innehar et førerkort.
Hvor mange som eventuelt ikke har fått fornyet førerkortet sitt på grunn av at de ikke har fått helseattest av legen, eller at de i samråd med lege har valgt å avslutte kjøringen når førerkortet skulle fornyes, finnes det imidlertid ikke tall på, ifølge Jørgen Melbye Ingebrigtsen ved avdeling for trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen.
- Det finnes kun tall på hvor mange som har mistet førerkortet gjennom legens bruk av meldeplikten, forteller Ingebrigtsen.
Meldeplikten er definert i førerkortforskriften og innebærer at legen må melde fra til Statsforvalter dersom helsekrav ikke er oppfylt.
I 2020 førte meldeplikten til at 7500 førerkort ble inndratt. Ifølge Helsedirektoratet, var 1 av 5 av disse sjåførene over 80 år.
- Dersom det er tvil om helsekrav er oppfylt kan lege be om at det gjennomføres en kjørevurdering hos Statens vegvesen, resultatet av denne utgjør en del av legens vurdering, men det er legen som til syvende og sist vurderer om helsekrav er oppfylt eller ikke og eventuelt utsteder helseattest, forteller Ingebrigtsen.

- Pårørende oppdager bulker i bilen som far ikke husker å ha fått
- Får henvendelser fra bekymrede pårørende
Ingebrigtsen understreker at også bilisten har et stort ansvar i forhold til å vurdere egen evne til å kjøre bil:
Dersom man på grunn av sykdom, bruk av legemidler eller annen helsesvekkelse opplever at det svekker kjøreevnen, plikter man å oppsøke lege for undersøkelse før man kjører noe mer. Dette er hjemlet i førerkortforskriften.
Nettopp temaet om bilistens evne til å vurdere egen trafikksikkerhet er et av de viktigste punktene for kritikerne til fjerning av helseattesten.

Demens: De tidlige tegnene som avslører sykdommen
Vi PlussNasjonalforeningen for folkehelsen er en av disse, som frykter at man uten den obligatoriske helseattesten ikke lenger vil fange opp for eksempel demente bilførere som kan være en fare for seg selv og andre i trafikken.
– Vi får jevnlig henvendelser til Demenslinjen fra pårørende som frykter at deres ektefelle eller foreldre skal forårsake skade eller ta eget eller andres liv på grunn av uforsvarlig kjøring, har generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen uttalt til Dagsavisen.
I aldersgruppen over 85 har mellom 30 og 50 prosent demens.
Også Statens vegvesen får henvendelser fra bekymrede pårørende:
- Det skjer av og til at pårørende henvender seg til oss med bekymringsmeldinger om opplevelser i trafikken hvor eldre bilførere er involvert, forteller Ingebrigtsen.
Statens vegvesen har imidlertid ikke noen hjemmel til å behandle denne type meldinger.
- Det er politiet som etter vegtrafikkloven § 34 har hjemmel til å pålegge en person å framlegge helseattest og om å framstille seg til hel eller delvis ny førerprøve. Av den grunn henviser vi slike henvendelser til politiet, sier Ingebrigtsen.

Varsko om billigbriller og bilkjøring
Dette skal helseattesten si noe om
Det er flere sykdommer eller tilstander som kan ha en innvirkning på kjøreevnen og hvor det er krav til helseattest fra lege, for eksempel diabetes. I tillegg kreves det helseattest for alle som ønsker å fornye førerkortet etter fylte 80 år.
Denne helseattesten består av en egenerklæring og en helsevurdering fra legen. Det kan også stilles krav til synstest fra optiker eller kjørevurdering i tillegg.
For de over 80, er helseattesten gyldig i tre år - og eldre må derfor gjennom ny helseattest for å fornye førerkortet hvert 3. år.
- Hensikten med helsekravene og helseattesten er i all hovedsak å sikre trafikksikkerheten til deg og meg. Undersøkelsen av helsekrav i førerkortsammenheng er omfattende undersøkelser, hvor mange ulike helseforhold blir vurdert og hvor ytterligere undersøkelser, tester og kjørevurdering utføres dersom det er behov eller tvil om helsekrav er oppfylt, forteller Ingebrigtsen.
Til grunn for kravene i helseattesten ligger Statsforvalterens veileder i førerkortsaker. Du kan også lese mer om helsekravene på Helsenorge.no.
Ingebrigtsen forteller at de av og til får henvendelser fra kandidater som har fått beskjed fra lege eller statsforvalter om å framstille seg til en kjørevurdering - og som ikke skjønner hvorfor legen ønsker dette.
- På slike henvendelser svarer vi at legen skal, dersom det er tvil om vedkommende sin helse er forenelig med sikker kjøring, melde fra om forholdet til Statsforvalter som kan anmode om kjørevurdering.

Økt frikortgrense: Dette får du egentlig dekket
- Liten mulighet til dispensasjon fra helsekravene
Helsekravene til førerkort er tilpasset EUs førerkortdirektiv, og hensynet til trafikksikkerheten er tillagt avgjørende betydning.
Ifølge Statsforvalteren er det svært liten mulighet til å få dispensasjon fra helsekravene dersom fastlegen eller en annen lege konkluderer med at en bilfører ikke fyller helsekravene til førerkort.
Men du kan altså klage på vedtaket dersom du får avslag på en søknad om dispensasjon. Statsforvalteren vil da gå gjennom saken på nytt, og vurdere om det er grunnlag for å endre vedtaket.
Dersom statsforvalter opprettholder vedtaket, blir saken sendt til Helseklage for ny behandling.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.