Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det er svenske Kemikalieinspektionen som har kontrollert sikkerheten på pynteoljelamper som selges i fysiske butikker, nettbutikker og direkte fra kjente merkevarer i Sverige.
Seks av 13 strøk på sikkerhetskravene for hvordan oljelamper skal være utformet - og i tillegg var det ingen av lampene som var korrekt merket.
- Hvert år skjer det ulykker der barn suger på veken til en oljelampe eller drikker oljen, som er ulykker som kan forårsake livstruende skader, ifølge Kemikalieinspektionen.
Den norske Giftinformasjonen har også et 30-talls henvendelser om lampeolje hvert år.

Sjokkavsløring om stekeovner

Eksen kan arve pensjonen din. Slik hindrer du det
Vi Pluss- Viktig å kjenne på risikoen
Den svenske kontrollen omfatter kontroll av selve lampene - altså om de oppfyller kravene til trygg og sikker utforming - men de har også sjekket om butikkene oppfyller krav om merking og informasjon til kundene.
Seks av 13 pynteoljelamper oppfyller altså ikke sikkerhetskravene til hvordan de skal være utformet.
I tillegg avslører rapporten at ingen av lampene er merket i henhold til reglene - og kundene får heller ikke den informasjonen de skal ha.
- Lampeolje er veldig tyntflytende og kan lett komme ned i lungene og forårsake livstruende skader. Det er butikkenes ansvar å tilse at oljelampene de selger er trygge, men det er også viktig at privatpersoner er oppmerksomme på risikoen med lampene, sier Susan Strömbom, inspektør ved Kemikalieinspektionen.
I 2020 anbefalte den svenske Giftinformasjonen legetilsyn i 17 tilfeller der barn hadde blitt eksponert for lampeolje.

Kun én står til 6
Vi Pluss
- Stordrikkere bør vurdere å redusere inntaket
Norge: 30 henvendelser per år
Mari Tosterud, avdelingsdirektør ved Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet (FHI), forteller at de har et ganske stabilt antall henvendelser om lampeolje.
- Vi har cirka 30 henvendelser per år, og da kan det være at noen har drukket lampeolje, at noen har fått det på huden eller i øyet.
Hun understreker at det kan være snakk om flere henvendelser om en og samme pasient - og at 30 henvendelser ikke nødvendigvis betyr at det er snakk om 30 ulike eksponerte personer.

Spesielt viktig for en gruppe pensjonister
Vi Pluss- Det man er redd for, er luftveiene
- Det som er risikoen ved lampeolje er den samme som for whitesprit og tennvæske: Det er at det kan komme seg nedover i lungene når man drikker en slurk. Det er farlig - og stort sett kan det skje ganske fort, sier Tosterud.
Det er likevel viktig å følge med på eventuelle symptomer som hoste og tungpust i noen timer etter det antatte inntaket av lampeolje - fordi det også kan komme reaksjoner noe seinere.
Ved inntak - eller antatt inntak - av lampeolje, kan du kontakte Giftinformasjonen for råd om hva du bør gjøre. Tosterud forteller at de noen ganger anbefaler observasjon hjemme - men at det kan være nødvendig å oppsøke sykehus for hjelp.
Og det er én ting du i alle fall bør unngå, og det er å kaste opp:
- Det viktigste dersom man mistenker at barn har fått i seg lampeolje er å bevare roen - og ikke å forsøke å fremkalle brekninger fordi man tenker at man må få det opp.
Grunnen til det, er at lampeoljen sjelden er farlig for magen - men det man er redd for er at oljen skal komme ned i luftveiene.
- Dersom man kaster opp, får lampeoljen en sjanse til, til å komme seg ned i luftveiene. Og det er ikke ønskelig, sier Tosterud.
Lampeolje på huden eller i øynene, som Giftinformasjonen også får henvendelser om, er stort sett uproblematisk om du vasker huden med såpe og vann - eller skyller øynene godt. Det kan gi irritasjon og virke uttørrende, men er ellers ukomplisert.
- Folk bør vite om det som er farene ved lampeolje, white sprit og tennvæske. De kan være skumle - så man bør ringe Giftinformasjonen eller kontakte lege ved mistanke om inntak, oppfordrer Tosterud.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi PlussDSB: - Sjekk CE-merkingen
Det er flere ting ved et produkt som oljelamper, som kan være en risiko. Det ene handler om lampeoljen og farene oljen utgjør - og det andre handler om brannsikkerhet.
Når det kommer til lampeoljen og sikkerheten rundt det, er det krav til produktenes utforming i den europeiske standarden for oljelamper til dekorasjon (EN 14059). Regelen finnes i Reach-förordningen, som er et europeisk regelverk for kjemikalier. Det er Miljødirektoratet som er ansvarlige myndighet for dette i Norge.
Det som handler om brannsikkerhet, er det Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som er ansvarlig for.
- Oljelamper skal i likhet med andre forbrukerprodukter, ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse, eller for miljøet. Oljelamper skal også CE-merkes. Når en produsent setter CE-merket på et produkt erklærer han at produktet er sikkert og at dette kan dokumenteres, sier Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i DSB.
Han sier at de ikke er kjent med at brannfaren ved oljelamper er et problem i Norge.
- Vårt generelle råd når det gjelder forbrukerprodukter, er å sjekke at produktet er CE-merket og at det følger med bruksanvisning på norsk. Videre er det viktig å følge bruksanvisningen og være oppmerksom på eventuelle advarsler. Dersom man opplever at et produkt er eller kan være farlig, så oppfordrer vi til å melde inn til oss på farligeprodukter.no.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.