Forsikring

«For gammel» for full ulykkeserstatning

70-åringen ble skadd i en ulykke og trodde reise- og ulykkesforsikringen ville dekke det. Men utbetalingen ble kraftig redusert fordi han var «for gammel».

FIKK MINDRE FORSIKRINGSPENGER: Ettersom han hadde passert 70, ble utbetalingen fra forsikringsselskapet redusert. At han hevdet han ikke visste det var slik, hjalp heller ikke på utfallet da han klagde. Foto: Shutterstock/NTB
FIKK MINDRE FORSIKRINGSPENGER: Ettersom han hadde passert 70, ble utbetalingen fra forsikringsselskapet redusert. At han hevdet han ikke visste det var slik, hjalp heller ikke på utfallet da han klagde. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De fleste av oss har flere ulike forsikringer; det er hus og innboforsikringer, bilforsikringer, livsforsikringer, reiseforsikringer og enda flere. Mange av disse kan endre seg ettersom du blir eldre, endrer livssituasjon eller har andre behov.

Hva du må endre på med forsikringene dine når du blir eldre, kan du lese mer om her. Og ja, det kan være gode penger å spare.

- Urimelig

Mannen vi forteller om innledningsvis, ble skadd etter en ulykke på ski. Han var da fylt 70 år. Han var forsikret med en ulykke- og reiseulykkesdekning.

Han ble imidlertid overrasket da utbetalingen kom: Han trodde han hadde krav på mer enn de 100.000 kronene han fikk.

Årsaken til at han fikk veldig mye mindre enn han trodde, var at han hadde passert 70. Og at det i forsikringsvilkårene var bestemt at summen ville bli redusert etter siste forfall av regningen - som uheldigvis for han var to dager før ulykken skjedde.

At han mente dette var urimelig, og klagde til Finansklagenemnda, hadde ingen betydning: Konklusjonen til nemnda var at reduksjonen i beløp fulgte vilkårene og at han skulle være fullt informert om dette - på tross av at kunden mente det motsatte.

Pass på aldersgrensene

Vi har tidligere skrevet om aldersgrenser i reiseforsikringene: Når du har passert en viss alder, som kan variere noe fra forsikringsselskap til forsikringsselskap, reduseres forsikringsutbetalingen for ulykke- eller helserelaterte hendelser betraktelig.

Dette gjelder blant annet ulykkesdekningen som er en definert makssum som skal dekke behandlingsutgifter, eller om du blir invalid eller dør.

Det er forskjeller mellom leverandørene, både om man får lov til å tegne dekning - og hvor mye som eventuelt betales ut.

Prisen øker også ofte med alderen og flere selskaper krever individuell vurdering etter en viss alder. Dette kan for eksempel være en egenerklæring eller en helseerklæring fra legen.

- Sett deg inn i vilkårene!

Ifølge Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, får de ikke mange henvendelser fra eldre som først etter en ulykke oppdager at forsikringsdekningen er redusert på grunn av alder.

- Generelt er flere og flere blitt oppmerksomme på at alder kan spille inn på enkelte av dekningene i reiseforsikringen, og som med all forsikring er det viktig å sette seg inn i vilkårene for å ha god oversikt over hva forsikringsselskapet kan hjelpe deg med på reisen, sier Clementz.

Han poengterer at en reiseforsikring er nettopp en reiseforsikring - ikke en livs- og ulykkesforsikring - og hevder reduksjonen i dekningen ved 70 år, knytter seg til den økte risikoen man har som eldre på reise.

Pass på her!

- Kundene må være oppmerksomme på er at det kan være forskjell på individuell reiseforsikring og forsikringer via kredittkort, påpeker Simen Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind Forsikring.

Han forteller at de ikke har mange saker der kundene klager på dette - men at de henvendelsene de faktisk får, går mest på kredittkortdekningen og begrensningen på alder ved reisesyke og avbestilling.

- Så det er nok en del kunder som ikke er helt klar over dette. Når det kommer til reduksjonen i erstatnings-summene for de over 70 år, opplever vi at kundene våre i all hovedsak har forståelse for dette, sier Rudi.

Han forteller videre at de erfarer at reisesykekostnadene ofte øker med alder - og at dette også er en årsak til at flere selskap ikke ønsker å tilby denne kundegruppen kun en reiseforsikring - men krever at kunden må ha forsikringer samlet i samme selskap.

- Det er svært viktig at kunder setter seg inn i de begrensninger og vilkår som de finner i sine forsikringspapirer. Dette for å unngå overraskende tilbakemeldinger fra selskapet og eventuelt bli stående igjen med den økonomiske belastningen selv, kommenterer han.

Ifølge Rudi, reduseres erstatningssummen ved 100 prosent invaliditet, og død, ved fylte 70 år for både den individuelle reiseforsikringen og kredittkort-forsikringen. For den individuelle reduseres den fra 500.000 til 100.000 kroner og for kredittkortforsikringen reduseres den fra 400.000 til 100.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.